To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moje Galanty oraz Galant i Colt Baśki

jacek11 - 24-02-2019, 21:26

Kolejne trzydzieści lat z głowy :wink:
Marcino - 25-02-2019, 15:24

jacek11 napisał/a:
Kolejne trzydzieści lat z głowy :wink:

Trzymany pod kocem przezyje.....

Krzyzak - 19-11-2019, 17:28

W kombi zaczęło hałasować łożysko - prawy przód, więc szybka akcja i odnowiona osłona od Hugo:

poza tym kilometry połyka i nic się nie dzieje

Marcino - 20-11-2019, 09:40

Krzyzak napisał/a:
poza tym kilometry połyka i nic się nie dzieje

A rdza go nie połyka...:P

Krzyzak - 20-11-2019, 13:30

w przypadku Galanta to pytanie retoryczne :P
ostatnio jeździ coraz mniej bo okazji nie ma

Marcino - 20-11-2019, 13:38

A mazda dobrze się trzyma bo nic nie piszesz. O leonie nie wsponinam bo nówka sztuka.
Galanty to wiadomix..:)

Krzyzak - 20-11-2019, 15:38

Mazda ostatnio przeszła przegląd LPG, jeździ, ale ja nią mało km robię bo nie lubię tego auta. Ciągle coś w nim skrzypi albo stukają plastiki w bagażniku i to tak okrutnie, że jazdą nim jest męczarnią. Do tego ten lag w dodawaniu gazu (el. przepustnica) i te niby 156KM, które nijak się ma do startu V-ki.
Do tego jakbym się nie starał to niemal zawsze się uderzę w kolano podczas wsiadania.

E32 wczoraj poszedł na "kobyłki" w postaci bloczków betonowych i będą robione tylne hamulce. Nie udało się przespawać wzmocnienia przedniego, bo fachowiec przekłada, przekładał a potem się przestał odzywać. Dramat z nimi.

Leon prawie nie jeździ bo teraz mam wolne i przez 3 miesiące zrobiłem 1000km...

Gdyby się trafił kupiec, to kombi bym sprzedał - niech się ktoś jeszcze nacieszy...

Krzyzak - 27-11-2019, 14:21

I fotostory dla bordowego. Przez inne serwo musiałem przedłużyć wężyki od zbiornika płynu.
Przy odkręcaniu tylnej belki 1 śruba się urwała, blisko wydechu... Jak na całe tylne zawieszenie to całkiem dobry wynik. Wszystkie śrubki od linek ręcznego poszły niemal bez problemu.
I ładna nowa pokrywa zaworów, stara, czarna ciekła mimo wielu prób...

Marcino - 28-11-2019, 14:30

Silnikna foto ladniejszy niż na żywo - komora jakas taka pełniejsza a pokrywa jak nowa:)
Dobra robota.
Nie masz kobyłek ze bloczki betonowe podkłądasz?

Krzyzak - 28-11-2019, 20:48

Bloczki pewniejsze są wg mnie. I będą jeszcze użyte w innych celach :)
Hugo - 28-11-2019, 21:27

Bloczki betonowe to też nic dobrego, bo mogą pęknąć, ale i tak lepsze od kobyłek. Jednak najlepsze są drewniane klocki o średnicy ok. 30 cm.
Krzyzak - 28-11-2019, 22:16

Ale te są pełne - nie ma frezów do cięcia w proporcjach 1/2 czy 1/3. Więc i trudniej je "pęknąć" :)
Mam pieniek drewniany, jednak przy bloczkach mam pewność, że auto będzie mniej więcej w poziomie. No i potem będą wykorzystane do montażu rusztowania a następnie inne auto na nie pójdzie. Zakup był przemyślany :)
Dziś w kombi zmieniłem żarówkę klimatronika - po 21 latach miała prawo się spalić. BTW - kombi jest na sprzedaż gdyby ktoś chciał.

Marcino - 29-11-2019, 16:05

Hugo napisał/a:
Bloczki betonowe to też nic dobrego, bo mogą pęknąć, ale i tak lepsze od kobyłek. Jednak najlepsze są drewniane klocki o średnicy ok. 30 cm.

ja mam własnie drewniane klocki co mi zostały z budowy...:)

Krzyzak - 09-12-2019, 22:01

Dziś miałem chwilę to kontynuuję prace pt. tarcze z tyłu w E32.
Zmieniony cały wahacz wleczony - nie obyło się bez komplikacji, urwana śruba z prawej strony - na szczęście dało się wyciąć tak, że i tuleja i stary wahacz uratowane (w razie czego) a nawet 3-4 mm śruby wystawało, że udało się złapać szczypcami i odkręcić bez rozwiercania (nie powiem - była walka ze szlifierką kątową - założona tarcza 180mm zamiast 125 i cięcie bez osłony... wibracje takie, że raz miałem problem by ją wyłączyć).
Nowe piasty Koyo już na miejscu i z jednej strony nawet hamulce zamontowane - nowe przewody, kompletnie zregenerowane zaciski, tarcze Rotinger (tylko oni produkują jeszcze), klocki Lucas made in GB. Przy okazji okazało się, że z 15 lat temu, jak wymieniałem amortyzatory, to zamontowałem je odwrotnie - w sensie trzeba było obrócić o 180° i teraz wchodzą na mocowania bez naginania.

Marcino - 10-12-2019, 00:23

Myjesz podłoge w trakcie roboty ?