To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

Zolar - 09-05-2011, 17:00

U mnie objawy są następujące: Przy szybszym wchodzeniu w zakręt lub nawet lekki łuk (często przy szybkim pokonywaniu ronda) zaczyna mi stukać coś w okolicach przedniego zawieszenia. Ale nie ma też na to reguły. Czasem nawet jak próbuję specjalnie wywołać te objawy to jest cisza.

Myślałem, że to tuleje, łożyska itd., ale niestety po dokonaniu szczegółowych oględzin mechanicy stwierdzili że z zawieszeniem wszystko jest w porządku. Koło też nie ociera o żaden element nadwozia.

Najgorzej, że jak przejechaliśmy się razem z mechanikiem, jak na złość to stukanie ustąpiło.
Na następny dzień od nowa.

Ma ktoś koncepcję co to może być?

post32 - 10-05-2011, 13:31

Pytanie czy na wahaczu typ Banan da rade wymienic sam sworzeń i czy jest moze on podobny do górnego sworznia na wachaczu.
Bo jak czytam to nie bardzo sie kalkuluje wymiana na zamienniki i dlatego sie zastanawiem czy mozna wymienic sam sworzen.
I czy jak stuka sworzen na bananie to moze byc przyczyna bicia kierownicy powyżej 120km/h.

marcinzam - 10-05-2011, 13:34

post32 napisał/a:
Pytanie czy na wahaczu typ Banan da rade wymienic sam sworzeń i czy jest moze on podobny do górnego sworznia na wachaczu.
Bo jak czytam to nie bardzo sie kalkuluje wymiana na zamienniki i dlatego sie zastanawiem czy mozna wymienic sam sworzen.
I czy jak stuka sworzen na bananie to moze byc przyczyna bicia kierownicy powyżej 120km/h.

można zregenerować
http://forum.mitsumaniaki...40905&start=180

post32 - 10-05-2011, 13:52

marcinzam napisał/a:
post32 napisał/a:

można zregenerować
http://forum.mitsumaniaki...40905&start=180

dzieki za info:))

Hugo - 11-05-2011, 22:56

http://allegro.pl/wahacze...1601431576.html Jak myślicie są to oryginały? Trudno powiedzieć po foto czy nakrętki są na klucz 19 czy 22 mm, ale coś jest na rzeczy, bo w moim mam identycznie opisane wahacze, tzn. na lewym jest L i jakiś numer, a na prawym nic nie ma,a coś mi sie wydaje, że mam jeszcze oryginały.
marcinzam - 20-05-2011, 19:26

ostatnio przy regeneracji sworznia banana i wymiany wahacza wymieniałem końcówkę drążka firmy CTR po rabacie w IC wyszło jakieś 28 zł http://sklep.intercars.co...earch=I10503CTR
sipex - 21-05-2011, 18:36

mam glośne stuki w lewyk kole na dziurach,dość głośne czy to może być górny wahacz?jak to poznać?
Anonymous - 21-05-2011, 19:04

Prędzej banan. Sam zauważyłem, że górny wahacz najbardziej słychać gdy np. podjeżdżasz pod niziutki krawężnik. Na wszelkich nierównościach banan - wahacz gięty.
Hugo - 21-05-2011, 20:03

sipex napisał/a:
może być górny wahacz?
Na pierwszej stronie masz napisane w jakich sytuacjach stuka górny sworzeń.
sipex - 22-05-2011, 07:55

nie zauważyłem sorki..bardzo przydatna ta rozpiska:) wygląda faktycznie jakby ten banan stukał ;/ w serwisie powiedzieli że górny prawy napewno i delikatny luz jest na bananie lewym ale stuki wyraznie dochodzą z prawej strony auta;/
SPIDER-ek - 22-05-2011, 22:55

sipex, też miałem stuki, wymieniłem wczoraj banana lewego, i już nic nie stuka :)
sipex - 23-05-2011, 11:52

SPIDER-ek, wiec pewnie umnie to samo..i to najdrozszy akurat;p może masz namiar gdzieś na tańsze części to daj mi znać na priv. bede wdzięczny:)pozdrawiam i dzęki wszystkim za pomoc
Szafiq - 23-05-2011, 15:12

U mnie ostatnio pojawiły się stuki lewym przednim kole,ale słyszalne tylko przy ruszaniu.Nic nie stuka na dołkach,dziurach. Wychodzi na to,że stuka w momencie kiedy zawieszenie(koło?) porusza się poziomo a nie jak na dołach w pionie.
Miał ktoś taki objaw? Chyba czas się udać do mechanika.

Hugo - 28-05-2011, 00:52

Owczar napisał/a:
Luz sworznia wahacza prostego dolnego. Gdy na tym sworzniu pojawi się luz może się pogorszyć trakcja, ponieważ luz wpływa na zbieżność. Przy dużym luzie aut może ściągać na stronę po której uszkodzony jest sworzeń. Dodatkowe symptomy to ciężko działający układ kierowniczy i problemy z odbijaniem kierownicy podczas jazdy. Diagnoza przez odkręcenie sworznia i wybicie ze zwrotnicy.
Takie pytanko (chociaż te wahacze już i tak kupiłem): czy rzeczywiście u nikogo z Was luzy na sworzniach tych wahaczy nie powodowały żadnych stuków? Szczególnie na skręconych kołach, ale również (dużo ciszej) podczas jazdy na wprost? Dodam, że w/w objawy zużycia tychże sworzni mam...
marcinzam - 28-05-2011, 20:16

Hugo napisał/a:
Owczar napisał/a:
Luz sworznia wahacza prostego dolnego. Gdy na tym sworzniu pojawi się luz może się pogorszyć trakcja, ponieważ luz wpływa na zbieżność. Przy dużym luzie aut może ściągać na stronę po której uszkodzony jest sworzeń. Dodatkowe symptomy to ciężko działający układ kierowniczy i problemy z odbijaniem kierownicy podczas jazdy. Diagnoza przez odkręcenie sworznia i wybicie ze zwrotnicy.
Takie pytanko (chociaż te wahacze już i tak kupiłem): czy rzeczywiście u nikogo z Was luzy na sworzniach tych wahaczy nie powodowały żadnych stuków? Szczególnie na skręconych kołach, ale również (dużo ciszej) podczas jazdy na wprost? Dodam, że w/w objawy zużycia tychże sworzni mam...

a jakiej firmy masz te proste i ile mają przejechane ?