[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Obniżanie zawieszenia - Lancer CYxA
Uwex - 16-10-2019, 08:32
ravpraca- musi być jakaś przyczyna, że tył siedzi niżej. Zaczął bym od sprawdzenia tego.
ravpraca - 16-10-2019, 09:15
uwex - wszystko jest z zewnątrz idealne. Nie ma wycieków, ukodzeń. Ostatni przegląd przeszedł bez problemu. Pod koniec listopada mam kolejny przegląd. Poproszę aby dokładnie sprawdzili.
Obawiam się jednak, że te auto po prostu "tak ma".
Uwex - 17-10-2019, 08:27
ravpraca napisał/a: | Nie ma wycieków, | - amortyzatory nie wpływają na wysokość zawieszenia. Może sprężyny do wymiany- piszesz, że jest zamontowany hak.
tyku - 17-10-2019, 09:48
ravpraca napisał/a: | Tył jest wyraźnie niżej niż przód (bez załadowanego bagażnika, dołożony hak). Auto ma niewielki przebieg. |
Zrób zdjęcie to będziemy mogli ocenić. Masz na necie mnóstwo zdjęć dla porównania.
Niewielki przebieg, to raczej wyklucza zły stan zawieszenia.
Lancer CX3A nie należy do samochodów o niskim zawieszeniu. Wielu kolegów z forum już je obniżyło, ale żeby ktoś chciał podwyższać
ravpraca - 17-10-2019, 12:20
https://www.fotosik.pl/zdjecie/7c2ad6f216c3fd84
https://www.fotosik.pl/zdjecie/8aaed89669fcbf26
Tak te różnice mniej więcej wyglądają (lewa strona przód i tył). Dołożony jest hak, tak jak wspominałem. Po załadowaniu auta wygląda to o wiele gorzej.
Podejrzewam, że zawieszenie się trochę "zgniotło" ze względu na to, że czasami załadowani jeździmy.
Podobny problem miałem w Hyundai i30 tj. tył był niżej niż przód (jak się popatrzy to większość i30 ma ten problem). Tylko w naszym jeszcze dodatkowo, niszczone były opony. Na gwarancji, w centrali Hyundai auto zostało naprawione. Po tej naprawie wszystko jest idealnie, jeździ jak po sznurku. Tył też nie osiadł i nie "zgniótł" się po jeździe z maksymalnym obciążeniem. Co ciekawe próbowaliśmy wiele razy w tym pisemnie dowiedzieć się, co i w jaki sposób zostało naprawione. Odpowiedzi niestety żadnej nie dostaliśmy.
Uwex - 17-10-2019, 20:02
ravpraca- tyku miał z pewnością na myśli zdjęcie całego samochodu- wtedy dopiero dobrze można ocenić.
ravpraca - 22-10-2019, 18:53
Tak to wygląda:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/c16c8b797f7cf78b
HUGIO - 22-10-2019, 22:24
ravpraca,
U mnie to wyglądało nawet podobnie z tego co pamiętam, przy Eibachach (sprężynach obniżających) się wyrównało.
Uwex - 23-10-2019, 08:50
ravpraca - Nie wygląda to na jakiś problem. Tak jak pisze HUGIO, raczej tak wyjechał z fabryki. Zwróć uwagę, że przedni błotnik ma sporo większe (wyższe ) wycięcie na koło - więc się wydaje, że tył bardziej siedzi. Eibachy faktycznie to trochę wyrównują- bardziej obniżają przód niż tył.
Spójrz jeszcze na mojego Lancera . Są zdjęcia przed i po wymianie sprężyn.
Pablo2395r - 25-03-2020, 11:46 Temat postu: Felgi z 16 na 18 + opony Witam.
Posiadam Lancera 1.8 SB mam założone felgi 16 chciałbym zmienić na 18.
Zastanawiam się nad założeniem sprężyn eibach żeby auto nie wyglądało jak koza..
Co sprawdzić przed założeniem owych sprężyn lub co warto wymienić. Nie chcę żeby nic przycierało i autem mogły poruszać się spokojnie 5 osób .
Jaki wybrać rozmiar opon 215/45/18 czy moze 225 ?
Proszę o porady jak się za to zabrać
Pozdrawiam
Vashet - 28-03-2020, 23:10
Uwex napisał/a: | ravpraca napisał/a: | Nie ma wycieków, | - amortyzatory nie wpływają na wysokość zawieszenia. Może sprężyny do wymiany- piszesz, że jest zamontowany hak. |
Wszyscy to powtarzają a jednak coś w tym jest.
U mnie była wymiana amorów z tyłu na nowe (jeden ciekł), tył po wymianie siedzi dużo niżej niż przód.
W dalszej kolejności wjechały "18 i eibach'y. Trochę się poprawiło, ale przód wciąż zauważalnie wyżej.
.swat. - 10-04-2020, 10:33 Temat postu: Re: Felgi z 16 na 18 + opony
Pablo2395r napisał/a: | Witam.
Posiadam Lancera 1.8 SB mam założone felgi 16 chciałbym zmienić na 18.
Zastanawiam się nad założeniem sprężyn eibach żeby auto nie wyglądało jak koza..
Co sprawdzić przed założeniem owych sprężyn lub co warto wymienić. Nie chcę żeby nic przycierało i autem mogły poruszać się spokojnie 5 osób .
Jaki wybrać rozmiar opon 215/45/18 czy moze 225 ?
Proszę o porady jak się za to zabrać
Pozdrawiam |
Cześć. Chciałem zamontować sprężyny Eibach Pro Kit E10-60-013-03-22 (30mm/25mm) oraz amortyzatory Bilstein B4, jednakże, w serwisie który tylko tym się zajmuje, zdecydowanie odradzono mi montaż sprężyn- w opcji gdy ma się koła 18".
A ja mam. Zamontowałem tylko amorki B4 ( po 8 latach) i komfort jazdy jest zdecydowanie bardzo dobry.
Tłumaczono mi, że gdy sam bym jeździł to jeszcze przód jest do wytrzymania, ale osoby z tyłu więcej by ze mną już nie pojechały
pozdro
brylekVFR - 13-04-2020, 10:59
A ja mam sprężywszy Eibach na normalnych amorkach z kołami 18 i jakoś nikt nie narzeka na komfort, wiadomo że jest twardszy, to nie limuzyna, ale bez przesady.
Uwex - 13-04-2020, 17:35
brylekVFR napisał/a: | A ja mam sprężywszy Eibach na normalnych amorkach z kołami 18 |
ja tak samo + jeszcze wymieniony drążek stabilizujący z przodu na grubszy i też nie narzekam.
Venom86 - 14-04-2020, 16:58
Ja tez + wymienione srabilizatory od 2017 bez problemu
|
|
|