Nasze Miśki - Sportowa Elegancja
Hugo - 06-01-2014, 22:11
Torp12 napisał/a: | Jak odkręcę je u góry a na dole zamiast małej śruby 17 która stoi wykręcę całą tulejkę to wyjmę całe ustrojstwo czy ni dy rydy? | Najpierw musisz zerwać tuleję na amortyzatorze to wykręcisz całą tulejkę ze zwrotnicy. Inaczej nie ma opcji. Poza tym nie spotkałem się z zapieczeniem tej śruby (mowa o tej 17 z dużą podkładką). Jak nie masz ruchu przedłużką to zawsze możesz odłączyć kabel ABS-u i odłożyć na bok, odkręcić wahacz poprzeczny dolny od zwrotnicy i poluzować przy wózku, opuścić go w dół, skontrować kluczem 30 albo 32 (nie pamiętam) tulejkę i przez przedłużkę ta 17 musi puścić! Jeśli faktycznie jest aż tak zapieczona to aż strach pomyśleć jak jest zapieczona tuleja amortyzatora na mocowaniu zwrotnicy Z takim przypadkiem już się spotkałem...
deejay - 06-01-2014, 22:12
Torp12 napisał/a: | Wracając do tematów amorków tylnych. Jak odkręcę je u góry a na dole zamiast małej śruby 17 która stoi wykręcę całą tulejkę to wyjmę całe ustrojstwo czy ni dy rydy?
|
Nie da rady , bo jesli jest korozja na tulei amortyzatora to nie pozwoli ci obrócić śruby , no chyba że będziesz kręcił na chama i ja ukręcisz , wtedy wykręcisz
Torp12 - 06-01-2014, 22:48
Hugo Generalnie wydaje mi sie ze mega korozji byc nie moze bo amory maja 2 lata.
Generalnie tuleja w zwrotnicy sie kreci i jakby ruszala sie w amortyzatorze. Klucz 30 kupie tak czy siak. I albo to wszystko jakos sam zwalcze albo wynajme na godzine warsztat i z pneumata przysadze.
Dzięki za rady.
robertdg - 06-01-2014, 22:50
Torp12 napisał/a: | Jak odkręcę je u góry a na dole zamiast małej śruby 17 która stoi wykręcę całą tulejkę to wyjmę całe ustrojstwo czy ni dy rydy?
| Zakontruj kluczem 30mm i odkręc śrube, potem dokręć trzpień mocujący, w przeciwnym wypadku cięzko będzie Ci odkręcić całość gdyż tuleja w amoru będzie mocno spręzynowac
Torp12 - 06-01-2014, 22:54
robertdg napisał/a: | Zakontruj kluczem 30mm i odkręc śrube |
Taki jest plan, ale grzechotka na 17 nie wchodzi a klucz 17 jest kruciak i nie wiem czy starczy sily
Hugo - 07-01-2014, 07:57
Torp12 napisał/a: | grzechotka na 17 nie wchodzi | Dlaczego?
Torp12 - 07-01-2014, 10:17
Hugo napisał/a: | Dlaczego? |
Bo jest za mało miejsca. Nasadka plus duża grzechotka dają takie odsadzenie że się nie mieściło.
Hugo - 07-01-2014, 12:12
Torp12 napisał/a: | Nasadka plus duża grzechotka dają takie odsadzenie że się nie mieściło. | No to zrób sobie miejsce, tak jak napisałem wyżej, albo załóż grzechotkę tak, że pomiędzy nią a wózek zawieszenia włożysz breszkę (łom) i robiąc w ten sposób dźwignię naciśniesz grzechotkę w dół z dużą siłą. Robiłem tak nie raz w tym miejscu, zawsze działało.
Torp12 - 07-01-2014, 12:39
No będę kombinować jak tylko zanabędę klucz 30 bo przy poluzowanej tulejce to nic nie wskóram
Torp12 - 16-01-2014, 11:36
Zanabyłem wczoraj klucz 30 także teraz już tylko potrzebny jest wolny czas a zrobić trzeba bo już stuka i mnie wkurza :]
Torp12 - 23-01-2014, 23:32
Mróz w okolicach -10 stopni i co? No i co powoduje taki mróz?
Tak tak co bardziej domyślni i obeznani w moim temacie pewnie już się domyślają.
Tak tak znowu wariują hamulce. Objawy? Nie takie ostre jak w poprzednich ale fakt faktem że jak sie auto dobrze zmroziło to pierwsze depnięcie w hamulec to wpada zdecydowanie glębiej i hamuje. Drugie już normalnie . No i tak cały czas dopóki nie wstawie do garażu, gdzie się ociepla i wszystko mija:]
Pomysły? Ja obstawiam tą zakichaną pompę bo nieszczelności nie ma żadnej, bo po 1 jakby była to by sie chyba sam nie odpowietrzał, 2 ubywało by płynu i by było widać wyciek a nic takiego nie ma miejsca.
Muszę jutro spojrzeć jaka tam pompa siedzi u mnie i kupić używany oryginał i podmienić bo można szału dostać :]
m6riano - 25-01-2014, 05:31
nie deptaj tak i spokój..;-)
Torp12 - 27-01-2014, 09:55
Pytanie do specy speców
W galach były dwa rodzaje pomp hamulcowych. Ktoś sie wypowie jakie kiedy i gdzie
Chyba że ma ktoś namiar na gumki do pompy ?
Krzyzak - 27-01-2014, 11:32
Torp12 napisał/a: | W galach były dwa rodzaje pomp hamulcowych | podobno 3
Torp12 napisał/a: | ma ktoś namiar na gumki do pompy ? | japaneze
wszystkie pompy mają system calowy - dziura jest chyba na pół cala
Zielu - 27-01-2014, 12:20
A płyn hamulcowy kiedy był wymieniany?
|
|
|