To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Podświetlenie zegarów, włączników, popielniczki, zapalniczki

gorpaw - 23-09-2016, 14:39

Bardzo proszę o podpowiedź jak wymienić podświetlenie nawiewów :(
Misiek :) - 23-09-2016, 16:22

Przedlift
Najpierw wyciągasz wszystkie pokrętła od nawiewów. Następnie po Nimi masz 2 śruby, które odkręcasz. Ten cały plastik jest na spinki.
Potem ja odkręciłem plastik przezroczysty w nawiewach i delikatnie wyciągałem żarówki za "łepek" lub odkręciłem mechanizm z pokrętłami, delikatnie obniżyłem i po omacku z tyłu szukałem gniazd żarówek.

Tygr - 07-02-2017, 18:35

Czy licznik z przebiegiem jest podświetlany?
Mam lancera z 2004r, ciemno na liczniku :(

Radowan - 07-02-2017, 18:49

Spalona żaróweczka.
Miałem to samo.

Tu masz opis jak wymienić (mniej więcej w środku drugiej strony tego tematu):
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15

Foty niestety zniknęły, ponieważ ImageShack odmówił współpracy...

PeH - 07-02-2017, 21:29

nie wiem czy już to widziałeś - jeśli nie to może się przyda:

https://youtu.be/Jn0V0V2aUdw?list=PLf1z6ICGK4wXwfkjr5pC48CPKl2NjHmil

:)

Tygr - 09-02-2017, 10:33

PeH, dzięki.

Czy żarówki kontrolek są zawsze białe?
Uzyskałem sprzeczne informacje.

Jaka jest oryginalna żarówka?

T5 12V 5W? (tutaj też serwis podał inne info)

PeH - 09-02-2017, 11:00

u mnie były wszystkie białe, tylko niektóre z kolorowymi "kapturkami" ;) - ponoć da się je zdjąć i przełożyć, ale mnie się nie udało :( wstawiłem po prostu diody led kolorowe, tylko trzeba eksperymentalnie dobrać kolor jaki Ci odpowiada... no i ledy raczej tylko do kontrolek, bo do podświetlania prędkościomierza/licznika raczej średnio się nadają (da się, ale to już większa kombinacja, nie plug & play - mnie sie nie chciało bawić, więc pod zostawiłem zwykłe żarówki)
Tygr - 09-02-2017, 11:01

PeH napisał/a:
kolorowe
tzn odcień białego, czy próbowałeś odcieniem np czerwonego zastąpić czerwony kapturek?
PeH - 09-02-2017, 11:33

zamieniałem żarówki z czerwonym kapturkiem na czerone ledy i dla większości kontrolek to się sprawdza. Jak dasz białe ledy tam gdzie mają być żółte/pomarańczowe kontrolki (np. Check engine/rezerwa) to wychodzi kolor blado-żółto-białawy ;) nieciekawie raczej... więc tu dałbym albo oryginalne żarówki, albo ciepłe białe (a może nawet zółte/pomarańczowe) ledy...
Ogólnie trzeba trochę poeksperymentować z kolorami - zależnie od tego co chcesz uzyskać i co Ci się podoba ;)
Poza podświetleniem liczników problematyczne jest też równomierne podświetlenie gałek nawiewu i wyłacznika awaryjnych (to widać na filmiku zresztą) - tam też zostawiłem żarówki
Acha, są podobno jeszcze jakieś ledy "szerokokątne" czy coś takiego - tego nie przerabiałem jeszcze...

Misiek :) - 10-02-2017, 22:33

Jak jak chciałem równomiernie podświetlić ledami, to włożyłem taśmę do licznika i poukładałem/podkleiłem... ale to było w Galancie E33 i taśma była RGB.
Swoją drogą będę zmieniał tarcze zegarów na wersję "high contrast" jak w galu EA. Będzie to robota indywidualna (na zamówienie) i będę mógł włożyć taśmę rgb, żeby kolory zmieniać.

p03 - 09-05-2017, 10:43

Przy wymianie podświetlenia popielniczki trafiłem na wadliwą żarówkę, powodowała zwarcie. Upalił mi się dwa razy bezpiecznik pod maską (ten sam obsługuje postojówki lewe bodaj). Wszystko z tym już ok, ale nie zapala się automatycznie oświetlenie wnętrza. ani przednia ani tylna, bagażnika działa. Oświetlenie ręczne działa. Bezpieczniki wszystkie sprawdziłem. Upalony ETACS? Możecie mi kogoś polecić do sprawdzenia, najlepiej łódzkie?
Misiek :) - 09-05-2017, 11:40

p03 napisał/a:
Przy wymianie podświetlenia popielniczki trafiłem na wadliwą żarówkę, powodowała zwarcie. Upalił mi się dwa razy bezpiecznik pod maską (ten sam obsługuje postojówki lewe bodaj). Wszystko z tym już ok, ale nie zapala się automatycznie oświetlenie wnętrza. ani przednia ani tylna, bagażnika działa. Oświetlenie ręczne działa. Bezpieczniki wszystkie sprawdziłem. Upalony ETACS? Możecie mi kogoś polecić do sprawdzenia, najlepiej łódzkie?

Sprawdź resztę bezpieczników... Obawiam się, ze mół od zwarcia pójść etacs... (komputer sterujący oświetleniem wnętrza, nawiewami, c. zamkiem itp)

p03 - 09-05-2017, 11:48

Przejrzałem wszystkie bezpieczniki, są sprawne. Centralny, szyby, auto klimatyzacja, radio, wszystko inne działa. Nie sprawdzałem przekaźników, ale tego nie podejrzewam, bo światło gaśnie płynnie (o ile dobrze pamiętam, jak jeszcze działało).

Etacs trzeba sparować/zaprogramować z ori sterowaniem w kluczyku jak sądzę?

Misiek :) - 09-05-2017, 13:17

p03 napisał/a:
Etacs trzeba sparować/zaprogramować z ori sterowaniem w kluczyku jak sądzę?

Nie mam pojęcia.
Ja wyjąłem stary, włożyłem nowy...
Alarm mam z osobnego pilota,a kluczyk nie ma żadnych guzików.

Ja spaliłem ETACS 2 razy, raz dałem za mocne światło w kabinie (dałem zarówkę więcej jak podłączałem światełko w słupku C a raz miałem zwarcie na ledach w podświetleniu w podsufitce)

p03 - 09-05-2017, 13:23

Masz może tego starego? Przyjąłbym za jakiś symboliczny pieniądz, sprawdziłbym jak to w środku wygląda, czy umiałbym naprawić? Zanim zabiorę się za swój ;)