To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?

jaca71 - 18-02-2012, 10:05

krzychu napisał/a:
W każdym razie trzeba jeszcze wiedzieć za co się płaci to 18 coś tam...

To jest podatek od kuskusu? Bo płaci się za posiadanie pewnej rzeczy, nie ważne czy leży na strychu, czy w salonie, czy w kuchni, czy w sypialni.

krzychu - 18-02-2012, 10:15

jaca71 napisał/a:
Bo płaci się za posiadanie pewnej rzeczy, nie ważne czy leży na strychu, czy w salonie, czy w kuchni, czy w sypialni.

Nawet nie pewnej, a pewnych bo podobno komputer też wystarczy. Nie ważne, chodzi mi bardziej o fakt, że taki Polsat, TV4, TVN nawet 1 zł z tego nie zobaczą przecież... A jednak je odbierasz. Ja był bym jak najbardziej za tym, żeby tym co płacą wydali karty dekodujące TVPX do telewizorów, a tym co nie płacą nie dali tych kart i już... Problem by się rozwiązał... A jak jakaś platforma chce mieć TVP to niech im coś odpali... Proste i logiczne.

Pieraś - 18-02-2012, 13:52

ciekaw jestem, czy te detalowe dekodery posiadaja tzw. BSS, czyli best signal selection.
lexus - 24-02-2012, 19:13

Student napisał/a:
Dwa programy są w hd ale tylko w wawie z palacu kultury i tylko jako testy .kanal 29 polsat i 53 tvn , z raszyna nie ma hd
jaca71 - 24-03-2012, 12:27

krzychu, Dalej twierdzisz że DB-T rzuca na kolana? Tak z ciekawości teraz przeglądnąłem Muxa-2 i Muxa-3. Przecież to jest straszne ścierwo, tego się nie da porównać z żadnym analogiem :( Nieprzyswajalne dla oka.
krzychu - 24-03-2012, 12:39

Nie wiem jak jest teraz, nie mam nawet telewizora :finga:
jaca71 - 24-03-2012, 12:47

Na polsacie leci Must be the music czy jakoś tak - tragedia, na TVN leci jakis program - tragedia, na TVP Polonia Ojciec Mateusz - trochę lepiej, TVP 1 ujdzie, TVP2 masakra.
Generalnie nie mój poziom zniekształceń. Ja jestem analogowiec i inne wady toleruję niz cyfrowe. Po drugie za dużo w HD oglądam :) Dobry SD tez już jakiś taki nieostry ;)

krzychu - 24-03-2012, 13:20

Często sam materiał jest kiepski, a nie sposób przesyłania. Był albo jest jakiś program muzyczny na TVP1 lub TVP2 to jego chyba realizowali w 320x240 pix :twisted:
jaca71 - 24-03-2012, 13:58

krzychu napisał/a:
Często sam materiał jest kiepski, a nie sposób przesyłania.

Raczej wątpię ;)

lexus - 24-03-2012, 20:11

Napewno lepsza jakość dvb-t niż n-ki hd
jaca71 - 24-03-2012, 21:02

lexus napisał/a:
Napewno lepsza jakość dvb-t niż n-ki hd
;)
BTW. Masz jakiś problem z n-ką? Czy miłe wspomnienia?

lexus - 24-03-2012, 23:29

N -kę traktuję zawodowo i zawsze są z nią problemy to produkt marketingowy bez podstawy jakości czy technicznego zaawansowania .wmawia sie że najwięcej kanałów hd jakby to było najważniejsze(a i tak nie prawdziwe) ,a gdzie jakośc obrazu ?większość to upskaling lub pseudo hd .Jakość do potęgi n ,-chyba w cenach :lol: ale dużo ludzi nabiera się na tandetną reklamę i extra dekodery z nieodłącznym błędem HDCP.no cóż Polska myśl techniczna .Ale PO przejęciu jej przez cyfrę niedługo zniknie tak jak kiedyś Wizja tv .Na razie podwyżki znikanie kanałow itp.Francuz w ciągu 2 lat kupi wszystko co należy do ITI i po telewizji ,ja po nich nie będę płakał mimo że mają dobre programy TVN-owskie.
elektryk - 25-03-2012, 01:34

lexus napisał/a:
a gdzie jakośc obrazu ?większość to upskaling lub pseudo hd
Problem chyba nie tkwi w ITI tylko w skąpstwie wszystkich operatorów. Jak się popatrzy trochę na kanały premium typu Canal+ czy HBO w jakości SD to widać że wszystkie inne kanały są jakby rozmyte. Jest to zrozumiałe w przypadku jakiś niszowych kanałów typu Edusat, tam materiał jest kiepski, ale czemu kanały typu Discovery lub AXN są w koszmarnej jakości? Z kanałów które są dostępne w Polsce w jakości HD to tylko National Geographic powaliło mnie jakością obrazu. Pozostałe jak się przypatrzeć z bliska ekranowi to widać że obraz jest bardzo ostry, jednak z odległości z jakiej się z reguły ogląda telewizję nie widzę różnicy między AXN HD albo TVN TURBO HD a np CANAL+ (SD).

A co do abonamentu, to zakodowanie wiązałoby się z likwidacją TVP. Pomijając utratę pracy dla paru zatrudnionych partyjnych pierdzistołków, to mogłoby oznaczać uzależnienie od komercyjnych dostawców informacji. Mogłoby by to grozić manipulacja opinią publiczną, w obecnej sytuacji takie niebezpieczeństwo jest mniejsze. Pytanie jest czy teraz już nie jesteśmy zbytnio zmanipulowani.

krzychu - 25-03-2012, 08:32

elektryk napisał/a:
Discovery lub AXN

Nie wiem jak Discovery, ale AXN na pewno jest z 5 razy dosyłany między satelitami i z 5 razy transkodowany... Swoją drogą dajcie sobie powiedzieć, że na HotBirdzie będzie tylko gorzej. Nima tam miejsca już od daaaawna. Co prawda Cyfra jest w bardzo dobrym położeniu ponieważ przejęła transpondery po ITI..... Pomysły w Cyfrze też mają dobre.... Kurde klienci chcą taniej to trzeba wykupić konkurencje i znowu nie będzie problemu :finga:

Rozwiązaniem było by przejście na jakiegoś bardziej egzotycznego satelitę np. Amosa który może sprofilować wiązkę na Polskę tak że wystarczyła by antenka 40cm.... Niestety jest to problematyczne ponieważ dużo klientów chce to 700 kanałów obcojęzycznych z HB bez robienia zeza, tak samo monoblicki są robiona na HB + Astrę.... Przestawienie anten u wszystkich klientów.... itd itp....

Marcino - 21-05-2012, 15:48

Czy warto investować w tuner dvbt z dwoma głowicami?
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2344378737
Czy zyskuje sie coś oprócz możliwości jednoczesnego narwywania i ogladania?

Czu moze uderzyć w popularna Vive
http://allegro.pl/dekoder...2355903044.html