Carisma - FAQ - [Cari 1.8 GDI] FAQ Pompa wysokiego ciśnienia- pomiar ciśnien
Macka25 - 24-01-2014, 19:53
volve napisał/a: | Na te pytania masz odpowiedź w tym temacie, są zdjęcia, więc polecam przeczytać. |
Witam
Rozebralem na tyle ze dotarlem do filterkow ale niestety nie chcialy wyjsc.
volve napisał/a: | W tych 2.4 GDI, z którymi miałem do czynienia, czujnik był na pompie WC. |
Co do czujnika to zeczywiscie znajduje sie na pompie ale czy mozna go tak poprostu "wytargac" bo nie chcial wyjsc ?
[ Dodano: 24-01-2014, 19:58 ]
Mam jeszcze 2 pytania.
1. Tam gdzie jest czujnik to jest pompa WC a tam gdzie dochodza pozostalem przewody i znajduje sie ten wazniejszy filterek oraz do tego jest przykrecona w/w pompa to jaka ma nazwe fachowa?
2. Na pompie znalazlem srubke a w niej druga na imbusik i aby ustawic pompe to trzeba ruszac sruba czy imbusikiem.
Imbusik robi nie caly obrot a sruba nie wiem bo nie mam klucza wlozyc ale jak trzeba bedzie to sie cos wymysli.
Pozdrawiam
Macias pinin - 01-03-2014, 15:51
Witam od nie dawna jestem posiadaczem Pajero Pinin 1. 8gdi. Ostatnio samochód zaczął się dziwnie zachowywać, po odpaleniu chwilę chodzi normalnie i potem ć os przerywa i gaśnie. Po podłączeniu komputera okazało sie ze winę ma czujnik wysokiego ciśnienia. Czujnik wymieniłem a auto dalej to samo. Dodam jeszcze że na początku czujnik pokazuje dobre ciścienie a po chwili ciśnienie spada i koniec...
Czy ktoś spotkał sie z taką usterką?
GrzesiekP - 02-03-2014, 09:14
Witam
Macias pinin możesz mieć problem z regulatorem cisnienia mogły dostać sie jakieś dziadostwa z paliwa i regulator nie działa prawidłowo, najlepiej byłoby go rozkręcić i przeczyścić, przy tej okazji mógłbyś wymienić sitko które znajduje sie w regulatorze. Często na samym regulatorze ciśnienia powstaję rysy od tarcia o elementy układu które można spolerować pastę polerską.
Macias pinin - 02-03-2014, 15:09
No też o tym myślałem . Byłem z moim pininkiem u wielu mechaników i wszyscy rozładali ręce i mówili ze została tylko wymiana pomy W poniedziałek zabiorę sie za to , wymienie filterki w pompie i wyjmę ten regulator. Zobaczymy jakie będą efekty.
[ Dodano: 03-03-2014, 18:48 ]
Zabrałem się dziś za wyjęcie filterków z pompy wc , dobrałem się tylko do jednego , ale najważnieszego(tego na wejściu ze zbiornika). Po usunięciu go okazało się że usterka jak ręką odjoł. Pozdrawiam mechaników którzy twierdzili ,że jedynym rozwiązaniem jest wymiana pompy wc
GrzesiekP - 04-03-2014, 15:00
Witam
Proponowałbym jednak założyć nowy filterek w to miejsce
Macias pinin - 05-03-2014, 20:43
Witam
Czy może ktoś z kolegów wyjmował zawór regulacji z pinina?
Wydaję mi się to niemożliwe bez rozebrania połowy silnika.
silnik umieszczony jest podłużnie , pompa umieszczona pod kolektorem od strony kabiny a tam nawet ręki nie wlożysz.
Pozdrawiam
bomar007 - 07-03-2014, 19:52
U mnie problem wygląda następująco, otóż Carisma zazwyczaj nie chce przekroczyć 4000 obr. połączyliśmy evoscan i wyszło że na wolnych obrotach ma 3,5MPa. Kręciłem regulatorem na pompie wysokiego ciśnienia i ciśnienie na biegu jałowym się nie zmieniało cały czas 3,5MPa. Jedynie różnica była w ciśnieniu przy wyższych obrotach (im bardziej regulator wkręcony tym wyższe ciśnienie przy danych obrotach nawet 8MPa, zamiast 6MPa przy 6000 obr. jak już jej się udało wskoczyć). Generalnie pompa nie wrażliwa na zmianę położenia regulatora na wolnych obrotach. Może ktoś wie co jest nie tak?
Pozdrawiam
GrzesiekP - 07-03-2014, 20:44
Witam
Moim zdaniem należałoby przeglądnąć pompę wc, sprawdzić stan kompensatorów ciśnienia
bomar007 - 09-03-2014, 17:50
a co to są te kompensatory ciśnienia?, pytam się bo na dniach będę miał ją wyciągniętą, chce wymienić filterki, oraz jak się da to może przeszlifować regulator i może coś jeszcze?
GrzesiekP - 12-03-2014, 20:02
Witam
Kompensatory ciśnienia są to małe zbiorniki na pompie przykręcane na dwóch śróbach, w których nastepuje kompensacja cisnienia na pompie. Często zdarza sie że poprostu potrafiia sie zapieć bądź przytkać, przy okazji rozkecania pompy warto sprawdzić ich działanie
Macias pinin - 03-04-2014, 21:26
Witam.
Przy niskich obrotach na biegu jałowym napięcie 1v!! , przy 2000obr jest 3v czyli ok. Zaworek wykręcony wyczyszczony i nadal to samo
Ma ktoś jakiś pomysł ? Pozdrawiam
bomar007 - 14-04-2014, 18:55
Pompę wyciągnął mechanik, wymienił filterki, wyczyścił/wygładził regulator i trochę pomogło tzn ciśnienie na wolnych 3,2MPa im wyższe obroty tym ciśnienie też wyższe nawet do 7MPa. Przy 4tys obr rzadziej ale również zdarza się iż nie mógł ich przekroczyć. Między czasie wymieniłem czujnik ciśnienia paliwa i nic to nie zmieniło. W końcu wymieniłem pompę WC od Anglika i nie ma już problemów, przyspiesza równomiernie, bez żadnych szarpnięć. Pompa daje równe ciśnienie około 5MPa. Jedyny problem jaki pozostał to gubienie zapłonu na 4 cylindrze według elektryków, co objawia się szarpnięciami o różnej częstotliwości na niskich obrotach. Czy w Evoscan również jest możliwość sprawdzania błędów w samochodzie oraz ich resetowanie?
MichciuGT - 15-04-2014, 17:25
prawie w każdym miejscu się o to pytają
w Evoscan można sprawdzić błędy w Carismach po roku 2000 czyli tylko 2001 i nowsze
bomar007 - 18-04-2014, 19:56
W jaki sposób, może krotka instrukcja
MichciuGT - 18-04-2014, 23:24
Nie wiem z którego masz rocznika
jak 95-00
to tutaj jest opis: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
jak z 2001 i wzwyż to potrzebny jest evoscan + interfejs diagnostyczny, ja kupiłem sobie z układem ftdi ft232rl i trzeba pobrać sterowniki z strony ftdi, zainstalować, zmienić w menadżerze urządzeń ustawienia (chyba tylko opóźnienie z 16ms na np. 4ms) + timeout wpisać zamiast 1 000, 10 000
wszystko co potrzeba jest w tym temacie
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
|
|
|