[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujnik ABS - komunikat ASC OFF SERVICE REQUIRED
dariuszx94 - 08-05-2018, 14:09 Temat postu: ABS System Service Required i Brake System Service Required Cześć, na wstępie chciałbym się z Wami przywitać. Mam na imię Darek, Lancercika 2011 1.6 MIVEC 117KM kupiłem 2 miesiące temu . Ale do rzeczy, podczas jazdy w trasie w losowych odstępach czasu dostawałem komunikat ABS System Service Required na mniej niż 3 sekundy, podczas parkowania dostałem informację Brake System Service Required (w momencie tego komunikatu odbiło mi kierownice na równe koła). Poziom płynu hamulcowego jest w normie i tutaj pytanie czy jest sens oddawać auto do ASO żeby mi to sprawdzili ? Raczej koszt będzie duży, a komunikat jak narazie występuje na chwilę w dużych odstępach czasu. Czy spotkał się ktoś kiedyś z tego typu błędem?
Pozdrawiam, Darek i z góry dzięki za odpowiedź
hubus - 08-05-2018, 20:22
Może sczytaj błędy na razie, nawet jakimś ELMem albo w nieautoryzowanym serwisie.
janus2007 - 15-05-2018, 21:55
Dzień dobry wszystkim, chciałbym się podłączyć pod temat, otóż przez parę dni wyświetlał mi się komunikat ASC off, service requist. Do tego przestał mi działać tempomat. Wiem że niektórzy powiedzą że jeden system z drugim nie ma nic wspólnego, ale dokończę. Otóż szukałem i znalazłem porady typu czujniki, wężyki podciśnienia i zapewne wszyscy maja rację, ale ja chciałbym się podzielić moją sytuacją która jest nieco dziwaczna. Naprawa wszystkich usterek polegała na wymianie dwóch świateł stopu. Zwyczajnie tylnych żarówek. Tempomat zaczął od ręki działać, i od tej pory nie załączył się alarm ASC. Wiem że jedno z drugim nie powinno mieć nic wspólnego, ale tak się właśnie w moim przypadku zadziało.
Może ktoś wie jak te zdarzenia są powiązane ?
W każdym razie działa nadal bez zarzuty.
Lancer Sportback , 1.8 ltr 143 KM 2008 rok
Robert_N - 16-05-2018, 07:55
Miałem dokładnie tak samo jak opisałeś, wymiana dwóch żarówek stopu pomogła.
Slawoj - 29-05-2018, 22:06
Też miałem co jakiś czas taki komunikat. Komputer diagnostyczny wykazał błąd czujnika ABS prawy tył A badanie na stacji diagnostycznej że właśnie to koło słabo hamuje . Mechanik "rozruszał" mi tłoczek hamulcowy tego Koła, siła hamowania wróciła do normy i już nie powraca błąd ( przejechałem już z 2tys km).
Setzer Lancer - 14-07-2018, 09:41
Mam identyczny problem > wyskakuje komunikat > silnik jest dławiony ,nie można za bardzo przyspieszyć > wyłączenie i włażenia silnika daje na nowo możliwość jazdy. Byłem na diagnostyce komputerowej i niestety lub stety nie było żadnych błędów nawet w/w wspomnianych ,jedynie był czujnik ciśnienia doładowania. On również może powodować takie objawy ??
Au0N - 13-08-2018, 18:49 Temat postu: [CY4A 2.0] service required Komunikat Witam !
Już jakiś czas temu w moim ralliartcie po odpaleniu i przejechaniu kilku metrów wyskakuje taki komunikat dodam tyle że komunikat nie zawsze się pojawia zdarza się że nawet kilka dni nie świeci a potem świeci cały czas jak tylko odpalę auto i przejadę kilka metrów, nie mam pojęcia o co chodzi proszę o pomoc .tutaj zdj
M_a_r_o_S - 17-11-2018, 16:44 Temat postu: [CY3A 1.8] ESC/ASC OFF wyłącza się podczas jazdy. Witam.
Dzisiaj podczas wyjazdu do miasta - trasa ok 6 km nagle wyskoczył mi komunikat że ESC/ASC jest wyłączony i komunikat z serwisem.
błąd
Zatrzymałem się, podłączyłem się telefonem ze złączem OBD-wifi i brak błędów.
Dodam, że samochód normalnie przyśpieszał i hamował.
Wyłączyłem stacyjkę, uruchomiłem od nowa i brak komunikatu. Wracam do domu i po ok 5 km ponownie pojawił się ten komunikat na desce i nadal brak błędów przez OBD.
Wczoraj zmieniałem felgi w warsztacie na stalowe, zastanawiam się czy czegoś nie uszkodzili, coś się poluzowało-jakaś wtyczka? felgi założyłem co zawsze-3 sezony.
Gdzieś wyczytałem, że system ESC/ASC musi się nauczyć ale po zmiennie np. akumulatora, nie felg.
Sprawdziłem jeszcze przed pojawieniem się błędu i przycisk OFF od ESC/ASC działa i pokazuje wyłączenie na desce.
Z góry dziękuję za pomoc co to może być
Grzegorz42 - 17-11-2018, 17:28
Witam,
przeczytaj to, może znajdziesz odpowiedz.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=74801&postdays=0&postorder=asc&start=0
M_a_r_o_S - 17-11-2018, 19:06
Dziękuję za link, szukałem sam ale nie znalazłem. Super!
Czytałem wszystkie posty i jeden z użytkowników opisuje problem ze światłami stopu(wymiana żarówek), u mnie jak nacisnę STOP zapala się tylko ta listwa na klapie, lewa/prawa strona nie świeci.
Muszę to sprawdzić, może bezpiecznik, może obie żarówki...
czy tak ma być? ze tylko listwa?
Zastanawia mnie, że problem wystąpił po zmianie felg...może jakiś zbieg okoliczności..?
https://photos.google.com/share/AF1QipMk3gYW5EJ6VULmo67v7CEg8fORVB6ykNG-Q7Owm0gPg3aY99ARfhYzoafjzq9k2A?key=UzJibEpZTUVZaFlZVGlESkFEc2hUZC1lZkRIaUlB
Robert_N - 19-11-2018, 09:17
M_a_r_o_S To ja opisywałem, że winą za wyświetlanie się komunikatu ABS service required i ASC OFF były spalone żarówki stopu, świeciła się tylko listwa na bagażniku. Więc radzę zacząć od wymiany żarówek. Jest to najtańsza opcja
M_a_r_o_S - 20-11-2018, 08:58
Robert_N napisał/a: | M_a_r_o_S To ja opisywałem, że winą za wyświetlanie się komunikatu ABS service required i ASC OFF były spalone żarówki stopu, świeciła się tylko listwa na bagażniku. Więc radzę zacząć od wymiany żarówek. Jest to najtańsza opcja |
Witam!.
Dopiero dzisiaj mogę odpisać.
Wczoraj sprawdziłem czy działa tempomat i rzeczywiście zero reakcji.
Sprawdzenie żarówek stopu.., obie przepalone, wymiana na nowe(22 zł), brak komunikatu "ABS service required i ASC OFF", tempomat działa! Dziękuję za pomoc sam bym na to nie wpadł/nie zauważył, że to przepalone żarówki.
Jestem ciekawy co by było gdybym pojechał na jakiś serwis Pewnie by mnie skasowali za diagnozę albo kazali coś wymieniać...
Pozdrawiam
cirmusz - 06-12-2018, 18:10
Pół roku męczyłem się z tym komunikatem a co za tym idzie niedziałający tempomatem. Wreszcie pojechałem do elektronika. Diagnoza- błąd z czujnika hamulca. To mi dało do myślenia, pół roku temu założyłem ledy do tylnych lamp. Dziś po wymianie na żarówki problem ustąpił
M_a_r_o_S - 11-12-2018, 12:47
cirmusz napisał/a: | Pół roku męczyłem się z tym komunikatem a co za tym idzie niedziałający tempomatem. Wreszcie pojechałem do elektronika. Diagnoza- błąd z czujnika hamulca. To mi dało do myślenia, pół roku temu założyłem ledy do tylnych lamp. Dziś po wymianie na żarówki problem ustąpił |
super!
MaLLy_R - 25-12-2018, 13:28
Witam serdeczne grono.
Wczoraj wyskoczył mi ten komunikat.
Po przeczytaniu całego wątku sprawdziłem światła stopu, okazało się że nie ma obu. Po wymianie żarówek komunikat zniknął.
Wielkie dzięki i wesołych świąt.
|
|
|