[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wyciek oleju
Tomek - 05-09-2012, 10:23
komarsnk napisał/a: |
Nie? A to to nie to?
LINK |
to mnie Adamie lekko zaskoczyłeś
muszę u siebie to rozebrać i zobaczyć jeszcze raz
tresorex - 05-09-2012, 11:08
Rzucałem okiem na tą zaślepkę i nie widać żeby spod niej leciało... mam stróżki spod pokrywy zaworów i właśnie dookoła chłodniczki...
Będzie trzeba sprawdzić i wymienić bo koszt żaden
komarsnk - 05-09-2012, 16:12
tomek84 napisał/a: | komarsnk napisał/a: |
Nie? A to to nie to?
LINK |
to mnie Adamie lekko zaskoczyłeś
muszę u siebie to rozebrać i zobaczyć jeszcze raz |
No ja właśnie w najbliższym czasie będę to wymieniał bo się tam trochę poci. A oring kupiłem z tej aukcji którą wcześniej podawałem i trochę mam wątpliwości co do oryginalności :/
Ale chwilę posiedzi
Szkoda tylko, że mogłem za to dać 1,27 a nie 6zł + przesyłka (fakt, z innym oringiem)
deejay - 05-09-2012, 19:50
tresorex napisał/a: | Rzucałem okiem na tą zaślepkę i nie widać żeby spod niej leciało... mam stróżki spod pokrywy zaworów i właśnie dookoła chłodniczki... |
Najlepiej wymyc zmywaczem do hamulców jak sie nie ma pewności , olej do góry nie lecie , tylko spływa w najnizszym miejscu silnika. Wymyc , pojezdzic kilka dni i zaobserwowac i bedzie wiadomo na 100% gdzie sie poci .
tresorex - 09-09-2012, 00:21
Mój wyciek był ewidentnie spod chłodniczki...
oring był plastikowy i mocno spłaszczony. Na chłodnicy są chyba też ślady jak płynął olej
Zaślepka głowicy wygląda ok. Wytarłem szmatą jej okolice i będę obserwował co się dzieje
Tomek - 09-09-2012, 08:18
tresorex, potwierdzasz, że ten oring to 62x4??
tresorex - 09-09-2012, 09:24
Nie 64x2 tylko 62x4 - pasuje idealnie
Tomek - 09-09-2012, 09:35
Cytat: |
Nie 64x2 tylko 62x4 - pasuje idealnie |
no przecież napisałem 62x4
dzienx
będę wymieniał niedługo olej, to i tam zaglądnę
tresorex - 09-09-2012, 09:37
To dokup też płyn do chłodnic bo trochę się ulewa przy demontażu
Krzysek - 09-09-2012, 12:41
tresorex napisał/a: | Mój wyciek był ewidentnie spod chłodniczki...
oring był plastikowy i mocno spłaszczony. Na chłodnicy są chyba też ślady jak płynął olej
Obrazek
Zaślepka głowicy wygląda ok. Wytarłem szmatą jej okolice i będę obserwował co się dzieje |
Ten stary oring jakiś taki mało elastyczny
U mnie jeszcze leciało z pod korka, nigdzie nie mogłem dostać nowego i sprawę załatwiłem też oringiem .
tresorex - 09-09-2012, 13:12
Pocenie się spod korka mam również w colcie CA0. Co jakiś czas było trzeba przetrzeć szmatą.
Są dwie szkoły radzenia sobie z tym problemem
Pierwsza to właśnie wymiana uszczelki
Druga to dogięcie blaszek które dociskają korek do kapy. Słyszałem jakąś opinię że nie wolno tego robić bo blaszki mogą się urwać i wpaść do głowicy. Ja jednak co około wymianę oleju dociskam lekko blaszki i przez 7 lat nic się nie dzieje więc sprawa powinna trafić do pogromców mitów Blaszki są tak grube że takie drobne odgięcie nic im nie powinno zrobić...
Krzysek - 09-09-2012, 13:41
Ja zamiast gumki dałem gruby oring i już oliwa nie leci ( z pod korka) .
tresorex - 11-09-2012, 13:19
komarsnk napisał/a: | tomek84 napisał/a: | tresorex napisał/a: | A jak to naprawić/uszczelnić? Jest tam jakiś oring? Czy wystarczy dokręcić? |
nie ma oringa
na sylikon |
Nie? A to to nie to?
LINK |
Ok, więc wytarłem okolice zaślepki na czysto i teraz po kilkuset km widzę że jednak lekko bo lekko ale poci się... jest mgiełka na głowicy...
Jaki jest zatem wymiar tego oringu? Ktoś wie?
Marcino - 12-09-2012, 09:27
tresorex napisał/a: | Ok, więc wytarłem okolice zaślepki na czysto i teraz po kilkuset km widzę że jednak lekko bo lekko ale poci się... jest mgiełka na głowicy...
Jaki jest zatem wymiar tego oringu? Ktoś wie?
_________________ |
Dałem na "silikon" wyskokotemperaturowy chyba 600st, i od lat jest spokój.
asec69 - 12-09-2012, 09:47
Jeśli macie wyciek oleju spod korka polecam kupić uszczelkę pod korek oleju do Opla. Poradził mi tak pan Tadziu w sklepiku na moim osiedlu, i miał rację. Pasuje jak ulał. Opel, to jedyna firma samochodowa, która produkuje same uszczelki pod korek. Koszt, to 4 złote sztuka, radzę zastosować od razu dwie na siebie, trzyma jak cholera.
|
|
|