[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Podświetlenie niektórych włączników
londolut - 26-12-2007, 23:03
Tomekp napisał/a: | nie spocznę dopóki nie będzie działać |
...może ci długo zejść bo żarówki w tym przycisku są co najmniej dziwne. Powinien świecić prostokąt na stałe a jak włączysz to powinna się dołączyć pomarańczowa lampka, u mnie nie działają obie
Hugo - 26-12-2007, 23:36
londolut napisał/a: | ...może ci długo zejść bo żarówki w tym przycisku są co najmniej dziwne | Twierdzę dokładnie odwrotnie. Jak zobaczyłem to rozwiązanie to byłem pełen podziwu dla tej prostoty
londolut - 27-12-2007, 10:41
Hugo napisał/a: | dla tej prostoty |
jak ją pokazałem kolesiowi w sklepie motoryzacyjnym, naprawdę bardzo dobrze zaopatrzonym, mają wszystkie pierdoły o jakichś byś nie marzył, to zrobił ślepia jak sowa i zapytał "skąd pan wyjął taką żarówkę ??". Hugo, jeśli znasz oznaczenie tej żarówki to podziel się info, byłbym wdzięczny
[ Dodano: 27-12-2007, 10:42 ]
ocenzurowało mi słówko p-i-e-r-d-o-ł-y
Hugo - 27-12-2007, 10:56
londolut napisał/a: | zrobił ślepia jak sowa i zapytał "skąd pan wyjął taką żarówkę ??" | To typowa żarówka z podświetlenia przycisków i włączników. Więc nie wiem gdzie Ty się o nią zapytałeś. Nawet we włącznikach w Golfie II są takie. Więc raczej nie są nietypowe.
Niestety oznaczenia jej nie znam.
[ Dodano: 27-12-2007, 11:01 ]
Żaróweczka ta ma symbol T3. Oto ona:
http://moto.allegro.pl/it...ow_samoch_.html
Przeczytaj dokładnie opis na aukcji (gdzie ma ona zastosowanie).
Tomekp - 27-12-2007, 17:34
I jak powiedziałem tak zrobiłem: wszystko świeci A dokonałem tego w ten sposób: pierwsza sprawa to wiadomo - trzeba rozebrać pół deski żeby dobrać się do tych przycisków, ale jak się już panel z nawiewami rozbierze to wykręcić i wypiąć jest prosto. Jak już mamy je w łapach, to zaczynają się schody. Najpierw trzeba je wyjąć z ramki, co nie jest proste i spowoduje ból palców, ale ten etap jeszcze od biedy można pokonać. Następnie każdy przycisk z osobna rozbieramy odginając delikatnie (!) krawędzie z zatrzaskami. Przy tej operacji raczej napewno przycisk rozpadnie się w pył i wióry, ale to nic, da się go zpowrotem poskładać. Żarówki które tam siedzą (grzanie szyby - 2, awaryjne - 1) są małe, ale dość typowe, można je dostać w każdym sklepie elektronicznym. Jedna jest biała(awaryjne), druga niebieska i trzecia pomarańczowa (podgrz.) Z tym że tak naprawdę wszystkie są białe, jedynie mają gumowe nakładki - i tu uwaga - najlepiej kupić odrazu żarówki w tym kolorze, bo te gumowe nakładki są niezdejmowalne, pokruszą się. Największym problemem jest włożenie ich w oprawki, ponieważ są gumowe i człowieka szlag trafia przy przeciąganiu tej drobnicy przez otwory. Ogólnie da się zrobić, tylko trzeba poświęcić temu trochę czasu i sporo cierpliwości.
I teraz pytanie: przy okazji próbowałem rozebrać panel sterowania nawiewem żeby i tam zmienić żarówki, wykręciłem śruby, odpiąłem przewody a to nadal trzyma się jak za przeproszeniem gówno okrętu, a chciałbym za jednym podejściem zrobić wszystko. Ktoś wie jak to rozebrać bez niszczenia samochodu?
Anonymous - 27-12-2007, 18:24
Tomekp napisał/a: | jak to rozebrać bez niszczenia samochodu |
Gdzieś kiedyś czytałem (chyba nawet w tym wątku) że trzeba odpiąć linkę w miejscu mniej więcej gdzie jest pedał gazu...
Tomekp - 27-12-2007, 19:39
Tak, ale to chodziło o demontaż kratek nawiewów (linkę tą oczywiście odpiąłem), a mnie chodzi o panel sterujący dmuchawą (ten z zegarkiem).
Hugo - 27-12-2007, 19:40
swistak81 napisał/a: | Gdzieś kiedyś czytałem (chyba nawet w tym wątku) że trzeba odpiąć linkę w miejscu mniej więcej gdzie jest pedał gazu... | To się tyczy kratek nawiewu w konsoli środkowej. Tomekp napisał/a: | pierwsza sprawa to wiadomo - trzeba rozebrać pół deski żeby dobrać się do tych przycisków, ale jak się już panel z nawiewami rozbierze to wykręcić i wypiąć jest prosto. Jak już mamy je w łapach, to zaczynają się schody. Najpierw trzeba je wyjąć z ramki, co nie jest proste i spowoduje ból palców, ale ten etap jeszcze od biedy można pokonać. Następnie każdy przycisk z osobna rozbieramy odginając delikatnie (!) krawędzie z zatrzaskami. Przy tej operacji raczej napewno przycisk rozpadnie się w pył i wióry, ale to nic, da się go zpowrotem poskładać. |
Tomekp napisał/a: | Największym problemem jest włożenie ich w oprawki, ponieważ są gumowe i człowieka szlag trafia przy przeciąganiu tej drobnicy przez otwory. Ogólnie da się zrobić, tylko trzeba poświęcić temu trochę czasu i sporo cierpliwości. | To prawda, ale tylko robiąc to po raz pierwszy. Też się tak denerwowałem. Teraz wymiana żaróweczek w przyciskach od awaryjnych i grzania szyby zajmuje mi od początku, czyli odkręcania konsoli do jej zakręcania max. 15 min. w najgorszym przypadku.
Anonymous - 27-12-2007, 19:43
swistak81 napisał/a: | Gdzieś kiedyś czytałem (chyba nawet w tym wątku) że trzeba odpiąć linkę w miejscu mniej więcej gdzie jest pedał gazu... | Zgadza się. Ale wypina się linkę bliżej lewarka. Tej bliżej przodu oraz tej pod spodem do wymiany oświetlenia wypinać nie trzeba.
londolut - 28-12-2007, 10:29
Wy tu o kratkach a kolega pyta o panel sterowania nawiewem tam gdzie zegarek Swoją drogą to ja też miałem nieświecące te elementy ale dało się dojść do tych żarówek bez rozbierania tego diabelstwa. Trzeba mieć małe japońskie palce żeby to zrobić do porządku Są tam jakieś zatrzaski ale jak próbowałem to rozkminić to w jedną ani rusz a w drugą coś blokowało, także musisz się zdać na siebie chyba, że ktoś wie jak to rozgryźć
Anonymous - 28-12-2007, 15:42
londolut napisał/a: | Trzeba mieć małe japońskie palce żeby to zrobić do porządku Są tam jakieś zatrzaski ale jak próbowałem to rozkminić to w jedną ani rusz a w drugą coś blokowało, także musisz się zdać na siebie chyba, że ktoś wie jak to rozgryźć | Przeczytaj mój post powyżej. Ściągasz jedną linkę, o której pisałem powyżej, delikatnie podważasz i nieco wyciągasz cały panel środkowy (oczywiście po wcześniejszym wykręceniu dwóch śrub pod nawiewami, wyjęciu radia i uchwytu na napoje, jeśli takowy posiadasz), rozpinasz kostki awaryjnych i ogrzewania i ściągasz cały panel środkowy. Teraz nie będzie się już blokował. Masz piękny dostęp do dwóch żarówek nad pokrętłami nawiewów.
Anonymous - 28-12-2007, 16:44
Ja to rozbieralem i nie bylo z tym zbytnich problemow. Ja zeby to wymienic to zdjalem caly panel i faktycznie musialem odczepic ta linke od nawiewu co sprawialo troche problemow ale poradzilem sobie poprzez odkrecenie tego calego kolka do ktorego jest przymocowana linka. przy okazji wymienilem zarowki w zapalniczce i popielniczce. Tak pozatym to czy oryginalne podswietlenie bylo niebieskie?? Chcialem sie jeszcze zapytac o przyciski elektr. szyb. Nie sa one oryginalnie podswietlane ale moze ktos probowal w jakis sposob je podswietlic?? Ma ktos cos takiego ??
Tomekp - 28-12-2007, 17:09
gregorbu napisał/a: | Ściągasz jedną linkę, o której pisałem powyżej, delikatnie podważasz i nieco wyciągasz cały panel środkowy (oczywiście po wcześniejszym wykręceniu dwóch śrub pod nawiewami, wyjęciu radia i uchwytu na napoje, jeśli takowy posiadasz), rozpinasz kostki awaryjnych i ogrzewania i ściągasz cały panel środkowy. Teraz nie będzie się już blokował. Masz piękny dostęp do dwóch żarówek nad pokrętłami nawiewów. |
No właśnie nie wiedziałem że jest do nich dostęp z góry, dopiero jak zacząłem się mocować z całym urządzeniem niechcący wypadły mi oprawki i dzięki temu panel znów świeci ale rece mam strasznie pochratane, i nie wiem czy przy szarpaniu czegoś nie uszkodziłem. Najmocniej trymają linki od silnika nawiewu, z tym że jedną można łatwo zdjąć otwierając schowek pasażera, a druga idzie gdzieś w czeluści deski, zdjęcie graniczy z cudem chyba, a bez tego nie da rady wyciągnąć całego modułu. Tak czy inaczej i tak już nie ma sensu, i nie polecam.
Cytat: | Tak poza tym to czy oryginalne podswietlenie bylo niebieskie?? |
Tak, dzięki temu ciemniej się to wszystko pali, jedynie w przycisku od przeciwmgielnego założyłem białe (bo niebieskie mi się skończyły) i świeci w kolorze zegarów, według mnie stanowczo za jasno.
Cytat: | przyciski elektr. szyb. Nie sa one oryginalnie podswietlane ale moze ktos probowal w jakis sposob je podswietlic?? |
Ja akurat założyłem boczki od 1.6 z elektrycznymi szybami i przyglądałem się trochę ich budwie ponieważ też myślałem czy by nie zrobić ich podświetlanych. Najsensowniej według mnie by było nawiercić otwór w obudowie samego przycisku i umieścić żarówkę w tym zgłębieniu pod klawiszem tak, żeby sama żarówka nie była widoczna, ale żeby po włączeniu poświata oświetlała od dołu przycisk. Na przykład na niebiesko - wyglądałoby to obłędnie
Hugo - 28-12-2007, 17:55
SlaVkoEg napisał/a: | Tak poza tym to czy oryginalne podswietlenie bylo niebieskie?? | Nie. Oryginalnie podświetlenie jest takie jakby ciemno białe (nie wiem jak nazwać ten kolor). Żaróweczki mają oryginalnie niebieskie kapturki, ale świecą na biało. Ja u siebie powymieniałem wszystkie żarówki na zwykłe przezroczyste i mam podświetlenie w kolorze bursztynowym.
Anonymous - 29-12-2007, 15:24
aha dzieki Ja wymienilem swoje na czerwone tzn. narazie tylko pokretla od nawiewow i zapalniczke, a to dlatego ze podswietlenie przyciskow od radia mam czerwone i teraz sie wszystko ladnie komponuje. Jak sie zrobi cieplej to planuje reszte przyciskow zrobicz czerwonych i cos moze porozkminiam z przyciskami szyb ale to chyba w jakims innym kolorze. Zegary raczej zostana biale bo moim zdaniem ladnie wygladaja.
|
|
|