[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Osłona zabezpieczająca pod silnik.
Uwex - 05-03-2010, 16:28
Nie jestem przekonany do laminatu (na razie - poczekam na opinie innych ) i cena też za wysoka , ale chyba za bardzo się spieszycie - trzeba dać ludziom trochę czasu - z pewnością będzie więcej chętnych to i cena powinna być niższa . Więc nic nie będę usuwał tylko wstawiłem pytajnik - czyli chętny warunkowo .
Lista chętnych:
1. mkrawcz1 1,8 MIVEC
2. alfiq - Sportback 1,8 Mivec
3. macior - 1,8 CVT
4. brodabusko - 1.8 SB Mivec
5. ohayo - Sportback 1,8 Mivec
6. daktaris- SB 1.8 rok model 2010
7. jaca71 - Sedan 2.0 - podobno taki sam jak 1.8
8. Uwex - 1.8 MIVEC SB (?)
mobista - 06-03-2010, 12:22
Laminat ma swój plus, że jest lekki, ale co w przypadku gdy się nim o coś stuknie? Może mi ktoś powiedzieć ile waży w przybliżeniu oryginalna płyta?
Trik - 06-03-2010, 13:42
mobista napisał/a: | ale co w przypadku gdy się nim o coś stuknie? | Zależy co rozumiesz przez "stuknie". Jeśli tylko pojedziesz po jakimś czymś to może co najwyżej się wygiąć i przełamać ale sama włóknina sie nie rozerwie. Możesz tez czymś przebić/przerwać, konar drzewa czy większy kamień. Wiele zależy od ilości warstw i siły nacisku przy produkcji (opcje: wykonanie ręczne, z wykorzystaniem pompy pocisnieniowej lub prasy) Naprawa jest dość prosta w przypadku laminatu PS, wystarczy trochę zywicy i włókniny wałek do wyciskania powietrza. Ciężar raczej większy, ale nie wiele, od plastiku z formy wtryskowej.
ohayo - 06-03-2010, 18:24
mobista napisał/a: | ale co w przypadku gdy się nim o coś stuknie? |
Po to ta osłona jest. Jeśli boisz się o osłonę, to zamontuj sobie osłonę osłony.
Lepiej uderzyć osłoną niż miską olejową albo inną częścią. Jak ktoś jeździ po lesie, to powinien sobie kupić osłonę karbonową. Mi wystarczy taka, która osłoni od soli zimą i ewentualnie kamyczkami. A ta spełnia moje oczekiwania.
alfiq - 06-03-2010, 20:18
Dokładnie ohayo Dlatego też ponawiam listę chętnych i zachęcam do dalszych zapisów, już niedużo brakuje
Lista chętnych:
1. mkrawcz1 1,8 MIVEC
2. alfiq - Sportback 1,8 Mivec
3. macior - 1,8 CVT
4. brodabusko - 1.8 SB Mivec
5. ohayo - Sportback 1,8 Mivec
6. daktaris- SB 1.8 rok model 2010
7. jaca71 - Sedan 2.0 - podobno taki sam jak 1.8
8. Uwex - 1.8 MIVEC SB (?)
zzip1 - 06-03-2010, 22:18
ohayo - mam wrażenie patrząc na swojego SB, że jeśli miałbym miską olejową albo inną częścią ( domyślnie przez osłonę chronioną ) zahaczyć o cokolwiek to wcześniej na pewno rozwalę o to sobie przedni spojler - to chyba najniższy punkt auta, mam takie miejsce nad Serwami......kawałek przez las....już się martwię co będzie latem
ohayo - 07-03-2010, 08:42
zzip1, rozumiem, to jest problem. Ja już załatwiłem kawałek plastiku przed przednim kołem i to jest jeszcze niżej niż spoiler. Ja też się martwię, bo na pewno przyjdzie mi jechać przez las, tym bardziej, że czasami odwiedzam swoje rodzinne strony (Hajnówka), a jak wiesz, lasu i dziur Ci tam dostatek.
Anonymous - 07-03-2010, 15:49
dawno tu nie zagladalem do tego tematu ale widze ze Trik juz ma wzor...wiec jesli przesle mi ori to dam rade dorobic te plyte w przeciagu 3-4 tygodni i cena na bank nie przekroczy 200zl tak jak to bylo z plyta ktora dalem do dorabiania od Galanta EA . Jesli ma ktos od diesla i faktycznie jest inna to tez moge takowa dorobic u goscia dorabiajacego do Galantow .
plyta faktycznie pasuje od 1.5 do 1.8 zweryfikowaliscie to ? czy roznica jest tylko benzyna diesel ? (nie doczytalem calego tematu z braku czasu )
jak cos to mozecie przez PW sie kontaktowac w sprawie dorabiania (chetnych musi byc minimum 20-30 osob )
jarekjk napisał/a: | Ile Kg może ważyć takowa płyta? | w przypadku Galanta EA jest to ok 1.5kg
Luk - 07-03-2010, 15:57
zzip1, ohayo: panowie, jeździłem różnymi samochodami niżej zawieszonymi od Lancera (Civic, Daihatsu), przycierałem o "leżących policjantów" jadąc b. wolno, ale również jeździłem po lasach, polach, dziurach i wybojach. I jakoś niczego nie urwałem/połamałem/wygiąłem... Także nie tragizujcie, wystarczy obserwować drogę A w Lancerze w przeciągu pierwszego miesiąca użytkowania połamałem te kawałki plastiku przed kołami, ale to o krawężniki.
alfiq - 07-03-2010, 17:11
Ja też nie zakładam, że osłona ma ochraniać przed czymkolwiek innym niż sól i błoto, bo chodzi mi o zachowanie względnej czystości komory silnika i pasków napędowych, co na pewno przełozy się na ich dłuższą żywotność. Do offroadu jest przecież "stalówa"
mkrawcz1 - 07-03-2010, 17:28
Niemniej osłona musi być odpowiednio zaprojektowana i odpowiednio wytrzymała, żeby nie uległa zniszczeniu np. od zalegającego, zmarzniętego śniegu pomiędzy koleinami. Pamiętajcie, że nawet jeżeli osłona "się podda" i przejedziemy, to jej budowa nie powinna powodować np. zgarniania śniegu i to zarówno podczas jazdy do przodu, jak i cofania. Bieżącej zimy jadąc w koleinach czy parkując w głębokim śniegu "trącałem" śnieg tylko układem wydechowym, a w czasie cofania nie bałem się niczego (bo nie mam osłony ). Ale na kilku miejscach parkingowych widziałem szczątki pozostawione przez tych, co mieli (i wjechali bez problemów, ale zostawili wyjeżdżając).
Co do celu montażu - zgadzam się z alfiq.
mkm - 07-03-2010, 17:52
mkrawcz1 napisał/a: | Niemniej osłona musi być odpowiednio zaprojektowana i odpowiednio wytrzymała, żeby nie uległa zniszczeniu np. od zalegającego, zmarzniętego śniegu pomiędzy koleinami. |
Zalozeniem tego tematu jest chyba skopiowanie oryginalu?
Czyli faza projektowa Wam odpada.
Wg. mnie macie w tej chwili dwie opcje.
cuuube, który już zamawial podobne oslony do Galantow i chyba nie było reklamacji dla przypomnienia link do tematu
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=27447
oraz autor, który ostatnio robil maski do Colta CA0.
Link do tematu
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=42578
Wybor należy do Was
mkrawcz1 - 07-03-2010, 17:53
mkm napisał/a: |
Zalozeniem tego tematu jest chyba skopiowanie oryginalu?
Czyli faza projektowa Wam odpada.
|
O ile oryginał jest pozbawiony wad
Trik - 07-03-2010, 19:40
mkrawcz1 napisał/a: | O ile oryginał jest pozbawiony wad | Bądź kurna optymistą , bo taki sposób myslenia moze spowodować ze nawet 50pln za taką płytę to bedzie za duzo IMO Jedyną wadą orginału jst cena i niech tak zostanie. Chyba zajade jutro do tych szkutników u nas i zapytam ile za takie coś by wzieli i przy jakiej ilości.
PS Zrobilem krótki tel do "przyjaciela" i od razu mogę powiedzieć ze laminat z wykorzystaniem wkładki z włókien szklanych 450g/m2 i ok 40PLN/m2 raczej do tego się nie nadaje bo jest zbyt krucha. Polecił wkładkę z włókna węglowego lub kewlaru, ale z dodatkową wkładka np stalowym paskiem. wiele zalezy od kształtu. Dodatkowo dobrym rozwiazaniem było by zastosowanie pompy próżniowej w celu dokładniejszego odpompowania powietrza i wypełnienia przstrzeni między włóknami żywicami.
Uwex - 08-03-2010, 08:23
Trik napisał/a: | ze laminat z wykorzystaniem wkładki z włókien szklanych 450g/m2 i ok 40PLN/m2 raczej do tego się nie nadaje bo jest zbyt krucha. |
tego się właśnie obawiałem
|
|
|