To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy

Bzyk_R1 - 15-01-2021, 17:32

Parę obrazków póki mamy śnieg:

I filmowo ze szkolenia techniki...ślizgania :mrgreen:

https://youtu.be/2tSK0xjXaII

Rafik83 - 15-01-2021, 17:40

Bzyk_R1 napisał/a:
Parę obrazków póki mamy śnieg:

Obrazek

I filmowo ze szkolenia techniki...ślizgania :mrgreen:

https://youtu.be/2tSK0xjXaII

Raczej nie śnieg gra tu rolę pierwszo planową :D
Bardzo ładna hmm :?: sam nie wiem już co podziwiać :shock:

Bzyk_R1 - 17-01-2021, 10:10

Auto pracuje na siebie, wreszcie spadł śnieg i można korzystać z 4WD. Ostatnia wymiana oleju we wrześniu 2020, pora zamówić kolejną partię. Zostaję dalej z PMO 5w40. Zamówiłem nowy znaczek Ralliart od majfrendów bo od stania w słońcu mój wyblakł. Hebelki nadal w pudełku, tempomat też. Przebieg rośnie, mam nadzieję że dokręcę do 300+ tysięcy kilometrów :wink: ale to jeszcze daleko.

Marcin5951 - 14-02-2021, 12:44

Mam pytanko. Co do kilku tu poruszonych watkow. Czy po wymianie na zarowki led w16w nie ma zadnych bledow? Jak okleic halogeny folia kameleon? No i ostatni. Nie dziala mi gniazdo zapalniczki. Jakas porada? Gdzie znajde bezoiecznik? Jest dosc zimno i wole nie marznac na dworku w poszukiwaniu.
Bzyk_R1 - 14-02-2021, 13:04

Po wymianie na LED nie ma problemów żadnych, auto jest proste, nie ma kontrolek od spalonych żarówek itp...

Jak okleić? Hmm powiem Ci że ja nie mam do tego smykałki, nie wychodzi mi to. Kiedyś okleiłem na żółto i jakoś się udało ale kameleon zrobił mi znajomy. Trzeba wyjąć halogeny, doba folia, suszarka rakla i cierpliwość.

Bezpiecznik od zapalniczki jest pośrodku tablicy w skrzynce przy lewym kolanie. Jest tam rozpiska, bodajże 15A bezpiecznik.

Bizi78 - 14-02-2021, 13:06

Marcin5951 napisał/a:
Gdzie znajde bezoiecznik?

W kabinie numer 9, 15A :wink: .

HUGIO - 14-02-2021, 13:32

Marcin5951 napisał/a:
Jak okleic halogeny folia kameleon?

Najprościej je wykręcić, umyć, spolerować (rzecz opcjonalna, ale warto nawet pastą do zębów ;) ) i nakleić/naciągnąć folie na nie. Jak wpiszesz sobie lamp tint na youtube, to będziesz miał tysiące poradników. Jedynie kwesta to jaki będziesz miał rodzaj folii, jeśli zwykła PCV (najbardziej prawdopodobne), to nagrzewasz i naciągasz (plus raklowanie). Jeśli fola będzie samoregenerująca, to będzie trudniej, bo nie można jej grzać i trzeba tylko naciągać pod różnymi kątami, aż wyjdzie ładnie. Z racji tego, że ten halogen jest "płaski", to pewnie jeśli dobrze poszukasz, to kupisz nawet uniwersalne naklejki wycięte pod kształt, coś jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=XuSHBXbsHcg

Bzyk_R1 - 14-02-2021, 17:39

HUGIO, halogen nie jest płaski, to cholerna wypukła soczewka. Jeżeli zaczniesz to raklować to wychodzą paski podłużne idące od brzegu do środka. Na tym mi najdłużej zeszło, dla mnie męka. Dużo w tym aucie zrobiłem własnymi rękami ale tego nie toleruję.
HUGIO - 14-02-2021, 19:04

Bzyk_R1,
Trzeba było paluszkiem, a nie raklą: https://www.youtube.com/watch?v=yVmqn3wP_Qg :mrgreen: .

Jakby mieć większy kawałek foli i go nagrzać, to pewnie udałoby się ładnie folę naciągnąć na tę soczewkę bez żadnych "zmarszczek", coś jak tutaj robią: https://youtu.be/Pn5Gy_5QF38?t=147

Marcin5951 - 16-02-2021, 16:54

Dzieki Panowie. Zaczekam az bedzie cieplej i biore sie do roboty. Ale kupie nowe juz oklejone od majfrenda 😉 natomiast za gniazdo zapalniczki wlasnie sie zabieram, irytujace jeat jak nie mam gdzie ladowarki wpiac.
Bzyk_R1 - 16-02-2021, 22:34

Historia tego egzemplarza to wzloty i upadki. Jakbym się z domu nie ruszał tylko siedział na 4 literach to nic by się nie wydarzyło. A tak zawsze coś:

Mój dostawca traktorków, cofał setki razy, za 101 utknął i otarł mojego Miśka :| na szczęście tylko zderzak, ćwiartka bez szkody. Ten zderzak prosi się o wymianę od dnia zakupu. Pęknięcie od zaślepki do halogenu już było. Kiedyś parkingówka i wymiana lampy przeciwmgielnej, potem najazd na tył podczas powrotu ze zlotu w Wieżycy i znowu lampa przeciwmgielna, teraz otarcie przez Sprintera. W końcu trzeba się tym zająć. Nie chcę malować, wolałbym przytulić jakiś zadbany zderzak w A31. Tylko że z dostępnością tych kolorów w ładnym stanie jest ciężko. Narazie jest zimno i nie ma co panikować, robota będzie na wiosnę.

Zagęściłem starania o brembo na tył, może coś ruszymy na dniach.

Zamówiłem dokładki zderzaków, postaram się coś pomodzić.

Zamówiłem 4szt owiewek Heko, chłopaki mnie namówiły, może mi się spodoba.

Zamówiłem kolejną partię oleju PMO 5w40 Extreme oraz filtr Knechta. Minęło niecałe 4 miesiące od ostatniej wymiany. Gdyby ktoś chciał to posiadam kod rabatowy na oleje tej marki specjalnie dla Mitsumaniaków. Jak coś to pisać PW.

Zakupiłem liczniki do O1T z dawcy. Potrzebuję parę rzeczy i muszę poświęcić je w celach naukowych. Zobaczę co można zrobić z tarczami zegarów :wink:

Uwielbiam ten samochód...

Turbocbr - 17-02-2021, 20:14

Bzyk_R1 napisał/a:
Uwielbiam ten samochód...

a mi cały czas po głowie chodzi Evo X

Bzyk_R1 - 19-02-2021, 18:58

Od dzisiaj jeździmy z owiewkami heko:

Rafik83 - 19-02-2021, 19:13

Bzyk_R1 napisał/a:
Od dzisiaj jeździmy z owiewkami heko:

Obrazek Obrazek

To pewnie jedziecie gdzieś daleko :D
Bardzo ładnie to wygląda w połączeniu z tymi szybami. :shock:

tościk - 23-02-2021, 09:15

Rafik83 napisał/a:
Bardzo ładnie to wygląda w połączeniu z tymi szybami.

Ciekawi mnie jak to wygląda na nieprzyciemnionych przednich, bo ogólnie też mnie od jakiegoś czasu kusi takie rozwiązanie :-k

Ale patrząc na ich stronę, to marketing na poziomie farmaceutycznego korpo :D Nie wiedziałem, że owiewki można do tylu zastosowań podciągnąć :D

Cytat:
Owiewki samochodowe na drzwi boczne są ważnym elementem wyposażenia dodatkowego samochodu. Pozwalają na naturalną wymianę powietrza w samochodzie. Uniemożliwiają parowanie szyb w deszczowe dni, gdyż pozwalają na wentylowanie wnętrza pojazdu. Kiedy szyba w drzwiach jest uchylona, chronią kierowcę przed bezpośrednim oddziaływaniem strugi powietrza. Zmniejszają zabrudzenia szyb bocznych, umożliwiając lepszą obserwację w lusterkach bocznych. Umożliwiają uchylanie szyb nawet w czasie intensywnych opadów deszczu lub śniegu. Podkreślają linię stylistyczną pojazdu. Firma [pozycjonowanie_kosztuje] jest czołowym polskim producentem owiewek do samochodów osobowych, które sprzedaje kierowcom na terenie całego świata. Owiewki samochodowe na drzwi boczne do samochodów dostawczych i ciężarowych cieszą się dużą popularnością wśród kierowców zawodowych. Pozwalają na regulację przepływu powietrza przez kabinę kierowcy. Doceniane są szczególnie w czasie trudnych warunków pogodowych (wysokie temperatury, deszcz, śnieg). Zmniejszają ryzyko zachorowania spowodowane silnym miejscowym przechłodzeniem ciała.