To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Poduszki i tuleje tylnego mostu / dyfra

krzys212 - 14-02-2017, 09:31

http://allegro.pl/tuleja-...6647310918.html Ja dwa lata temu założyłem tuleje od poloneza [drążek reakcyjny tył] lecz do tego zestawu trzeba dotoczyć pierścienie bo środkowa tuleja jest za krótka.
elektryk - 14-02-2017, 10:31
Temat postu: Re: Poduszki i tuleje tylnego mostu / dyfra
cienny napisał/a:
Czy poliuretany się sprawdzają, nie niszczą dyfra? Ci co montowali z perspektywy czasu mogą się wypowiedzieć.
Według mnie niszczą, są wyraźnie sztywniejsze, dyfer dostaje mocniej po dup... Po wymianie na poliuretany swojego jeszcze nie zajechałem, ale po wymianie słychać i czuć jakby mocniej wszystkie luzy w dyfrze, czyli zęby pracują mocniej.
cienny - 14-02-2017, 10:39

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Będzie chyba zestaw Febest z alledrogo. Z wymianą się pobawi mechanik. Ja niestety nie mam ani czasu ani warunków, nie wiem czego bardziej :) Mam nadzieję tylko, że trochę to polata na tych gumkach. Obawiałem się poliuretanów, że będą przenosić drgania na budę, ale póki co nikt kategorycznie nie odradza.
Hugo - 14-02-2017, 11:56

elektryk napisał/a:
edług mnie niszczą, są wyraźnie sztywniejsze, dyfer dostaje mocniej po dup...
Ciekawe jakim cudem skoro czerwone tuleje z Olkusza mają taką samą twardość jak oryginalne tuleje metalowo-gumowe, czyli ok. 75 sHa.
Bzyk_R1 - 14-02-2017, 13:30

Hugo napisał/a:
elektryk napisał/a:
Ciekawe jakim cudem skoro czerwone tuleje z Olkusza mają taką samą twardość jak oryginalne tuleje metalowo-gumowe, czyli ok. 75 sHa.

Dokładnie! Nie ma prawa niczego niszczyć. Niby jak to zmierzyłeś? Trzeba zerknąć w charakterystyki materiałów. Czerwone są okej. I nie przenoszą drgań na budę. Przynajmniej ja tego nie odczułem. Bardziej po dupie dają dyfrowi uszkodzone gdy metal dobija do tulei.

Ambroży - 15-02-2017, 16:51

Febest u mnie się rozleciał bardzo szybko. złożyłem polibusze z Olkusza i śmigam już dość długo. jedyny minus to rezonans przy prędkości około 90-95 na godzinę (takie buczenie w kabinie) ale nizbyt głośno i tylko w wąskim zakresie prędkości.
elektryk - 18-02-2017, 15:39

Hugo napisał/a:
elektryk napisał/a:
Jak ja kupowałem to w Olkuszu robili z żółtego materiału. Jak dla mnie porównywanie twardości materiału to błąd. Tuleje z Olkusza są symetryczne, w każdą stronę tak samo sztywne, natomiast fabryczne tuleje są profilowane, w jedną stronę sztywniejsze.
Ambroży - 21-02-2017, 13:50

Tuleje pływające pracują tylko w jednej płaszczyźnie. Dlatego w zawieszeniu mostu się zrywają bo są siły przód/tył i góra/dół. Moim zdaniem most mniej obrywa na poliuretanie niż na zerwanych tulejach.
Pawel1988 - 23-02-2017, 16:04

Może za późno dla kogoś ale febest po około roku padł :-) niedawno jeszcze dobry był, dziś schodzę pod auto a jedna tylna tuleja cała zerwana. Wiec chyba juz nie polecam jeżeli chodzi o dyfer. W zawieszeniu na razie wszystkie ok. Kupuje poliuretany. Z ciekawostki dodam że gościu doradził mi żeby dać na przód te 75 a tył twardsze 85, podobno sprawdzony zestaw.
PABLO998 - 23-02-2017, 18:54

Pawel1988 napisał/a:
Może za późno dla kogoś

No akurat dla mnie nie :wink: Też zastanawiałem się co wybrać, ale chyba również wezmę poliuretany. Na razie tylko te przednie, bo tylne jeszcze są w miarę dobre.

Bzyk_R1 - 23-02-2017, 18:58

PABLO998, Tak jak i u mnie ta sama sytuacja. Bierzcie poliuretany jak sprawdzone rozwiązanie. Wymieniłem tylko przednie i śmiga jak trzeba. I nie mam wujka w olkuszu... ;p
PABLO998 - 23-02-2017, 19:13

Bzyk_R1 a ta podkładka od dołu montowana (między tuleją a tą gumową osłoną), czy gdzie?
mario998 - 23-02-2017, 19:24

Witaj poniżej masz linka z niemieckiego forum jak widac niemcy tez stosuja nasze poliuretany z olkusza masz fotki co i jak z tulejami

http://www.outlander-foru...altraglager.php

PABLO998 - 23-02-2017, 19:29

mario998, dzięki, ale fajnie pokazane :wink:
mario998 - 23-02-2017, 19:31

PABLO998 napisał/a:
mario998, dzięki, ale fajnie pokazane :wink:

nie ma sprawy polecam się jak cos mnie tez czeka wymiana tych tulei nick to przypadek czy tez fireman :D