Off Topic - Chcę powiedzieć, że... część IX REKOMBINACJA
Bizi78 - 01-02-2026, 11:44
Bry kawosze .
Dzisiaj na wiosce w łódzkim rano -18°C, a teraz słoneczko fajnie operuje .
jacek11 - 01-02-2026, 12:32
Krzyzak, Jeżeli sporadycznie rozpalasz w kominku, to nie dziwne jest, że w początkowej fazie będzie efekt kotłowania się dymu, bo komin jest zimny.
Kolejna sprawa, to czy masz kanał nawiewowy z zewnątrz budynku do paleniska? Jeśli nie masz, to jest duże prawdopodobieństwo, że dom jest zbyt szczelny, i jest za mało tlenu do poprawnego spalania.
Można to zweryfikować, uchylając okno podczas rozpalania.
Po za tym jest niedziela, więc mam chwilę wolną, i zamierzam ją spędzić na zewnątrz mimo dziesięciostopniowego mrozu
joujoujou - 01-02-2026, 12:36
Dzień dobry.
Wstałem wreszcie, co po urodzinowej imprezie pani jou jest nie lada wyczynem.
Grill będzie dzisiaj.
pamar - 01-02-2026, 16:59
| Bizi78 napisał/a: | Bry kawosze .
Dzisiaj na wiosce w łódzkim rano -18°C, a teraz słoneczko fajnie operuje . |
Nosa z domu nie wysuwałem, a miałem isć do sklepu po sok pomidorowy
Teraz niewiele lepiej o 17:00 termometr pokazuje -14
jacek11 - 01-02-2026, 18:25
No to jeszcze jedna kawa
Krzyzak - 01-02-2026, 18:53
| jacek11 napisał/a: | | czy masz kanał nawiewowy z zewnątrz budynku do paleniska | oczywiście, z przepustnicą do regulacji...
dziś drugie palenie bez deflektora i jest znacznie lepiej, z szybą szczególnie - dało się ją wyczyścić bez najmniejszego problemu za pomocą 3 szt. ręczników papierowych
a temperatura? - minimalna w nocy była -19
joujoujou - 02-02-2026, 10:28
Dzień dobry.
Trzecia kawa.
MitsuMT - 02-02-2026, 14:04
4 kawa. Podwójna.
joujoujou - 02-02-2026, 17:00
Schabowy. I bigos. I browar.
Marcino - 03-02-2026, 16:00
| joujoujou napisał/a: | Schabowy. I bigos. I browar. |
Nic z tych rzeczy, ani grila itp.
Kawa czrna, siłownia popołudniu, i ciąge coś robie mimo mrozu. Nie ma leżenia
tościk - 03-02-2026, 18:16
| Bizi78 napisał/a: | | tościk napisał/a: | | Zimno. I kupić gdziekolwiek pellet od ręki to graniczy z cudem. |
Na Śląsku w marketach ten sam problem, ludzie z aglomeracji śląskiej dzisiaj do Czewy przyjeżdżali . |
Jak rozmawiałem na skupie ze sprzedawcą, to powiedział, że przez miesiąc fabryki stały. Jak dla mnie planowana akcja w takim razie, żeby ceny podbić. Nie dość, że w porównaniu z letnim pelletem to jakość spadła na dno, to jeszcze takie akcje uskuteczniają...
A dwie noce z -17 na termometrze i 7 worków po 15 kg wciągnęło
Oby od jutra faktycznie była odwilż...
| Krzyzak napisał/a: | | dziś drugie palenie bez deflektora i jest znacznie lepiej, z szybą szczególnie |
Jak tak czytam, to chyba jednak zacząłbym od czyszczenia komina i dolotu Tak jak pisali, w pierwszej fazie palenia zrozumiałe, bo komin zimny. Ale jak w kuchni palę, to wystarczy, że trochę temperatury złapie i ciągnie jak głupie, a szyba sama się czyści
Bzyk_R1 - 03-02-2026, 18:53
Cześć. Tak zapytam co myślicie o Lexusie RX 450h ten z lat 19-22 czyli poliftowy?
joujoujou - 03-02-2026, 23:58
Kawa na dobry wieczór.
Krzyzak - Wczoraj 8:01
| tościk napisał/a: | | zacząłbym od czyszczenia komina i dolotu | nie ma co czyścić - przez 15 lat paliłem łącznie może 10 razy... komin systemowy z ceramiki+wełna+keramzyt
zrobiłem 2 palenia bez deflektora i szyba czyści się elegancko - spryskałem płynem do mycia silnika Moje Auto professional i sadza sama się "ściąga" w większe krople a szyba robi się czysta - wystarczą 3 ręczniki papierowe, żeby to wytrzeć i potem jeszcze 2 + izopropanol do wytarcia smug
| Bzyk_R1 napisał/a: | | co myślicie o Lexusie RX 450h ten z lat 19-22 | straszne paskudztwo - sylwetka typu eclipse cross i jeszcze na siłę przekombinowany przód
dla mnie pokraka, ale lexusy od zawsze były brzydkie i nie dla urody się je kupowało
Marcino - Wczoraj 8:48
| tościk napisał/a: | | A dwie noce z -17 na termometrze i 7 worków po 15 kg wciągnęło |
U mnie dochodziło do -26st i piec wciagał od soboty 25kg ekogorszku. Trochę kominkiem dopaliłem i jest dobrze. Jeszcze mam zapasy
|
|
|