[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tłumik - układ wydechowy - Lancer CYxA
pazi4 - 12-06-2018, 14:18 Temat postu: [CY4A 2.0] Końcowy Tłumik Sportowy Lancer 2.0 MIVEC Hej mam Lancera X ES Sport 2009 2.0 MIVEC 156KM benzynka , jest on bardzo cichutki , chciałbym nadać mu nieco sportowego brzmienia , jakiś niski basowy dzwięk z wydechu, jednak tu powstaje problem bo chcąć wymienić końcowy tłumik na jakiś sportowy nie będzie łatwo bo :
a) tłumik jest poprzeczny
b) nie ma na rynku żadnego dedykowanego tłumika do tej wersji silnikowej
znalazłem co prawda na stronie ultera poprzeczny tłumik koncowy do lancera z jedną końcówką ale niestety jest przypisany do innej wersji silnikowej i teraz mam do was pytanie czy może ewentualnie jednak ten będzie pasował do mojej wersji silnikowej czy też macie jakieś inne rozwiązanie ?
https://ulter.com.pl/pl/offer/dedicated/mitsubishi/lancer-viii_2007/sedan/1-8i_105kw/m/205
sla - 12-06-2018, 18:43
pazi4 napisał/a: | jest on bardzo cichutki | To powinieneś się cieszyć z tego powodu. pazi4 napisał/a: | chciałbym nadać mu nieco sportowego brzmienia , jakiś niski basowy dzwięk | W jakim celu? Po co udawać coś czego nie ma?
pazi4 - 14-06-2018, 10:43
Bo mam taką ochotę po prostu aby auto miało inny dźwięk, w temacie nie prosiłem o rozważania filozoficzne , "w jakim celu, po co" tylko o konkrety.
.swat. - 17-06-2018, 12:58
Może inaczej.
Jeżeli chciałbyś się trochę wysilić to możesz umówić się z Ulterem na osobistą wizytę ( pogadaj z Przemkiem Maga). Wtedy po kosztach dobiorą Ci co będziesz chciał. Ich tłumiki mam na różnych autach od kilkunastu lat. Przede wszystkim są cholernie trwałe, niezły wygląd, mają stosowne homologacje na Europę i wprowadzają fajny element dźwiękowy. Na pewno nie jest to wiejski tuning.
I są nasze, polskie
pazi4 - 18-06-2018, 11:57
.swat. napisał/a: | Może inaczej.
Jeżeli chciałbyś się trochę wysilić to możesz umówić się z Ulterem na osobistą wizytę ( pogadaj z Przemkiem Maga). Wtedy po kosztach dobiorą Ci co będziesz chciał. Ich tłumiki mam na różnych autach od kilkunastu lat. Przede wszystkim są cholernie trwałe, niezły wygląd, mają stosowne homologacje na Europę i wprowadzają fajny element dźwiękowy. Na pewno nie jest to wiejski tuning.
I są nasze, polskie
|
Właśnie tak bym chciał najbardziej tyle że trochę daleko z Warszawy żeby specjalnie tam jechać, więc będę szukał jakiejś firmy co robi na zamówienie takie tłumiki + montaż , dostałem już kilka ofert z kwotami.
PS - 19-07-2018, 15:54
Czy element ze zdjęcia to osłona katalizatora ? Można to dokupić jako solowy element ?
https://zapodaj.net/2dee6257f8875.jpg.html
LuckyLegs - 09-10-2018, 13:35
Mój problem pasuje chyba do tego wątku...
Mianowicie przy uruchamianiu oraz gaszeniu silnika z wydechu wydobywa się dźwięk, którego najbliższym opisem pasuje być słowo "pierdzący" .. może jeszcze lekko przytłumiony.
wcześniej tego nie było, teraz przykuł moją uwagę. Brzmi dowcipnie, ale co może być tego przyczyną ?
Będę wdzięczny za poza gastryczne sugestie
Pozdrawiam
dyploy - 11-10-2018, 19:36
Witam,
w moim lancerze 1.5 irytuje mnie strasznie "pierdzący" odgłos podczas jazdy na przykład na 2 biegu przy nie dużych obrotach .... przyjemniej brzmi jak osiągnie około 2500 + obr/min
Nie mam porównania do innego - nie spotkałem w okolicy ...
Dodam, że po odpaleniu auta na biegu jałowym wszystko cichuteńko pracuje, dodam gazu do dechy również brzmi to w porządku ale podczas jazdy na biegu gdy jest taki przytłumiony (niskie obroty) wciąż pierdzi ... (
czy to normalne ???
misiek962 - 15-10-2018, 17:24
Cytat: | czy to normalne ??? |
Przerabialem temat w tamtym tygodniu przyczyną był zuzyty pierścień uszczelniający na wydechu na łączeniu zaraz za kolektorem wydechowy. OEM taki pierścień 70 zł ale udało mi się kupi z takimi samymi wymiarami za 11zl i wszystko gra
dyploy - 16-10-2018, 10:30
Wielkie dzięki za pozytywne info myślałem, że będę się musiał przyzwyczaić od tego.
Wracając do pierścienia gdzie jest on zlokalizowany ? ile ich jest ? gdzie kupiłeś ?
Z góry dzięki za pomoc
Bizi78 - 16-10-2018, 10:35
dyploy napisał/a: | Wracając do pierścienia gdzie jest on zlokalizowany ? ile ich jest ? |
Wpisz na poniższej stronie vin auta i w dziale 15 masz schematy poglądowe z nr. OE części .
http://mitsubishi-motors.kiev.ua/
misiek962 - 16-10-2018, 13:07
dyploy napisał/a: | Wielkie dzięki za pozytywne info myślałem, że będę się musiał przyzwyczaić od tego.
Wracając do pierścienia gdzie jest on zlokalizowany ? ile ich jest ? gdzie kupiłeś ?
Z góry dzięki za pomoc |
Tutaj Masz Pierścień Który Kupiłem JA
https://www.ucando.pl/p/p...BG6JEH6ZPKO-204
LuckyLegs - 18-10-2018, 08:27
dzięki za cynk
miśko1977 - 23-10-2018, 14:06
Witam
w moim sportback'u posiadam tłumik w poprzek auta
w związku z wymianą na nierdzewkę całego układu chcę montować tłumik końcowy wzdłuż samochodu (tak jak w rocznikach , bodajże od 2012r)
Czy mógłby ktoś mnie poratować zdjęciem takiego właśnie tłumika , a w zasadzie jego umiejscowienia?
Ew czy jest różnica w płytach podłogowych, bo szczerze mówiąc miejsca na tłumik po prawej stronie jest niewiele.
MrWorms - 23-01-2019, 17:11
@dyploy pomogła wymiana tego pierścienia?
Kupiłem Lancera 1.5, który tak pierdzi/brzęczy, myślałem, że jest jakaś dziura, ale wybrałem się do fachowca od tłumików i sprawdzając na szybko nic nie znalazł.
|
|
|