Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta - Wszyc
rosomak1983 - 25-07-2011, 22:31
rosomak1983 napisał/a: | eh zaraz zrobie test odłacze czujnik wałka i zobaczymy. |
po odłaczeniu czujnika wałka moj 4g63 DOHC nie odpala....
A wtryski działaja po dołaczeniu/awarii czujnika wałka ???
Chyba nie działaja nie ?
Maretzky85 - 25-07-2011, 22:32
Krzyzak, bo zawarte w jednej puszce jest czujnik wału i wałka. W zasadzie dwa czujniki w jednym i jak się chrzani to na amen po całości
Chodziło mi o to, że jak odłączysz czujnik położenia wałka rozrządu to odłączasz też czujnik wału, który de facto jest na wałku zmontowany w jednej puszce z czujnikiem wałka. Nie próbowałem nigdy odłączyć a raczej odcinać tylko czujnik wału
W późniejszych silnikach 7-bolt po 93 roku były oddzielne czujniki i w tym przypadku się z Tobą zgodzę, ale w tym przypadku podejrzewam, że nie będzie to tak działać
rosomak1983 - 25-07-2011, 22:51
Maretzky85 napisał/a: | W późniejszych silnikach 7-bolt po 93 roku były oddzielne czujniki i w tym przypadku się z Tobą zgodzę, ale w tym przypadku podejrzewam, że nie będzie to tak działać |
czujnik z 7 bolta nie podejdzie do 6 bolta ???
Krzyzak - 26-07-2011, 06:37
Maretzky85 napisał/a: | jak odłączysz czujnik położenia wałka rozrządu to odłączasz też czujnik wału, który de facto jest na wałku zmontowany w jednej puszce z czujnikiem wałka |
spoko - to jest zależne od konstrukcji - w 4G37 też oba czujniki są razem w aparacie a w 4G63 było kilka wersji
nie wiedziałem, jaką ma Krzysztof - myślałem, że czujnik wału pod rozrządem a czujnik wałka na przedłużeniu wałka rozrządu (bo ktoś tak pisał wcześniej)
a to jest 4G63 takie, jak w Galancie GTI? - tam faktycznie jest pucha na końcu wałka ssącego i zawiera w środku komplet czujników - oscyloskopem dałoby radę sprawdzić, czy działa
Wszyc - 26-07-2011, 06:56
Krzyzak napisał/a: | to jest 4G63 takie, jak w Galancie GTI? |
To jest dokładnie z Galanta GTi
Maretzky85 - 26-07-2011, 08:49
rosomak1983, jak są osobne czujniki to nie podejdzie
Krzyzak, na pewno 88-92 jest puszka na końcu zawierająca oba te czujniki. Nie wiem jak później
Wszyc, są dwa czujniki osobne w tej puszce a nie jeden
rosomak1983 - 26-07-2011, 12:35
Maretzky85 napisał/a: | W późniejszych silnikach 7-bolt po 93 roku były oddzielne czujniki i w tym przypadku się z Tobą zgodzę, ale w tym przypadku podejrzewam, że nie będzie to tak działać |
Maretzky85 napisał/a: | rosomak1983, jak są osobne czujniki to nie podejdzie |
dzis sprawdzilem empirycznie na czujniku z 7 bolta moj 6 bolt odpala i jezdzi normalnie Tak jak pisał Zenek te czujniki sa zamienne, a tylko zasada działania jest inna ( jeden optyczny drugi czujnik Halla)
Wszyc - 26-07-2011, 15:08
Maretzky85 napisał/a: | Wszyc, są dwa czujniki osobne w tej puszce a nie jeden |
Nie nazwał bym tego tak czujnik jest jeden bo pobiera jedną informacje z jednego źródła a że go przetwarza na 2 różne sygnały dające informacje o innej rzeczy też... hmm nie nazwał bym tego oddzielnym czujnikiem no ale dobra to już kwestia podejścia i indywidualnego punktu widzenia
Krzyzak - 27-07-2011, 06:33
Wszyc napisał/a: | Nie nazwał bym tego tak |
Marek ma rację - w tym przypadku są 2 osobne czujniki w jednej puszce
Maretzky85 - 27-07-2011, 10:11
rosomak1983, bardziej mi chodziło o 2G i osobny czujnik wału a nie 6b i 7b, może źle się wyraziłem
Wszyc, tam są dwa czujniki fizycznie To że z jednej metalowej płytki zczytują to się zgodzę, ale czujniki są dwa
Wszyc - 27-07-2011, 14:20
ale ja wiem co jest w środku i wiem też o co wam chodzi ale ja to dalej traktuje jak jeden heh no ale mniejsza jak powiedziałem każdy ma swoje podejście do tego
Wszyc - 28-07-2011, 16:46
no cóż wyjąłem filtr paliwa z bmw i nic nie dało pipa dalej więcej nie jestem w stanie sprawdzić
Kij sprawdzę na dniach jeszcze raz wszystko bo kurde duma mi nie pozwala zadzwonić do Marka i prosić by wpadł kurde to nie może być takie trudne trzeba ogarnąć samemu
Wszyc - 28-07-2011, 19:55
się wścieknę to wyjmę świece podepnę się pod wtrysk i będę kręcił wałem silnika i patrzył czy odpala wszystko w odpowiedniej kolejności
Najpierw sprawdzę czy świece odpala w odpowiedniej kolejności potem wtryski a potem sprawdzę synchronizacje wtrysku ze świecą da się bez stroboskopa ale będzie z tym pierdzielenia
Na piechotę na debila ale będę miał pewność
i zostaną wtedy wtryski jako winowajcy
Wszyc - 28-07-2011, 22:13
hahah coś wymyśliłem by wszystko sprawdzić napisałem robertowi na pw pewnie spadnie z krzesła z beki jaki metody z epoki żelaza
jak zrealizuje to opowiem co głupiego wymyśliłem znów hahahah
jacek11 - 28-07-2011, 22:16
Wszyc napisał/a: | i zostaną wtedy wtryski jako winowajcy |
i dupa
ale sprawdzanie kolejności....dobry pomysł dekiel zaworów w górę,i patrzymy .sprężanie,spalanie,praca ,wydech.....
i jeszcze raz
|
|
|