[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
brylekVFR - 19-09-2016, 08:33
Płytki utwardzone są powierzniowo na styku z krzywka, szlifuje się tą drugą stronę gdzie nie jest utwadzana.
Lipson-L1 - 19-09-2016, 12:53
brylekVFR napisał/a: | Płytki utwardzone są powierzniowo na styku z krzywka, szlifuje się tą drugą stronę gdzie nie jest utwadzana. |
bingo - wreszcie rzeczowy wpis na temat szlifowania szklanek
brylekVFR - 19-09-2016, 14:03
Technika szlifowania płytek jest od wieków stosowana w motocyklach, kiedyś nie było tak dostępnych części, a jeździć trzeba było. To nie jest magia dzisiejszych czasów.
RalfPi - 19-09-2016, 19:15
Golotheman napisał/a: | RalfPi, nie wymieniałeś żadnej szklanki ? Wydawało mi się, że wymieniałeś - pisałeś jakiś czas temu koło 100k, że byłeś na "regulacji" i zrobili coś tam - a w tym temacie można zrobić tylko jedno - wymienić szklanki. Chyba, że Ci zamieniali.
Jak dobrze pamiętam - Ralfpi masz BRC i Ty Bastek też ?
|
Żadnej szklanki nie wymieniałem - miałem chyba 3 razy kontrolę luzów - zawsze w normie.
BRC Sequent 24. Śmiga jak się patrzy.
[ Dodano: 19-09-2016, 19:32 ]
Co do Cryslera i Lancera... brylekVFR napisał/a: | Płytki utwardzone są powierzniowo na styku z krzywka |
Więc może wystarczy znać twardość jednego i drugiego popychacza szklankowego i już?
plecho1 - 19-09-2016, 20:57
RalfPi napisał/a: | Żadnej szklanki nie wymieniałem - miałem chyba 3 razy kontrolę luzów - zawsze w normie. |
Chwała za to Twojemu montażyście, BRC ma dobre podzespoły ale przeważnie montaż i strojenie pozostawiają wiele do życzenia.
darej - 20-09-2016, 18:25 Temat postu: LPG w 4J10 Cześć,
mój pierwszy post tutaj więc witajcie serdecznie
Mam możliwość zakupu Lancera od znajomej która jeździła nim od nowości. Samochód w bardzo solidnym stanie, serwisowany w ASO (powiedzmy że po znajomości)
Pytanie moje tyczy się poniższego zapisu:
andru napisał/a: | (...)Silnik 4B10 bez "opcji LPG", 2009r.(...)
Wg mechanika te silniki się jeszcze jako tako trzymają na LPG, (chociaż jak widać bez rewelacji) ale od MY2012 jest porażka, jakby zmieniony został materiał gniazd lub jakiś inny parametr (cały czas piszę o opcji "bez LPG"). A jeszcze gorzej jest w 4J10.
|
No własnie samochód jest z roku 2012 i ma jak usłyszałem "nowy silnik" więc zakłądam, że 4J10. Wg znajomej"silnik przystosowany do montażu LPG pod warunkiem, że będzie to BRC i 15% dotrysku benzyny" (info od MMC). Osobiście w to nie wierzę, BRC nie lubię, wolę STAGa. Wobec tego jak to się ma do znalezionego forum mówiącego, że do 4J10 były montowane instalacje..
Tzn że jak? Można ten silnik gazowąć czy nie? Są na forum użytkownicy, którzy już trochę najeździli km z tym motorem i jeśli tak to co mają zamontowane?
A dwa to testował ktoś tunapa? W poprzednim samochodzie użyłem raz czy dwa, ale nie wiem czy to działa (po prostu nic się nie działo), choć bardziej w to wierzę jak w wynalazek szamanów zwanym lubryfikacją..
Golotheman - 21-09-2016, 13:24
darej, na forum są może 3 osoby, które mają większy przebieg z lpg. Każda z nich przedstawiła, że na gazie jest szybsza degradacja zaworów. Na benzynie też jest różnie - komuś przy 95k poleciały całkiem gniazda, że nie było już szklanek na wymiar, żeby to wyprowadzić. 5tys przed przeglądem zgodnie z zaleceniami w książce.
Także należy pamiętać, ze jazda na benzynie też powoduje wypalanie gniazd, tylko wolniejsze. Montaż gazu spowoduje, że jeździsz taniej, ale trzeba częściej regulować i pilnować głowicy.
Czy Stag jest taki lepszy ? Ma na pewno większe możliwości pod kątem ustawienia parametrów, ale jeśli trafisz na druciarza, to BRC się lepiej obroni bo ma lepszą automatykę. Ale sam w sobie Stag jest lepszy, bo można ustawić dokładnie instalkę przy każdym obciążeniu - tylko trzeba przeprowadzić odpowiednią próbę drogową symulującą te warunki. A większość montażystów niestety montuje na autokalibrację i wypuszczają klienta.
Co do tunapa - są badania robione przez opla, które RZEKOMO pokazują, że ma to jakiś wpływ. Wiadomo jak wyglądają badania robione dla siebie, żeby mieć wyniki. Wszystko można nagiąć.
Brc też testowało lubrę i wyszło im, że działa. Jedyne, gdzie można podkreślić, że lubra będzie działać, to na zaworach z dolotu- bo tam jest rozpylana. Tunap jest zasysany z paliwem, ale w bardzo niskiej dawce (wysokie rozcieńczenie) i jednocześnie spalany. Może tam coś się osadza na ściankach zanim dojdzie do spalania, chociaż patrząc na skład- same węglowodory, to praktycznie wypala się to do zera.
Wnioski ?
1. Jeśli masz nowszy (2012) model, to prawdopodobnie padłeś ofiarą księgowych, którzy na pewno polecieli na jakości materiału na głowicę (jak w większości obecnych aut - przykład - toyota, która wypala się szybciej na bence jak w przeszłości)
2. To auto ma zmienne fazy rozrządu. Dlatego silnik w nim pada, bo autokalibracja nie obsłuży wszystkich stanów w trakcie jazdy przy różnym obciążeniu. A jak wiadomo - DOHC miesza w składzie mieszanki paliwowo powietrznej i to grubo, stąd sterownik gazu ma co robić, jak deptamy mocniej.
3. Znajdz dobrego gaziarza, który dobrze się czuje w swojej instalce. I obserwuj zużywanie silnika, który tak czy siak ma za zadanie się zużyć wcześniej lub później.
4. Tunap może nie jest złym pomysłem, ale ktoś policzył, że stosowanie tunapa przez 7 lat będzie kosztować tyle, co remont głowicy, który i tak prawdopodobnie w tym okresie będzie miał miejsce. Więc można stosować, ale sprawa jest analogiczna, jak w przypadku samego pomysłu montażu gazu - będzie i tak się zużywać, pytanie czy jest sens dokładać do jakiś szpejów magnetyzerów które i tak pewnie nie wiele pomogą i oddalą może usterkę o rok, a cenowo nie zwróci się nigdy.
PS. Ja też przymierzam się do montażu - chyba pójdę w staga ze względu na to, że martwię się, że BRC nie podoła na samej autokalibracji. Jedyne co, to szukam dobrego gaziarza w obrębie krakowa (bo montaż w Kapustowie na drugim końcu Polski niewiele zmienia, bo przecież tą instalkę musi regulować gość na miejscu co 15k km).
darej - 22-09-2016, 11:35
cześć,
hmm, trochę mnie zmartwiłeś tymi księgowymi i jakością materiału.. Zakładając oczywiście, że to ten silnik, ale wszystko na to wskazuje. No cóż, praktycznie od zawsze jeździłem na elpidżi, więc zapewne teraz też tak będzie. Pozostaje tylko wybrać sensowny zakład, myślę również o skalibrowaniu trochę bogatszej mieszanki. BTW - co myślicie o instalkach sterowanych przez OBD? Trochę wypadłem z tematu, ale jest coś ze staga lub techa posiłkujące się korektami z OBD? Gdzieś, ktoś tu na forum pisał, że dobrze się to spisuje..
Co do tunapa - faktycznie, słyszałem o Oplu, który dawał gwarancje w Niemczech na samochody z LPG pod warunkiem używania tegoż specyfiku. Ale skoro ktoś to policzył to dam sobie spokój.
Pytanie poboczne - interface do STAGa i soft jest taki sam do techa?
pzdr,
Darek
jacek63 - 22-09-2016, 16:40
W przyszłym tygodniu zakładam techa z obd do silnika 1.5. Za jakiś czas dam znać jak się sprawuje.
Przed decyzją o instalacji sprawdziłem luzy zaworowe (nie były wcześniej regulowane). Wszystkie w normie (produkcja 2008, przebieg ~140 000).
Wydech: 0,30 0,30 0,30 0,32 0,31 0,31 0,31 0,32
Dolot: 0,21 0,24 0,22 0,23 0,22 0,23 0,20 0,20
plecho1 - 22-09-2016, 17:59
Napisz jeszcze jakie wtryski i reduktor bo Tech to tylko sterownik.
jacek63 - 22-09-2016, 19:45
Jeśli dobrze pamiętam wtryski Barracuda i reduktor KME Silver. Jak zawiozę auto ustalę szczegóły i dam znać.
Sterownik Tech 324 z OBD
plecho1 - 22-09-2016, 20:28
Podzespoły jak najbardziej OK. Przy Barracudach warto zastosować dobry filtr odstojnikowy fazy lotnej Alex lub LPGTech lub z wkładem z włókna szklanego firmy KME lub Certols a wytrzymają z 200 tys km lub więcej.
pilocik - 27-09-2016, 10:34
chciałbym poruszyć temat lubryfikatora z racji takiej, iż zasłyszałem od mechanika, że wszystkie lancery 1,8 LPG które miały założony lubryfikator, nie miały problemów z wypalonymi gniazdami i obeszło się bez regulacji zaworów. Chciałbym zapytać osoby, które posiadają takie rozwiązanie czy to prawda lubryfikator kosztuje 200zł lecz jeśli potwierdzi się ta teoria w praktyce to gra warta świeczki
plecho1 - 27-09-2016, 10:52
Jeśli ten mechanik to sprzedaje to po prostu chce Ci to sprzedać. Mechanik ten prawdy nie mówi bo żadne tego typu smarowanie nie zastąpi dobrej instalacji i właściwej regulacji.
pilocik - 27-09-2016, 11:22
nie chcę robić kryptoreklamy bo był to mechanik polecany na forum. oczywiście nie sprzedaje on lubryfikatorów
|
|
|