To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... część IX REKOMBINACJA

Bizi78 - 01-02-2026, 11:44

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
Dzisiaj na wiosce w łódzkim rano -18°C, a teraz słoneczko fajnie operuje 8) .

jacek11 - 01-02-2026, 12:32

Krzyzak, Jeżeli sporadycznie rozpalasz w kominku, to nie dziwne jest, że w początkowej fazie będzie efekt kotłowania się dymu, bo komin jest zimny.
Kolejna sprawa, to czy masz kanał nawiewowy z zewnątrz budynku do paleniska? Jeśli nie masz, to jest duże prawdopodobieństwo, że dom jest zbyt szczelny, i jest za mało tlenu do poprawnego spalania.
Można to zweryfikować, uchylając okno podczas rozpalania.

Po za tym jest niedziela, więc mam chwilę wolną, i zamierzam ją spędzić na zewnątrz mimo dziesięciostopniowego mrozu :)

joujoujou - 01-02-2026, 12:36

Dzień dobry.

Wstałem wreszcie, co po urodzinowej imprezie pani jou jest nie lada wyczynem. ;)

Grill będzie dzisiaj. :idea:

pamar - 01-02-2026, 16:59

Bizi78 napisał/a:
Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
Dzisiaj na wiosce w łódzkim rano -18°C, a teraz słoneczko fajnie operuje 8) .

Nosa z domu nie wysuwałem, a miałem isć do sklepu po sok pomidorowy :(
Teraz niewiele lepiej o 17:00 termometr pokazuje -14

jacek11 - 01-02-2026, 18:25

No to jeszcze jedna kawa :D
Krzyzak - 01-02-2026, 18:53

jacek11 napisał/a:
czy masz kanał nawiewowy z zewnątrz budynku do paleniska
oczywiście, z przepustnicą do regulacji...
dziś drugie palenie bez deflektora i jest znacznie lepiej, z szybą szczególnie - dało się ją wyczyścić bez najmniejszego problemu za pomocą 3 szt. ręczników papierowych
a temperatura? - minimalna w nocy była -19

joujoujou - 02-02-2026, 10:28

Dzień dobry.

Trzecia kawa. :)

MitsuMT - 02-02-2026, 14:04

4 kawa. Podwójna.
joujoujou - 02-02-2026, 17:00

Schabowy. I bigos. I browar. :D
Marcino - 03-02-2026, 16:00

joujoujou napisał/a:
Schabowy. I bigos. I browar. :D

Nic z tych rzeczy, ani grila itp.
Kawa czrna, siłownia popołudniu, i ciąge coś robie mimo mrozu. Nie ma leżenia :)

tościk - 03-02-2026, 18:16

Bizi78 napisał/a:
tościk napisał/a:
Zimno. I kupić gdziekolwiek pellet od ręki to graniczy z cudem.

Na Śląsku w marketach ten sam problem, ludzie z aglomeracji śląskiej dzisiaj do Czewy przyjeżdżali :shock: .

Jak rozmawiałem na skupie ze sprzedawcą, to powiedział, że przez miesiąc fabryki stały. Jak dla mnie planowana akcja w takim razie, żeby ceny podbić. Nie dość, że w porównaniu z letnim pelletem to jakość spadła na dno, to jeszcze takie akcje uskuteczniają...
A dwie noce z -17 na termometrze i 7 worków po 15 kg wciągnęło :roll:
Oby od jutra faktycznie była odwilż...

Krzyzak napisał/a:
dziś drugie palenie bez deflektora i jest znacznie lepiej, z szybą szczególnie

Jak tak czytam, to chyba jednak zacząłbym od czyszczenia komina i dolotu :P Tak jak pisali, w pierwszej fazie palenia zrozumiałe, bo komin zimny. Ale jak w kuchni palę, to wystarczy, że trochę temperatury złapie i ciągnie jak głupie, a szyba sama się czyści :D

Bzyk_R1 - 03-02-2026, 18:53

Cześć. Tak zapytam co myślicie o Lexusie RX 450h ten z lat 19-22 czyli poliftowy?
joujoujou - 03-02-2026, 23:58

Kawa na dobry wieczór. :)
Krzyzak - Wczoraj 8:01

tościk napisał/a:
zacząłbym od czyszczenia komina i dolotu
nie ma co czyścić - przez 15 lat paliłem łącznie może 10 razy... komin systemowy z ceramiki+wełna+keramzyt
zrobiłem 2 palenia bez deflektora i szyba czyści się elegancko - spryskałem płynem do mycia silnika Moje Auto professional i sadza sama się "ściąga" w większe krople a szyba robi się czysta - wystarczą 3 ręczniki papierowe, żeby to wytrzeć i potem jeszcze 2 + izopropanol do wytarcia smug

Bzyk_R1 napisał/a:
co myślicie o Lexusie RX 450h ten z lat 19-22
straszne paskudztwo - sylwetka typu eclipse cross i jeszcze na siłę przekombinowany przód
dla mnie pokraka, ale lexusy od zawsze były brzydkie i nie dla urody się je kupowało

Marcino - Wczoraj 8:48

tościk napisał/a:
A dwie noce z -17 na termometrze i 7 worków po 15 kg wciągnęło

U mnie dochodziło do -26st i piec wciagał od soboty 25kg ekogorszku. Trochę kominkiem dopaliłem i jest dobrze. Jeszcze mam zapasy :)