Nasze Miśki - Rekin Seichan
Seichan - 03-10-2011, 07:51
Wymiana sondy nie pomogła. Pierwsze skrzyżowanie (300 m od domu) i przymulenie.
Psikus - 03-10-2011, 22:07
Cytat: |
Wymiana sondy nie pomogła. Pierwsze skrzyżowanie (300 m od domu) i przymulenie. | A to się rozchodzi o to, że nie ma żadnej reakcji na gaz przez?? Bo u mnie się też taka przypadłość pojawiła, zaraz po założeniu instalacji LPG i oczywiście nawet evoscanem nie mogę nic wyłapać, bo jak na złość jak go podepnę to mu wtedy przechodzi podejrzewam wtryskiwacz benzyny.
Seichan - 03-10-2011, 22:18
Psikus, a czym to się objawia u Ciebie?
Na marginesie - u mnie nie ma LPG.
Psikus - 04-10-2011, 21:13
Seichan napisał/a: | Psikus, a czym to się objawia u Ciebie? | odpalam zimny silnik, odjeżdżam z parkingu,jadę kawałek,wciskam gaz, i nie się nie dzieje przez 2-3 sekundy,po czym samo odpuszcza i samochód normalnie jedzie.
Psikus - 24-10-2011, 23:10
Jak sprawa z zamulaniem? Mojemu przeszło. Odpiąłem egr - przez tydzień bez zmian, następnie przegoniłem go 4 razy w trasie po 200 km.
_Slawek_ - 25-10-2011, 06:37
Psikus napisał/a: | Jak sprawa z zamulaniem? Mojemu przeszło. Odpiąłem egr - przez tydzień bez zmian, następnie przegoniłem go 4 razy w trasie po 200 km. |
Wygląda na to, że bez zmian. Ale też nic więcej w tej sprawie nie było dłubane. 4x200km na razie nie da rady go przegonić, ale chociaż szykuje się 2x100km wkrótce. To i tak nieźle w porównaniu do codziennych 2x6km
Z aktualności to prawe przednie mijania znowu wymienione, mam wrażenie, te H7 to minimum raz na pół roku wymieniam Zacznę teraz tu zapisywać to może się to wyjaśni Na żarówce nie było producenta, może jakiegoś uniteca wsadziłem i stąd ten wynik. Teraz jest bosh longlife i zobaczymy ile producent miał na myśli pisząc long
Poza tym szykuje się wizyta w zakładzie, gdzie 1,5 roku temu była robiona konserwacja. Wykonawca się nie przyłożył i gdybym nie zabezpieczał ostatnio uszczelek w drzwiach to nawet bym tego nie zauważył - wszystkie 4 drzwi na dole od wewnątrz są w stanie wojny z rudą TTTM
Anonymous - 25-10-2011, 08:21
_Slawek_ napisał/a: | TTTM |
niestety widziałem sztuki gdzie drzwi potrafią być nieźle zjedzone, chociaż u mnie póki jest ledwo widoczny nalocik tylko na jednych drzwiach...
Tomek - 25-10-2011, 08:54
co do zamulania
zmieniłem tankowanie na BP (benzyna) i Lukoil, Orlen (LPG), dawniej to i to na Arge
troche sie poprawiło
przy okazji grzebania w fotelach odłączyłem acu, zrestartował się komp, ustawiły się obroty
i zaczął chodzić o wiele lepiej, nawet moja żona się przejechała i stwierdziła, że coś on lepszy troche
nadal szarpie mocno np. na dwójce przy niskich obrotach (1000-1200-1500)
z rozmów na spocie na orawie wynikało, że szarpanie pomiędzy 1-2 tys, to winny będzie aparat zapłonowy
będę miał czas to wymienie, bo mam na stanie, więc kosztuje mnie to tyle, co robota
Anonymous - 25-10-2011, 11:46
tomek84 napisał/a: | nadal szarpie mocno np. na dwójce przy niskich obrotach (1000-1200-1500)
z rozmów na spocie na orawie wynikało, że szarpanie pomiędzy 1-2 tys, to winny będzie aparat zapłonowy
będę miał czas to wymienie, bo mam na stanie, więc kosztuje mnie to tyle, co robota |
mój też mój też! jak dodajesz gazu albo jak się toczy i schodzi z obrotów to potrafi szarpnąć czasem, no i dyga sobie trochę w środku na wolnych nie ważne czy PB, czy LPG. wczoraj nawet rozmawiałem o tym z Matejkiem
ten ostatni lift wcale nie taki najlepsiejszy jednak
_Slawek_ - 19-12-2011, 21:54
Cytat: | Z aktualności to prawe przednie mijania znowu wymienione, mam wrażenie, te H7 to minimum raz na pół roku wymieniam Zacznę teraz tu zapisywać to może się to wyjaśni Na żarówce nie było producenta, może jakiegoś uniteca wsadziłem i stąd ten wynik. Teraz jest bosh longlife i zobaczymy ile producent miał na myśli pisząc long |
Bosh longlife jak na razie daje rade, za to jego sąsiadka H7 po lewej stronie się poddała. Myślałem, że się spaliła, a okazało się, że ruszała się jedna nóżka przy żarówce i raz świeciła raz nie Na jej miejsce z ławki rezerwowych wskoczył kolejny bosh, tym razem pure light Ciekawe czy przetrwają zimę, jeśli ta kiedyś w ogóle nadejdzie
Ostatnie tankowanie do pełna trochę mnie zaniepokoiło, raz że Pb95 znowu było droższe niż przy poprzednim tankowaniu dwa, że spalanie wyszło 11,4l/100km - około 200km w trasie + około 300km po mieście. Chyba niestety zaczynamy się powoli zbliżać do wartości katalogowych
Może ktoś wie ile wchodzi do baku gdy wskazówka pokazuje równo połowę? Bo ja się teraz aż boję sprawdzać, a to dlatego że licznik przejechanych km nie przekroczył jeszcze 200, a wskazówka jest już właśnie w tej pozycji Ale przy krótkich max 5km odcinkach ze startem za każdym razem na zimnym silniku to chyba lepiej nie będzie...
tomek84 napisał/a: | z rozmów na spocie na orawie wynikało, że szarpanie pomiędzy 1-2 tys, to winny będzie aparat zapłonowy
będę miał czas to wymienie, bo mam na stanie, więc kosztuje mnie to tyle, co robota |
Czekam (i pewnie nie tylko ja) z niecierpliwością na efekt
Derpin napisał/a: | tomek84 napisał/a: | nadal szarpie mocno np. na dwójce przy niskich obrotach (1000-1200-1500)
(...) |
mój też mój też! jak dodajesz gazu albo jak się toczy i schodzi z obrotów to potrafi szarpnąć czasem, no i dyga sobie trochę w środku na wolnych nie ważne czy PB, czy LPG. wczoraj nawet rozmawiałem o tym z Matejkiem
ten ostatni lift wcale nie taki najlepsiejszy jednak |
Może to i lepiej, że więcej liftów już nie było, bo do tych rekinów i tak trzeba mieć ponad przeciętną cierpliwość, a patrząc na obecne samochody to dobrze, że producent już nic w nich więcej nie "poprawiał"
fj_mike - 20-12-2011, 06:04
_Slawek_ napisał/a: | Może ktoś wie ile wchodzi do baku gdy wskazówka pokazuje równo połowę? |
Jakieś 28 litrów u mnie
sveno - 20-12-2011, 08:56
_Slawek_ napisał/a: | Ale przy krótkich max 5km odcinkach ze startem za każdym razem na zimnym silniku to chyba lepiej nie będzie... | mogę Ci nawet dokładnie powiedzieć jak jest u mnie: do pracy mam około 3km i gaz załącza się 200m przed pracą a UKP średnie spalanie benzyny pokazuje w granicach 20-22l/100km. Jeżdżę na PB tylko z konieczności rozgrzania silnika i jest to raczej "głaskanie" silnika bo pedałem gazu operuje wtedy bardzo delikatnie, a obroty nie przekraczają 2500rpm, także Twoje 15l/100km na tych 5km odcinkach to wynik bardzo realny i co gorsza przyzwoity myśle, ze jakbym miał te 2 km dalej czyli tyle co Ty to miałbym podobny wynik, bo na rozgrzanym silniku spalanie średnie szybko spada. Rano po odpaleniu UKP pokazuje konsumpcję paliwa na poziomie 5.5l/h, a po rozgrzaniu jest tylko 1.4l/h ale LPG mało tego, na zimnym silniku podczas nie ostrego nawet przyspieszania na 1 i 2 biegu chwilowe spalanie sięga 100l/100km normalnie Rudy 102
KaWu - 20-12-2011, 10:17
sveno napisał/a: | mogę Ci nawet dokładnie powiedzieć jak jest u mnie: do pracy mam około 3km i gaz załącza się 200m przed pracą |
Przy jakiej temp. otoczenia - 15
sveno napisał/a: | także Twoje 15l/100km na tych 5km odcinkach to wynik bardzo realny i co gorsza przyzwoity |
Dokładnie. Niestety na krótkich odcinkach się nie oszuka spalania i swoje musi spalić.
sveno - 20-12-2011, 10:21
KaWu napisał/a: | Przy jakiej temp. otoczenia - 15
| wczoraj było -1, wiem, że mam wysoko ustawioną temp przełączania, teraz jest to chyba 40 albo nawet więcej
KaWu - 20-12-2011, 10:34
sveno napisał/a: | KaWu napisał/a: | Przy jakiej temp. otoczenia - 15
| wczoraj było -1, wiem, że mam wysoko ustawioną temp przełączania, teraz jest to chyba 40 albo nawet więcej |
To masz coś nie tak, przy około 0 to silnik juz po 4÷4,5km osiąga swoją temperaturę.
|
|
|