To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Moduł diagnostyczny OBD2

mackbeth - 04-06-2012, 07:16

Powinno śmigać. Popatrz tylko w tym kablu z czym jest pin 1 i 4 we wtyczce połączony, bo jak wiadomo w Galu w złączu te piny należy połączyć żeby zadziałało... Po drugie zainstaluj sterowniki do FTDI, nie wiem jakie z kablem dają, czy są oryginalne czy zmodyfikowane pod soft do VAG'ów...
Jeśli wszystko będzie, to Evoscan lub Mitsulogger i wszystko będzie ładnie działało:)

Szymek18 - 04-06-2012, 18:09

Wielkie dzięki za pomocną odp
Z pinami 1 i 4 to wiem. Ze sterownikami to nie wiedziałem, że mają być takie, na forum było napisane, że mają być od evoscana.
Kliknąłbym "pomógł" ale niestety nie ma takiej opcji

Korczuk - 04-06-2012, 18:35

Obd2 jest po 2001 roku galach elm 327 nie dziala- mam
chcesz zdiagnozowac gala kup kabel VAG i program evosxan parametry ci pokaże ale chyba nie pousuwasz bledow ewentualnie mostkowanie pinow 1-4

mackbeth - 04-06-2012, 21:15

Te od evoscana to zasadniczo drivery od FTDI oryginalne, ale zawsze najlepsze i sprawdzone sa ze strony producent. Tak jest, elm327 dziala w obd2 w galach po 2001:)
polaff - 04-06-2012, 21:41

a powiedzciemi kto może na podstawie logów pomóc w diagnozie silnika?
Bizi78 - 04-06-2012, 22:14

polaff, w dziele Cari co do logów z evoscana często wypowiada się min.: wichura1 i volve :D .
Nie wiem czy jest jakaś różnica w odczycie logów cari - gal ale możesz ich podpytać.

polaff - 04-06-2012, 22:16

pytałem podpowiadał mi Aren ale zniknął z forum...
mackbeth - 05-06-2012, 07:08

polaff napisał/a:
a powiedzciemi kto może na podstawie logów pomóc w diagnozie silnika?

Popytaj Owczar'a, :)

polaff - 05-06-2012, 07:19

mackbeth napisał/a:
Popytaj Owczar'a

gadaliśmy i jesteśmy w ciągłym kontakcie - on ma bardzo podobne problemy...
sęk w tym, że jak opisywałem moje problemy z silnikiem to wszyscy deklarowali, że pomogą mi jak kupię przewód i wyślę logi, a teraz albo ktoś nie ma czasu albo nie umie albo mu się nie chce...

Owczar - 05-06-2012, 09:39

polaff, sęk w tym, że u Ciebie czujniki wyglądają prawidłowo -sondy, przepływka, tps. Zresztą Target Idlle są stałe i to nie ECU zmienia parametry wyjściowe, tylko układ wykonawczy niedomaga. Gdyby to była wina układu nastawczego, to target idlle by się zmieniały i ECU by dążyło by równać obroty do tych wartości.
Czasy wtrysków są stałe, a obroty głupieją. Silnik pracuje niestabilnie.

Zapomniałem jeszcze zapytać, czy zmieniałeś w nim rozrząd oraz czy przed zmianą pracował inaczej?
Odłączałeś może poszczególne cylindry?

polaff - 05-06-2012, 11:07

Owczar napisał/a:

Zapomniałem jeszcze zapytać, czy zmieniałeś w nim rozrząd oraz czy przed zmianą pracował inaczej?
rozrząd wymieniłem 4 tyś po zakupie. drży od dnia zakupu. Jednego dnia było robione:
* LPG,
* przewody WN + Świece
* rozrząd
Żadnej zmiany w pracy silnika.

Owczar napisał/a:
Odłączałeś może poszczególne cylindry?
>> jeszcze nie
Owczar - 05-06-2012, 11:18

Jeśli się okaże, że zapłony wypadają losowo, to zostanie aparat zapłonowy -ew sam moduł.

Zastanawiam się jeszcze nad tym czy w V6 jest możliwa praca silnika na rozrządzie przestawionym o 1 ząbek.

mackbeth - 05-06-2012, 12:53

Jak najbardziej jest taka możliwość. Do Deejay galuś V6 raz przyjechał z problemem - pracował nierówno, trochę się dławił ale jeździł - okazało się że wg. złych znaków rozrząd ktoś założył - popytajcie Bartka, on pamięta. Tam też patrzyłem na logi, i wyglądało to w miarę normalnie... ale jak się okazało... po przestawieniu rozrządu igła:)
Owczar - 05-06-2012, 13:04

A możesz dokładniej opisać jak pracował? Spadki mocy, drgania, falowanie?
polaff - 05-06-2012, 15:52

Owczar napisał/a:
A możesz dokładniej opisać jak pracował?
NO!!!
Bo to badzo cenna informacja by była.
Dodatkowo proszę napisz co masz na myśli pisząc że wg. złych znaków. Może problem silnika w moim aucie zaczął się od złego ustawienia rozrządu
mackbeth napisał/a:
wg. złych znaków rozrząd ktoś założył
przez mechanika u poprzedniego właściciela a mój mechanik skopiował ten błąd?

No - chłopaki to jakiś trop tylko potrzebna Wasza pomoc.