Nasze nieMiśki ;-) - Bayerische Motoren Werke
Tomek - 27-02-2017, 20:33
Aaaaa, żeby nie było, że jest pięknie.
Na przeglądzie okazało się, że nie ma jednej gumy, za którą podnosi się auto (przy prawym przednim kole).
Te gumy są zamontowane tak, że nie ma szans, żeby sama wypadła. Ktoś potrzebował, sobie wziął.
deejay - 27-02-2017, 21:34
Tomek napisał/a: | Te gumy są zamontowane tak, że nie ma szans, żeby sama wypadła. |
Sama raczej nie wypadnie ,ale w 90% zdarza sie ze podjeżdżając pod krawężnik lekko zahaczysz o klocek i wypada sam , nawet nie wiesz kiedy .
Tomek - 28-02-2017, 11:25
deejay napisał/a: | Sama raczej nie wypadnie ,ale w 90% zdarza sie ze podjeżdżając pod krawężnik lekko zahaczysz o klocek i wypada sam , nawet nie wiesz kiedy . |
O tym nie pomyślałem, tyle, że ja nigdy nie parkuje na wysokim krawężniku.
Tomek - 21-03-2017, 10:04
Wczoraj wleciał nowy akumulator, w końcu się zebrałem za wymianę.
Kupiłem tez nowy olej.
A jutro/pojutrze stuknie 250 tys. km.
Tomek - 20-04-2017, 10:58
Kolejne przygody są takie:
1. Wycieraczki przednie zaczeły świrować
generalnie działały tylko na normalnej prędkości, zazwyczaj nie dało się ich wyłączyć
podziałały ze 2 razy po minucie i już do kolejnego odpalenia auta nie działały wcale
super
2. Nie działa PDC (nadal)
3. Pewnego razu wyrzucił mi błąd, że jest mało płynu chłodzącego. Więc dolałem i podejrzewałem, że leje się z pompy, bo u nich to lubi padać.
Zawiozłem to do "szwagra", niech ogarnia.
Wymienił olej, naprawił wycieraczki - tutaj był uszkodzony silniczek, a dokładnie takie coś jakby czujnik położenia wału.
Płyn chłodzący uciekał, przez taki mały krocieć u góry, więc luzik. Wymienione.
PDC nie naprawił, bo przypadki losowe zmusiły mnie do odebrania auta.
Ale w międzyczasie odkryłem w czym tkwi problem z PDC. Otóż jak sie otworzy klapę, to PDC działa - a więc wiązka tylnej klapy daje popalić.
Tutaj wielkie brawa dla inżynierów BMW za wciśnięcie wiązki PDC do wiązki tylnej klapy, w sytuacji, gdzie czujniki są w zderzaku .
Ale co się dziwić. Kolega ma E61 525d i tam przez wiązkę klapy nie działa centralny zamek.
Ostatnio jak jechałem, to wyskoczył nowy błąd, ale niestety nie zapamiętałem dokładnie, bo jakiś długi był i zniknął szybko, ale leciało to jakoś tak "... beam asistane. I tutaj jakiś tam sensor obstructed".
Działamy i do przodu.
Owczar - 20-04-2017, 12:08
Tomek skutecznie mnie zniechecasz do BMW. Choc przyznać musisz, dobrze się tym jeździ..?
Tomek - 20-04-2017, 12:46
Cytat: | Tomek skutecznie mnie zniechecasz do BMW. |
Kurde, sam nie wiem.
Mam ochotę na 745 albo 760. Tyle, że bardziej tak na miesiąc-dwa.
Bardziej chyba z ciekawości.
Owczar napisał/a: | Choc przyznać musisz, dobrze się tym jeździ..? |
jazda rewelacyjna
trzeba teraz ogarnąć tylko wiązkę tylnej klapy i kilka żarówkowych usterek nieznanego sortu
potem w sumie tylko ten nieszczęsny szyberdach i to tyle narazie
aż do następnego
Owczar - 20-04-2017, 12:57
A 7ka e65 polift czy F01?
Też myślałem nad bmw 7. Tyle że w F01 odpada lpg. Pozostaje więc tylko diesel. Choć podobno ta generacja jest bardziej awaryjna niż poprzednia, która zła nie jest ale wzorem bezawaryjnosci nie była.
Pomijając już same awarie, to jazda tymi autami daje ogromną frajdę z jazdy.
Tomek - 20-04-2017, 14:10
Cytat: | A 7ka e65 polift czy F01? |
W domyśle miałem e65, ale F01 też mi się podoba, nawet bardziej.
Tyle, że wątpliwe, żebym kupił coś takiego następnym razem.
Chcę kupić SUVa raczej.
Hugo - 20-04-2017, 14:33
Owczar napisał/a: | przyznać musisz, dobrze się tym jeździ..? | Jak już jeździ
Owczar - 20-04-2017, 15:56
E65 760 po lifcie dość ciekawa opcja osiągi ma naprawdę dobre 5.5s przy tej masie.
Hugo, myślę że nie ma co demonizowac z tego co czytam to żadna usterka nie unieruchomila tego auta. Usterki są upierdliwe ale nie wiem czy nie wolałbym wymienić od czasu do czasu jakiś czujnik niż latać dziury w karoserii galanta. Podchodząc obiektywnie - gdyby wziąć pod uwagę najubozsza wersję E60 odpowiadającą wyposażeniem galantowi to tam nie wiele by się psulo.
larelijux - 20-04-2017, 16:12
Oj, najbardziej upierdliwe są właśnie takie wyskakujące pierdoły
Owczar - 20-04-2017, 16:18
One są najgorsze jak nie masz możliwości u umiejętności by je usunąć samemu. Jak masz sprzęt do diagnostyki to naprawdę nie jest to rocket science.
Ale jeśli chce się mieć naprawdę mocne auto w rozsądnej cenie to bmw nie jest złym wyborem. W klasie bmw 5 w dieslu nie ma za bardzo konkurencji. W benzynie można rozważyć gs430, ale jest strasznie ciasny.
Mercedesy nie będą mniej awaryjne.
Jeśli chodzi o suvy to z tych które na autostradzie jeżdżą jak limuzyny zostaje znowu BMW
larelijux - 20-04-2017, 16:21
Ja jak czasami się zastanawiam, co mogłoby być godnym następcą dla Galanta (czytaj, lepszy w większości ważnych dla mnie aspektów), to zazwyczaj przychodzi mi do głowy właśnie BMW Ale raczej z tych starszych, jak E39 czy E38. Z nowszych w sumie jedynie E92 mnie ciągnie do siebie, tylko, że na M3 musiałbym zbierać ze 20 lat
Owczar - 20-04-2017, 17:03
E38 to rewelacyjne auto ale znaleźć coś w dobrym stanie to trzeba szykować już tyle co na wiele nowsze modele.
Choć jak już mi się znudzi sedan to może kiedyś pójdę - co prawda nie w stronę SUV-a jak Tomek, a w toyote Land cruiser z genialnym V8
|
|
|