Nasze Miśki - "Whoomp!!! There it is!" czyli Brzydal
Owczar - 03-03-2016, 08:09
Na luzie. Latem jak nie jedziesz w trasę to nie tankuj do pełna. Ale w trasie możesz śmiało lać.
A że weszło więcej. Licznik na stacji może podkręcony?
eremita - 03-03-2016, 08:19
sveno napisał/a: | Delikatnie podgiąłem pływak |
Jeśli dobrze pamiętam to pisałeś że może wybuchnąć
Teoretycznie może wejść bo jeszcze są rurki.
A że tak zapytam odbił czy tylko przestał lać? Ja mam w scenicu tak podgięte że nie odbija, w galu faktycznie podgiął mi delikatnie bo wchodzi 45l do butli 53l a przed podgięciem wchodziło 40l
mati_z - 03-03-2016, 08:33
sveno, ja bym na Twoim miejscu odgiął trochę z powrotem i spał spokojnie
U mnie do butli 53 L wchodziło ok. 42 L, ale czasem trochę brakowało, żeby zrobić te 400 km więc podgiąłem z wyczuciem i teraz wchodzi 47 L, czyli ok. 90% więc mam jeszcze 10% "zapasu"
Tomi89 - 03-03-2016, 08:53
Normalnie do butli wchodzi 80% gazu, może zawór nie odbijal i nalało aż tyle, to ile wejdzie w butle zależy tez od ciśnienia jakie ustawia na stacji.
Ja bym zostawił tak jak było na początku, mam butle 55l i 45l max wchodzi, po coś zrobili ten zapas jednak i lepiej żeby tak zostało
sveno - 03-03-2016, 12:43
eremita napisał/a: | Jeśli dobrze pamiętam to pisałeś że może wybuchnąć
| dalej tak myślę, chciałem podgiąć żeby wchodziło te 80-85% a nie jak wcześniej 72%. Przesadziłem
Owczar napisał/a: | A że weszło więcej. Licznik na stacji może podkręcony? | no właśnie o to pytam, czy iść się z nimi kłócić następnym razem, czy nie. Nie chodzi mi o ten litr gazu, ale o zasady, oszustwo to oszustwo. Poszukam jakiejś niemieckiej kontroli miar i wag i niech sprawdzą tę stację.
eremita napisał/a: | Teoretycznie może wejść bo jeszcze są rurki. | jakie rurki? Wielozawór odcina rurkę idącą do reduktora więc zostaje tylko ta od tankowania, fi 8mm i długa na 1,5m maks. Nie ma szans by weszło w nią litr
eremita napisał/a: | A że tak zapytam odbił czy tylko przestał lać? | odbiło. mati_z napisał/a: | sveno, ja bym na Twoim miejscu odgiął trochę z powrotem i spał spokojnie | to była pierwsza moja myśl po zatankowaniu, ale najpierw muszę wyjeździć te 63l.
Tomi89 napisał/a: | Ja bym zostawił tak jak było na początku | no nie może tak być, nie po to dopłacałem za największą butle, nie po to ciąłem schowki pod podłogą w bagażniku by wozić powietrze.
Stacje z gazem mam 15km od domu więc częste wizyty na stacji mi się nie uśmiechają, poza tym w trasie wole sam zadecydować a nie butla, kiedy mam pauze zrobić.
Owczar - 03-03-2016, 14:00
Gdyby znać wymiary butli i kąt otworu na wilozawór oraz jego wysokość można by oszcacować na jaką wysokość puścić pływak. Też mam zamiar podgiąć u siebie, ale bardzo łatwo można rpzedobrzyć. Trzeba też wziąć pod uwagę wypoziomowanie butli i karoserii.
Dario1986 - 03-03-2016, 14:09
eremita napisał/a: | w galu faktycznie podgiął mi delikatnie bo wchodzi 45l do butli 53l a przed podgięciem wchodziło 40l |
mam tak samo jak Ty, wchodzi 45l i małym groszem. Dobre rozwiązanie niby 5 litrów więcej a jednak się odczuwa
sveno - 17-04-2016, 11:57
19.03 Trasa do Polski, bez problemów, potem intensywnie: Kraków-> Nowy Sącz -> Iłża -> Warszawa -> Iłża -> Wierchomla -> Kraków, znajomi się za mnie śmieją, że jak przyjeżdżam do Polski to mieszkam w samochodzie, coś w tym jest.
26,03 wymiana kół na letnie, wleciały ori szwajcarskie 17" a na nich roczne Continentale w rozmiarze 205/50R17
29.03 wizyta u gazownika, coś tam poprawił, CE skasował, błąd to Trim fuel bank 1 i bank 2.
Tego samego dnia powrót do Szwajcarii, niestety pod Norymbergą CE wrócił, po kilku dniach zgasł, do dziś nie świeci.
9.04 Wymiana oleju. Drugi raz zalany Mobil 1 Peak Life 5w50 oraz wleciał filtr Manna
Leże sobie pod tym złomem i oglądam, trochę rudego nalotu jest, ale nie o jest najgorsze.
Coś tu za dużo rurek:
Tak się naprawia samochody we francuskojęzycznej części Szwajcarii. "Panieee cieknie panu chłodniczka, wymieniamy czy zaślepiamy?"
Czekam na nową chłodniczkę i płyn. Jeździłem tak 4 miesiące to i może jeszcze tydzień wytrzyma?
15000km przebiegu za mną, zaraz będzie równe 200k na liczniku. Bez emocji (pozytywnych) to auto to zwykły dupowóz, zupełnie jakbym jeździł jakimś Passatem czy Vectrą.
Emocji dostarczyła Corvette Z06 sąsiada. Domyłem mu felgi bo nie umiał pozbyć się pyłu z klocków, w zamian zaoferował przejażdżkę. Plastikowe pudełko, ale te 500+ KM robi wrażenie. No i bulgot V8....
MichciuGT - 17-04-2016, 12:25
sveno - brakuje mi Ciebie w Polsce, Polska zaczyna dobrze się rozwijać i leczyć z wielu chorób psychologicznych, ja tymczasem jestem w szpitalu, ale widzę że jest coraz lepiej
Fajnie że odwiedzasz Polskę
Hugo - 17-04-2016, 13:00
A już myślałem, że znalazleś Webasto
sveno - 17-04-2016, 14:09
MichciuGT napisał/a: | sveno - brakuje mi Ciebie w Polsce, | bez urazy, ale znamy się w ogóle?
MichciuGT napisał/a: | Polska zaczyna dobrze się rozwijać i leczyć z wielu chorób psychologicznych, | ja uważam, że jest wręcz przeciwnie, ale to temat do FRK.
MichciuGT napisał/a: | ale widzę że jest coraz lepiej | fajnie, a ja będę dalej powtarzał: "nie wiesz jak masz przerąbane dopóki nie zobaczysz jak dobrze może być"
Hugo napisał/a: | A już myślałem, że znalazleś Webasto | taaa to pewnie byłaby kolejna popsuta część w tym aucie.
Przekonałem się do kombi i wiem, że następne auto też będzie w tym nadwoziu.
Pojeździłem trochę Saabem 9-3 2.0t i wiem więcej. Następne auto będzie miało także więcej jak 4 cylindry, więcej niż 200KM i nie będzie miało turba. Trzeba uciekać z tego rycerskiego Titanica.
Owczar - 17-04-2016, 17:18
Ten błąd wynika ze złej kalibracji LPG. Póki gazownik nie zorbi tego dobrze problem będzie pworacał.
Sławek, no pewnie, że musi być więcej niż 4 cylindy. Ja z żoną rozważałem teraz co po galancie- a już mi nerwy puszczają. I jest naprawdę problem.
Ma być szybsze niż 9s do setki, skrzynia automatyczna i nadawać się do LPG, a do tego być w miarę młode. I zostają tylko jakieś BMW i nasz biały wymarzony kruk
eremita - 17-04-2016, 19:01
Owczar napisał/a: |
Ma być szybsze niż 9s do setki, skrzynia automatyczna i nadawać się do LPG, a do tego być w miarę młode. |
Przy zmianie będę miał dokladnie takie wymagania plus przestronność bo gal w sedanie jest dla mnie jakis ciasny.
MichciuGT - 17-04-2016, 19:31
seveno:
MichciuGT napisał/a: | sveno - brakuje mi Ciebie w Polsce, | bez urazy, ale znamy się w ogóle?
Wybacz, tylko trochę jestem na forum (chyba rok) i czytam, ale nie zdążyłem poznać wielu osób - mam 19 lat dopiero (a może już aż...)
Staram się żeby dobrzy naukowcy(i nie tylko) wracali i budowali Polskę żeby mogła się rozwijać jak na drożdżach
sveno - 17-04-2016, 19:59
Owczar napisał/a: | nasz biały wymarzony kruk | czyli? Mnie kusi ten Superb 3.6 ale to FSI więc gaz odpada.
|
|
|