To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Klimatyzacja, wentylacja, ogrzewanie - problemy z nawiewem.

mjsystem - 25-01-2014, 14:09

Luk napisał/a:

Krzyzak napisał/a:
ano jak się wnętrze ogrzeje do tych 20*C to wieje zimnym - bo powietrze o tej temp. jest zimne
więc nie ma co szukać błędu - tak ma być

No toż właśnie to napisałem Myślałem że poprzednim wpisem polemizujesz ze mną, a nie potwierdzasz.
Jeszcze jedna uwaga: jak ustawione jest na "auto", to po osiągnięciu zadanej temperatury nie tyle wieje "zimnym" ile po prostu przestaje wiać. Więc jeśli chcesz żeby wiał nadal (np. parujące szyby) to ustawiasz jakąś siłę nadmuchu ręcznie...

Nadmuch na szybę sprawia maksymalny nadmuch i większe grzanie niż auto. Przy ustawieniu na 23st w aucie szybko jest ciepło i wtedy wystarczy włączyć na auto a nadmuch wróci do pracy optymalnej. Ja tak robię zimą od lat i mi się ten system sprawdził.
prosto napisał/a:
Krzyzak, Luk, a ja mysle ze z tą wodą to nie do konca tak bo idac tym tropem wlozcie reke do wody o temp 26* - tez jest zimna (a nawet jak wchodzimy na basenie gdzie zazwyczaj woda okolo 29 stopni to tez nam zimno) a jesli w aucie damy 26 stopni to bedzie gorąco po pewnym czasie wiec temperatury powietrza i wody to troche inne kwestie, tak sadze

Odczucie zimna i ciepła jest trochę różne od fizyki. Np przy temperaturze 0st i silnym wilgotnym wietrze jest "zimniej" niż przy - 10st i braku wiatru. Fizycznie jest różnica odwrotnie proporcjonalna do odczuwalnej.

RalfPi - 25-01-2014, 21:26

Co do fizyki - nie jestem fizykiem, ino prostym inżynierem.
Temperatura jest miarą energii cząsteczek - im większa, tym większa temperatura..
Energia tych cząsteczek to głównie energia kinetyczna - więc cząsteczki wody i "cząsteczki" powietrza sobie drgają - ale gęstość cząsteczek wody jest większa więc odczuwamy je bardziej (bardziej reagują ze skórą).
Poza tym na styku naszych receptorów i powietrza.. powietrze nie ma już 20 stopni tylko np. 30...
A jak włożymy rękę do wody, to receptory mają już np. 21 stopni.

Krótko - liczy się wymiana ciepła - z wodą wymieniamy je lepiej.

A co do tematu - ja praktykują ustawienie na sztywno na 21 stopni + nawiew na minimum lub oczko wyżej. Nic nie kręcę, tylko tak sobie wieje - nie jest ani gorąco, ani zimno :)

maniax86 - 29-01-2014, 07:44

RalfPi napisał/a:
A co do tematu - ja praktykują ustawienie na sztywno na 21 stopni + nawiew na minimum lub oczko wyżej. Nic nie kręcę, tylko tak sobie wieje - nie jest ani gorąco, ani zimno

Robię dokładnie tak samo.... temperatura w aucie jak dla mnie idealna.... jedynie co to dwa razy w tygodniu zwiększam nawiew o jedno oczko i włączam klime :D

marcowoj - 29-01-2014, 08:00

maniax86 napisał/a:
Robię dokładnie tak samo.... temperatura w aucie jak dla mnie idealna.... jedynie co to dwa razy w tygodniu zwiększam nawiew o jedno oczko i włączam klime

Ja też mam 21-22 st.C + klima i jest super :)

berladi - 02-02-2014, 14:54

Witam.
Parkuję pod chmurką, jeżdżę raczej z dwoma lub trzema osobami i też miałem problem z odparowaniem szyb(filtr wymieniam zawsze późną jesienią). W końcu zacząłem ustawiać nawiewy i dmuchawę na jesień i w zimie ręcznie i mam spokój. W lecie automat. Klima włączona cały czas.

superges - 28-12-2014, 16:26

Ja od mniej więcej wakacji mam problem z nawiewem, tzn jak ustawiałem na wianie w twarz to wiało po nogach. Pomagało przełączenie na inne kierunki i wrócenie do wiania na twarz ale problem się pogłębia.

Dziś musiałem garażować pod chmurką i trochę podrapać szybę, chciałem przyśpieszyć puszczanie lodu więc ustawiłem wianie na szybę ale niestety wiało mi po nogach. Sporo się namęczyłem aby prawidłowo zaczęło wiać. Co to może być? To samo co stało się lichy, ? Jeśli tak - jaka cena tej przyjemności?

mjsystem - 29-12-2014, 13:50

superges napisał/a:
To samo co stało się lichy, ? Jeśli tak - jaka cena tej przyjemności?
Prawdopodobnie tak. O cenę spytaj w ASO.
superges - 30-12-2014, 19:26

Czy Waszym zdaniem jeśli ta naprawa wymagała by rozmontowania deski to warto było by wygłuszyć grodź silnika od strony kabiny? Można się spodziewać jakiejś obniżki hałasu? Bo koszty pewnie w związku z tym, że już była by ta decha rozebrana znacznie by nie wzrosły.
mjsystem - 31-12-2014, 12:44

superges napisał/a:
Można się spodziewać jakiejś obniżki hałasu?
Od strony grodzi ten hałas akurat jest najmniejszy. Tam nawet chyba jest wygłuszenie, ale spytaj kolegę tyku, on wygłuszał całe auto.
kristach - 07-06-2015, 08:54
Temat postu: słaby nawiew
Witam serdecznie,
Od niedawna jestem posiadaczem Lancera 1.6.
Mam pytanie, gdyż nie mam odniesienia do analogicznego modelu.
Czy w Lancerach jest taki słaby nawiew? Nadmuch na szybę jest jeszcze ok ale środkowy ledwo co wieje na pełnej mocy. Teraz jest okres dość ciepły i chciałbym nie dusić się w samochodzie z klimatyzacją. Klimatyzacja jako taka daje chłodne powietrze lecz ledwo co dmucha. Dodam jeszcze, że na włączonej klimatyzacji lub bez, moc nawiewu jest taka sama. Tak samo jest przy obiegu otwartym i zamkniętym.
Wymieniłem filtr kabinowy lecz nic to nie dało.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

farel - 07-06-2015, 21:44

Jak dla mnie nawiew jest duży i nie jestem w stanie sobie go ustawiać na głowę bo za bardzo wieje także zacznij może od sprawdzenie wiatraka. Przy maksymalnym ustawieniu powinno być go dobrze słychać.
Złozeł - 10-08-2015, 11:56
Temat postu: Uszkodzenie rezystora dmuchawy przy odgrzybianiu
Odgrzybiano mi w lokalnym warsztacie klimę alkoholem. Dzień później zrobiłam 200 km, wszystko działało. Po kilku dniach wsiadłam do wozu i nie działał nawiew. W warsztacie diagnoza- nie działa wiatrak . Kupiłam nowy, wymieniłam, nawiew nadal nie działał. W ASO powiedziano mi, że prawdopodobnie to zalany rezystor dmuchawy. Na ile jest to prawdopodobne, że uszkodzenie nastąpiło po odgrzybianiu?
No i czy orientuje się ktoś, czy w przypadku rezystora warto kupić używaną część czy lepiej w nową zainwestować??

pozdr

mjsystem - 10-08-2015, 22:17

Złozeł napisał/a:
Odgrzybiano mi w lokalnym warsztacie klimę alkoholem.
:shock: A dlaczego nie ozonem? Jeśli alkohol dostał się do rezystora, to możliwe, choć mało prawdopodobne. Najpierw trzeba zdiagnozować w 100% usterkę. Jak to rzeczywiście rezystor, to można kupić używkę, to młode auto więc nie powinna być w złym stanie.
Złozeł - 10-08-2015, 23:03

Dzięki za szybką odpowiedź.
mjsystem napisał/a:
dlaczego nie ozonem?
bo nie mieli i entuzjastycznie twierdzili, że i tak alkoholem najlepiej dziadostwo dezynfekować :lol: drugi raz na to nie pójdę ;]
ps. chciałabym kliknąć "pomógł" ale nie wiem jak...

mxostry - 10-08-2015, 23:08
Temat postu: Wentylator załącza sie na zimnym
Koledzy czy to mozliwe ze w nowym lancerze (auto 5 miesieczne ) zalacza sie wentylator od razu po nocy przy wyjechaniu z garażu na zimnym silniku ? Zalacza sie tak na 5 sekund i tak co chwila na cieplym i zimnym , dziwi mnie to troche bo w starym
Colcie , ktorego mialem nigdy sie nie wlaczal , a przynajmniej nie bylo tego slychac