To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujniki parkowania - cofania.

zbyniu_77 - 21-03-2014, 14:59

lurek poszukaj na rosyjskich stonach, kiedyś znalazłem wklejonego orginalnego manuala ze zdjeciami z montażu. Jeśli dobrze pamiętam był on do sedana. Gdybys nie znalazł to pisz możliwe że mam to na dysku, poszukam.
Lukaso - 10-05-2014, 20:28
Temat postu: Czujniki w ramce
Jakiś czas temu zamontowałem i dla zainteresowanych dołączam zdjęcia. Sprawuje się tak jak spodziewałem się - czasami wariuje podczas deszczu (pewnie słaba jakość czujników) ale na pewno pomaga przy parkowaniu i co najważniejsze sygnalizuje dopiero wtedy kiedy jest około 0.5-0.7m m a nie jak na tych aukcjach napisane od 1.5. Ciągły sygnał przynajmniej u mnie pojawia się jak brakuje gdzieś 5-10 cm.

Konieczny jest nawiert ale dołączona gumka ładnie trzyma kable i zapobiega dostawaniu się wody (Ja i tak jeszcze dodatkowo to uszczelniłem). Kable od czujników do centralki strasznie długie ale na szczęście jest to gdzie schować. Ramka jest parę centymetrów szersza od standardowej więc na styk. Fajnie że w Lancerze jest to plastikowe mocowanie pod ramkę - nie ma obaw o rdzę i pukanie. Ramka z tych tanich z Allegro za nieco ponad 100 zł.

RalfPi - 11-08-2014, 13:55

Hej, przejrzałem wątek i...
chciałem wymienić czujniki z "Shitano" na coś normalnego.. Denerwuje mnie, że nie da się normalnie cofać, tylko piszczy i piszczy (bo się zapychają pewnie).

1) Mam nawiercone 5-6 otworów pod obecne czujniki
2) Mam wyświetlacz, który chyba działa (ostatnio coś wariował).
3) Czy możecie polecić konkretny, sensowny model - porządny w normalnej cenie (tak, żeby spróbować zrobić przekładkę..)?
4) Dziś zrobię jakieś zdjęcia (postaram się podejrzeć jakie to są czujniki, ile pinów itp..)

Arczi89 - 11-08-2014, 14:39

Ją mam valeo i jestem zadowolny ;)
Nie wiem tylko czy będą pług & play z twoim systemem.
Cały zestaw kosztował 300 zł

henryko - 11-08-2014, 15:42

Lukaso widzę, że montowałeś sam w Lancerze SB czujniki i dlatego mam prośbę, abyś opisał jak podpiąłeś się pod światła cofania. Jak rozebrałeś osłonę klapy bagażnika Sportbacka – czy są jakieś problemy?
Czytam cały czas forum i nie spotkałem dokładnych wskazówek montażu czujników w Sportbacku.
Niektórzy polecają podpięcie się pod wiązkę od haka ale też nie wyjaśniają dokładnie jak to zrobić. Jeśli chodzi o czujniki to myślę o zainstalowaniu tych bez wiercenia - na taśmę. Są czułe i działają w mniejszych odległościach od przeszkody a przecież głównie o to chodzi.

Arczi89 - 11-08-2014, 17:14

Ja montowałem w Sportbacku
Zdejmujesz lewy boczek bagażnika i masz piękną wiązkę na cały tył auta. (na wysokości oparcia siedzenia).

Jak masz jakieś pytania to wal ;)

Lukaso - 11-08-2014, 17:38

henryko napisał/a:
Lukaso widzę, że montowałeś sam w Lancerze SB czujniki i dlatego mam prośbę, abyś opisał jak podpiąłeś się pod światła cofania. Jak rozebrałeś osłonę klapy bagażnika Sportbacka – czy są jakieś problemy?
Czytam cały czas forum i nie spotkałem dokładnych wskazówek montażu czujników w Sportbacku.

Z pamięci, śruby uchwytu klapy odkręcasz (chyba 2) i całość jest na wcisk na takie bolce plastikowe (klika ich jest dookoła). Potem masz dojście do wiązek i żarówki wstecznego. Ja nic nie przecinałem tylko wprowadziłem na wcisk przewód do uchwytu żarówki a masę gdzieś z jakiejś śrubki to tyle. Na zdjęciu w moim poście masz jak to wygląda po zdjęciu klapy. Z tym że jak ty chcesz czujniki w zderzak to z innego miejsca lepiej dobrać plus - Ja potrzebowałem z klapy bo tam mam otwór do ramki tablicy.

henryko - 11-08-2014, 20:30

Arczi podpowiedz jak zdjąć ten boczek po lewej stronie.
Arczi89 - 11-08-2014, 20:35

Hmm troszkę jest zabawy ale nic trudnego ;)

1) Wyjmij podłogę z bagażnika (tą deskę) + wieczko od lewego pojemnika z boku bagażnika.
2) Wykręć śrubę z pojemnika oraz wyjmij go
3) Odkręcasz śrubę pod siedzeniem kanapy tylnej (możesz ją wyjąć lub mocno odchylić)
4) Reszta to zatrzaski pomiędzy białym górnym plastikiem a czarnym dolnym (ostrożnie jest ich sporo)
5) Na końcu odpinasz linkę od dźwigni składania foteli w bagażniku i powinien wyjść.

Jeżeli o czymś zapomniałem to sory ale dawno to już rozbierałem ;)

.swat. - 12-08-2014, 18:22

RalfPi napisał/a:

3) Czy możecie polecić konkretny, sensowny model
Ja mam zamontowane od nowości i bardzo sobie chwalę:

http://www.amervox.com.pl/czujniki-parkowania/

RalfPi - 12-08-2014, 20:23

Dziękuję Chłopaki. Dziś znowu bym w coś przyrżnął na osiedlu ( w skuter) podczas cofania w nietypowej sytuacji... Damn it. Przy wrzuceniu wstecznego jedna strona się cały czas świeci na wyświetlaczu i brzęczek piszczy. A ja jadę 2m do tyłu i nie wiem czy to skill czy fart, ale zatrzymuję się 10cm od skutera...
Trzeba popracować nad tym tematem - w przyszłym tygodniu pomyślę nad nowymi czujnikami.

lobuzek - 12-08-2014, 21:34

Ja niedawno założyłem czujniki firmy Metasystem za radą mojego mechanika. Nietanie, ale warte swojej ceny.
dawid503 - 25-08-2014, 11:13

Nie wiem, czy patrzyliście na coś takiego ?
Chętnie bym kupił u nas na alle cena dużo wyższa,
http://www.ebay.pl/itm/WI...e-/131088497534

lurek - 08-09-2014, 22:12

Mam pytanie do posiadaczy oryginalnych czujników

1. czy przy wrzuceniu wstecznego jest jakiś dźwięk sygnalizujący włączenie czujników?
2. gdy czujniki pipczą, ścisza się radio?
3. czy wyświetla wam czujniki na wyświetlaczu między zegarami?

Co do pkt.3 rozmawiałem z Kolegą Tokyo i wspomniał, ze niestety potrzebny jest nowszy sterownik aby wyświetlacz pokazywał czujniki, jednak na ruskim forum coś tam znalazłem (coś tam, po ruskiego ni pani maju, a google translate trochę kulawo tłumaczy ;p)

podrzucam link, może ktoś z was już bawił się w ta przeróbkę?

http://www.drive2.ru/l/629417/

mam ten sam sterownik co na zdjęciu.

tutoslaw - 03-10-2014, 14:16

Ja mam czujniki montowane w ASO z tego co wiem.

Po wrzuceniu wstecznego jest piknięcie.
Wyświetlacz jest ładnie wkomponowany nad lusterkiem wstecznym
Wyświetla odległość i stronę czujnika.