To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - MSS Zielona żaba by Bizi78.

HUGIO - 09-09-2020, 14:14

Najważniejsze, to zostawić brud, żeby farba miała się do czego chwycić :lol: .
Marcino - 10-09-2020, 08:59

HUGIO napisał/a:
Najważniejsze, to zostawić brud, żeby farba miała się do czego chwycić :lol: .

Tak jest, skoro brud się trzymie to i farba będzie siedziała. Ważne aby nie kupować spraja bo to amelinium i tego nie pomalujesz...

Bizi78 - 20-09-2020, 19:50

Pierwszy etap zabawy w malarza za mną :mrgreen: .
W dwóch miejscach muszę zrobić poprawki (zaciek) :wink: .
Tylko kończy się okienko pogodowe i pewnie dopiero na wiosnę skończę :doubt: .
Chyba, że podrzucę Jackowi to może mi ogarnie dwie pozostałe warstwy :wink: .

Ps.
Jak ktoś kupi pistolet hvlp z allegro to warto go najpierw sprawdzić, choćby wodą.
Mój miał duży przeciek z podstawy zbiornika i problem z zaworem regulacyjnym tym z manometrem.
Oczywiście pod ręką nie miałem imbusa aby dokręcić podstawę to w ruch poszło imadło ale i tak sporo podkładu poszło psu w tyłek :evil: .
Dodatkowo malowałem sporą miotłą aby zrobić jak najmniej zacieków.
Manometr wywaliłem bo nie mogłem go odkręcić aby powietrze poszło na pistolet.
Dodatkowo w zestawie nie ma klucza aby odkręcić dyszę :evil: .

A tutaj efekt pracy wygrzewający się na słoneczku 8) .

Teraz tylko sie zastanawiam czy środek felgi (ten co będzie zakryty oponą) malować czy zostawić w samym podkładzie :? .
Samego podkładu poszło mi prawie litr, a bazy z rozcieńczalnikiem mam tylko 750ml :doubt: .

jacek11 - 20-09-2020, 20:09

Jak dobrze zmatujesz, to mogę popsikać :) Ale nie możesz przetrzeć w żadnym miejscu. W środku nie ma sensu malować. Trzeba będzie to okleić. Bazy starczy bez problemu. Jeszcze sporo zostanie.

Bizi78 napisał/a:
Dodatkowo w zestawie nie ma klucza aby odkręcić dyszę .

Mam nadzieję, że wlałeś rozpuszczalnika do pistoletu ? Jak zaschnie, to będzie słabo.

Bizi78 - 20-09-2020, 21:34

Pistolet co mogłem to rozkręciłem i przemyłem, rozpuszczalnik przepuściłem oczywiście przez dyszę parę razy.
Postaram się zmatowić całość + babole i jeszcze raz prysnąć podkładem bo nie wiem czy całe alu pokryłem.
Mogłem kupić jakiś ciemniejszy podkład :? .

grzesiopol - 21-09-2020, 06:44

Brawo Panie malarzu, jak to się mówi jak nie spróbujesz to się nie nauczysz.
Hugo - 21-09-2020, 07:46

A jaki kolor docelowy na nich ma być?
Marcino - 21-09-2020, 08:14

Bizi78 napisał/a:
Samego podkładu poszło mi prawie litr, a bazy z rozcieńczalnikiem mam tylko 750ml

Wystarczy na pewno. Teraz cześć poszła w atmosfere przy próbach z pistoetem i sporą miotła.

Co to za "gun" kupiłeś? Ja kiedyś kupiłem SIco i nawet łądnie mi psikoł. Pozniej dorobiłem się Devbilisa FLG5

Bizi78 - 21-09-2020, 08:55

Pistolet jakiś tani z allegro hvlp czy jakoś tak.
Nie chciałem kupować nic pro bo od czegoś trza się nauczyć, nie mam warunków do malowania a jak bym się zniechęcił to szkoda kasy.
Co do koloru to jakiś taki podobny do grafitu, sam już nie pamiętam ;) .

Krzyzak - 21-09-2020, 09:16

2 litry epoksydu to prawie całe auto da radę, więc litr na felgi to aż nadto :)
Bizi78 - 21-09-2020, 18:46

Krzyzak napisał/a:
2 litry epoksydu to prawie całe auto da radę, więc litr na felgi to aż nadto

Tak tylko malując felgi a prostą blachę wiadomo że na felgi powiedzmy połowa farby idzie w powietrze :wink: .
Nawet Maciek mi napisał, żeby wziąć litr podkładu to powinno starczyć i miał rację 8) .
Gdyby nie problemy techniczne z pistoletem to pewnie by zostało jeszcze na poprawki :rolleyes: .

Bizi78 - 04-10-2020, 19:49

Dzisiaj postanowiłem odnowić lampy w foce brata przy użyciu zestawu Motipa.
Trochę jestem rozczarowany bo po polakierowaniu powstała mi skórka pomarańczy :evil: .
Nie wiem czy wpływ na to miał dodatkowo zastosowany papier gradacji 1500 i 2500 :doubt: .
Producent przewidział papier 800, podkład i lakier.

Pytanie, czy można to bezpiecznie spolerować i jakiej pasty użyć :?:

HUGIO - 04-10-2020, 20:13

Bizi78 napisał/a:
Trochę jestem rozczarowany bo po polakierowaniu powstała mi skórka pomarańczy :evil: .

Włożenie puszki z lakierem do ciepłej wody przed malowaniem zmniejsza szanse na skórkę pomarańczy - taki pro tip ;)

jacek11 - 04-10-2020, 20:18

Dawaj fotkę, bo może coś innego miało wpływ na jakość powłoki.
jacek11 - 04-10-2020, 20:21

Bizi78 napisał/a:
Producent przewidział papier 800, podkład i lakier.

I taki właśnie powinieneś zastosować. Drobniejsze papiery stosujemy do polerki. Pod malowanie 800 jest wystarczający.