[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana wycieraczek, na jakie w galancie, wycieraczki
marcinzam - 09-05-2011, 17:03
Krzyzak napisał/a: | motgum polecam - mam we wszystkich 3 autach |
ale płaskie czy standardowe ?
Krzyzak - 10-05-2011, 07:08
płaskie dla kierowcy, zwykłe dla pasażera
jednak polecam płaskie, bo lepiej się dopasowują do szyby i po zimie nie zacierają się te dociskacze, więc ładnie zbiera całą szerokością
marcinzam - 10-05-2011, 09:21
to zamawiam płaskie na allegro są po 43 zł za komplet 560 + 450
emefe - 10-05-2011, 15:14
Polecam klasyczne Alki grafitowe, średnio po 10pln/szt. Ciche i dokładne. Nie kupię więcej bezramkowych.
Jackall - 11-05-2011, 20:23
Ja mam u siebie boscha standardowe i szczerze to nie jest już to co było kiedyś.
Jak wybiorę się do Rzeszowa to pewnie po drodze wstąpię do Tarnowa do naszego kolegi klubowego j-rules po hybrydowe Denso
Ale dziwi mnie, że takie małe pióra zakładacie, moje są maksymalnie jakie wejdą bez wchodzenia na szybę i siebie nawzajem. Od strony kierowcy 610mm a od pasażera 480mm.
Fakt faktem, że za tą dłuższą zapłaciłem coś w granicach 50pln ale mam prawie calutką szybę wycieraną. Następne też tylko takie długości będą.
Hugo - 11-05-2011, 22:14
Gdzieś, może nawet w tym temacie było napisane, że im większe pióra wycieraczek tym gorzej, wg instrukcji powinny być chyba oba 450 mm. Im większe pióra założysz tym ciężej ma mechanizm wycieraczek, a jak wiadomo, jak wiele innych rzeczy również on lubi sie w EA rozsypać.
Jackall - 11-05-2011, 23:10
Oczywiste jest że im większe pióra tym większe opory na szybie. Póki co nie mam najmniejszych problemów z mechanizmem wycieraczek (odpukać w niemalowane ) a z piórami po 450mm EA wyglądałby jak polonez szyba duża a wycieraczki tyci tyci
Tomek - 12-05-2011, 11:09
ja miałem Feuvert - bardzo dobra wycieraczka, miałem ją jak kupiłem auto, zrobiłem z nią ponad 20 tys. w rok
w lecie zaczęły dziwnie skrzypiec wiec tylko obróciłem na drugą stronę i tyle, ale zbieraly idealnie
teraz kupiłem Denso, ale niestety nie pasowały, wiec musiałem oddać
i założyłem sobie wycieraczki Boscha, nowe, które znalazłem w zeszłym roku w EA2W, z anglii
póki co są b. dobre, ale towar pochodzi z UK, nie z PL.
seba.mak1 - 23-02-2012, 14:04
A czy ktoś miał styczność z Valeo COMPACT REVOLUTION ??
Jaką długość zakładacie w kombi?
przemooo - 23-02-2012, 14:42
Ja ostatnio założyłem Valeo Compact Revolution. Na razie jestem zadowolony, ale przyznam szczerze że niezbyt dużo kilometrów zrobiłem z nimi. Długość 550 i 450. Tył - nie wiem. Mam sedana.
Do żony auta założyłem Bosch'a Aero Twin. Dramat! Po jednej trasie z Poznania do Szczecina można je wyrzucić do kosza. Mażą jakby miały ze 3 lata. A zakładałem nowe, dosłownie kilka dni przed wyjazdem.
brodzky - 23-02-2012, 14:57
Gdyby kogoś interesowały płaskie to można nabyć do galanta polskiej produkcji http://www.motgum.com/. Trochę pasażera odstaje od szyby gdy leży ale to najlepsze płaskie jakie miałem i jedyne, które działały ze śniegiem (a miałem wcześniej tylko 2 więc biegły nie jestem w temacie płaskich).
Przy okazji można też kupić do nowszych pojazdów z nowym zapięciem typu D połowę taniej niż w ASO.
komarsnk - 23-02-2012, 15:04
brodzky napisał/a: | Gdyby kogoś interesowały płaskie to można nabyć do galanta polskiej produkcji http://www.motgum.com/. |
A ja Motgumów nie polecam za bardzo. Kilka dni po założeniu myłem auto. Podniosłem ramiona żeby umyć szybę. Przez przypadek trąciłem ramię, że położyło wycieraczkę na szybie tylko, że z rozpędem. Wycieraczka uderzyła o szybę ale to chyba nic strasznego nie powinno jej się stać co nie? Pękł jeden z klipsów mocujących pióro. Może dużej tragedii nie było bo przesunąłem pozostałe klipsy tak żeby było w miarę... Ale wycieraczka już nie dociskała idealnie...
defel - 23-02-2012, 17:34
Na Valeo zawiodłem się już trzy razy, więcej nie kupię ich nigdy, za każdym razem mazały po szybie i skrzypiały, Bosch u mnie też porażka. Zadowolony jestem z Denso i Champion, te u mnie pięknie zbierają, są cichutkie, no i oczywiście Championy tańsze niż Denso. Na wiosnę już czekają płaskie Championy.
Hugo - 23-02-2012, 20:07
Kiedyś miałem w Maździe zwykłe Alca i tragedia, skakały po szybie od początku. Teraz skusiłem sie na nie do Galanta i jest świetnie. Dawno nie miałem tak dobrych wycieraczek.
vince_81 - 23-02-2012, 20:23
Zgadza się, Alca są bardzo dobre - nie piszczą, nie rozmazują, a cenę mają tak przystępną, że wymiana nawet co 3-4 miesiące ( jak ktoś się uprze; ja zmieniam co pół roku ) nie jest wydatkiem odczuwalnym. Śmiało mogę polecić
|
|
|