Komputery, RTV, AGD, Komorki - jaki polecacie laptop
RalfPi - 20-07-2012, 20:14
JCH napisał/a: | krzychu napisał/a: | Najlepiej poszukaj z i5 w tej cenie coś znajdziesz. Moim zdaniem 4GB spokojnie by wystarczyło |
Do i5 trochę trzeba dołożyć. No właśnie, co lepiej:
- i5 i 4 GB RAM-u za ok. 2,5 tys.
- i3 i 8 GB RAM-u za ok. 2,2 tys.
Ceny z Komputronika, w x-komie nie znalazłem tych modeli z i5. Są inne modele ale jeszcze droższe. |
ja się aż tak nie znam, ale to zależy jakie I5 i jakie I3.. są różne generacje - są z pewnością testy porównawcze procesorów - poszukaj na sieci a z pewnością znajdziesz.
A jak matryca tak z ciekawości?
krzychu - 20-07-2012, 22:05
JCH napisał/a: |
Do i5 trochę trzeba dołożyć. No właśnie, co lepiej:
- i5 i 4 GB RAM-u za ok. 2,5 tys.
- i3 i 8 GB RAM-u za ok. 2,2 tys.
|
między 4 a 8 nie poczujesz przy zwykłej pracy różnicy. A Asus ma widzę dziwne kompletacje tych laptopów...
Popatrz np. tutaj http://www.x-kom.pl/p/750...500-dvd-rw.html
Jakoś da się i5 i w dobrej cenie. A do tego Sandy Brigde czyli dopiero co schodząca platforma (widziałem też sporo w tej cenie jeszcze starsze pierwsze generacje i5). Tylko, że inspiriony to żadna górna półka...
W HP też potrafią:
http://www.x-kom.pl/p/924...d-rw-7hp64.html
Ale podobno pawulony nie do końca są dobre, a te bardziej polecane probooki jakoś sporo droższe:
http://www.x-kom.pl/p/810...-rw-7pro64.html
Tutaj też ciekawa oferta. Niby stary procesor, ale 14 cali i matowa matryca w wyższej serii:
http://allegro.pl/biznes-...2486866479.html
JCH - 20-07-2012, 22:44
RalfPi napisał/a: | A jak matryca tak z ciekawości? | Rozmiar? 15,6". Większa? Eeee chyba nie
krzychu napisał/a: | da się i5 i w dobrej cenie | Jakoś mi się ten Dell nie widzi
Anonymous - 21-07-2012, 18:58
Jezeli ktos szuka mobilnego i szybkiego laptopa to ja ze swojej strony polecam tego Asusa
http://pl.asus.com/Notebo..._ZENBOOK_UX31E/
Mam go juz od jakiegos czasu i naprawde niema obecnie nic ciekawszego. Matryca miazdzy,jak na 13 cali to rozdzielczosc daje bardzo duza przestrzen robocza, system pracuje naprawde szybko i sprawnie.
No i ten wyglad Mega lekki i cienki. Caly z amelinium.
Warto wydac te pieniadze.
Old JDM - 21-07-2012, 20:26
Z wlasnego doswiadczenia:
polecam PACKARD BELL.
z doswiadczenia kolegi:
odradzam DELL (ma juz 3 w przeciagu ostatnich 2 lat - psuja sie)
krzychu - 21-07-2012, 22:17
Prawda jest taka, że wszystkie tanie laptopy i większość drogich (z bardzo małymi wyjątkami w postaci między innymi Dell Latitude czy Sony seria Z) składane są w foxconie w chinach (to ta firma co pracowniczy wyskakują przez okna).
Marcin-Krak - 21-07-2012, 22:25
krzychu napisał/a: | Prawda jest taka, że wszystkie tanie laptopy i większość drogich (z bardzo małymi wyjątkami w postaci między innymi Dell Latitude czy Sony seria Z) składane są w foxconie w chinach (to ta firma co pracowniczy wyskakują przez okna). |
O to to.
Ja bym się sugerował opiniami o ... serwisie Biorąc pod uwagę, że każdej firmy egzemplarz jest mniej lub bardziej narażony na wizytę w serwisie.
Dlatego z góry u mnie odpadły: Compaq, Pacakard Belle i Acery
Ausuów i Lenovo szło duuuużo, więc i terminy w serwisie były naginane mi tego, że prawa konsumenckie co innego gwarantują
Wybór padł na Della - dlatego, że był w dobrej cenie w Sferisie i plastiki nie były z chińskiego ryżu prasowanego
Po roku działa jeszcze
Old JDM - 22-07-2012, 16:37
Wiekszosc "tluczona" w Chinach, DELL (wlasnie mowie o serii Latitude) psuje sie nader czesto ? Plastiki ma owszem, lepszej jakosci (bez 2 zdan)- ale i wyzsza cene. Laptopy z tej samej polki cenowej - nie roznia sie zbytnio wykonaniem. Raczej designem. A tu jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje. Takze nie ma sie co "podniecac" marka bo czasy wytrzymalych laptopow skonczyly sie na serii Thinkpad IBM-a. (nie mylic z kontynuuacja z Lenovo). A szkoda
BTW do tematu. Odradzam tez serie Sony Vaio. Na firmowym sofcie tragedia. Do tego zwlaszcza w tych nowszych modelach (budzetowych) rozdzielczosc 1370x768 to juz w ogole pomylka - bez mozliwosci zmiany na lepsza wizualnie. Mimo dobrej matrycy - wszystko wyglada jak by ktos przez mgle zdjecia robil. (2 firmowe lapy do info zebranych). Nijak sie tego nie da poustawiac.
i chyba tyle
HP-ki wysokie modele - bateria wytrzymuje rok. Mamy tutaj jednego gagatka z wysokiej serii Paviliona. I podziekowac....
RalfPi - 23-07-2012, 08:52
Sorry, czy tu biją?
Panowie - wyluzujcie berety - nie ma o co się sprzeczać.
Wszyscy ludzie, których znam odradzają VAIO.. coś w tym jest? chyba jednak tak. Wszyscy oprócz jednej osoby, co się jej bateria grzała (chyba) polecają ASUS'a.. coś w tym jest? Chyba tak.
krzychu - 23-07-2012, 09:16
RalfPi napisał/a: |
Wszyscy ludzie, których znam odradzają VAIO.. coś w tym jest? chyba jednak tak. |
Może, z mojego doświadczenia ludzie wracali po drugie, trzecie czy nawet 5-te VAIO... Coś w tym jest?
[edit]
xluki - 23-07-2012, 09:32
RalfPi napisał/a: | polecają ASUS'a | ja także ze swojej strony polecam ASUSa. Miałem ten sam dylemat... co wybrać. Padło na ASUSa X73S-K73SD (rozbudowana pamiec do 8GB) i jestem zadowolony. Kupowałem w EURO RTV AGD. Obecnie mają promocję na coś takiego: http://www.euro.com.pl/la...217v-w7hp.bhtml Parametrowo identyczny, różni się tylko kolorem.
Hubeeert - 23-07-2012, 09:38
RalfPi napisał/a: | Wszyscy ludzie, których znam odradzają VAIO | No najwyraźniej się nie znamy bo ja VAIO mam i oprócz serwisu w PL nie mogę mu nic zarzucić
[edit]
RalfPi - 23-07-2012, 09:55
Hubeeert napisał/a: | RalfPi napisał/a: | Wszyscy ludzie, których znam odradzają VAIO | No najwyraźniej się nie znamy bo ja VAIO mam i oprócz serwisu w PL nie mogę mu nic zarzucić
|
Może kiedyś będzie mi dane poznać Admina z piekła rodem
A to, że serwis jest.. średni, to potwierdzam przynajmniej moje doświadczenie tak wskazuje.. i Twoje pewnie też.
Nie twierdzę krzychu, że laptopty Sony to jakaś porażka - ja się sparzyłem i to tyle - jeszcze żeby serwis załatwił temat szybciutko i skutecznie to ok.. Ale jeżeli i sprzęt i serwis jest średni.. to pasuje. To tak jak z furą - jeżeli Lancer by się psuł, a serwis by to załatwiał w mgnieniu oka na gwarancji, to wszystko jest w porządku. W przeciwnym razie kolejnym samochodem będzie Kia albo jakiś Nissan.
Owczar - 26-07-2012, 00:15
Przez moje ręce przeszło już kilkanaście notebooków (znajomi, rodzina) i stwierdzam jednoznacznie, że najlepsze notebooki to służbowe
A tak poważnie, to każdy producent ma mniej lub bardziej udany model w danym momencie. Najbardziej ryzykowne jest kupno nowości. Jak wybieram notebooka to głównie pod przeznaczenie i szukam sprawdzonych konstrukcji. Aczkolwiek osobiście wolę kupić coś trochę o gorszych parametrach jeśli chodzi o moc obliczeniową, ale z serii biznes. Choć i tutaj zdarzają się wpadki. Choćby Dell E6400, którego używam i luzy na zawiasach, a w następcy same odkręcają się śrubki. Ale pomimo tych wad chyba nie przesiądę się szybko na plastic is fantastic
Old JDM napisał/a: | Takze nie ma sie co "podniecac" marka bo czasy wytrzymalych laptopow skonczyly sie na serii Thinkpad IBM-a. (nie mylic z kontynuuacja z Lenovo). A szkoda |
Z tym się niestety muszę zgodzić... Wytrzymywały prawie wszystko.. w tym koziołkowanie po schodach
Krzyzak - 26-07-2012, 06:29
napisał/a: | Thinkpad IBM-a | miały jedną, gigantyczną wadę - łechtaczkę zamiast taczpada - nie dało się tego sensownie używać
|
|
|