Outlander I GEN Techniczne - Poduszki i tuleje tylnego mostu / dyfra
krzys212 - 14-02-2017, 09:31
http://allegro.pl/tuleja-...6647310918.html Ja dwa lata temu założyłem tuleje od poloneza [drążek reakcyjny tył] lecz do tego zestawu trzeba dotoczyć pierścienie bo środkowa tuleja jest za krótka.
elektryk - 14-02-2017, 10:31 Temat postu: Re: Poduszki i tuleje tylnego mostu / dyfra
cienny napisał/a: | Czy poliuretany się sprawdzają, nie niszczą dyfra? Ci co montowali z perspektywy czasu mogą się wypowiedzieć. | Według mnie niszczą, są wyraźnie sztywniejsze, dyfer dostaje mocniej po dup... Po wymianie na poliuretany swojego jeszcze nie zajechałem, ale po wymianie słychać i czuć jakby mocniej wszystkie luzy w dyfrze, czyli zęby pracują mocniej.
cienny - 14-02-2017, 10:39
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Będzie chyba zestaw Febest z alledrogo. Z wymianą się pobawi mechanik. Ja niestety nie mam ani czasu ani warunków, nie wiem czego bardziej Mam nadzieję tylko, że trochę to polata na tych gumkach. Obawiałem się poliuretanów, że będą przenosić drgania na budę, ale póki co nikt kategorycznie nie odradza.
Hugo - 14-02-2017, 11:56
elektryk napisał/a: | edług mnie niszczą, są wyraźnie sztywniejsze, dyfer dostaje mocniej po dup... | Ciekawe jakim cudem skoro czerwone tuleje z Olkusza mają taką samą twardość jak oryginalne tuleje metalowo-gumowe, czyli ok. 75 sHa.
Bzyk_R1 - 14-02-2017, 13:30
Hugo napisał/a: | elektryk napisał/a: | edług mnie niszczą, są wyraźnie sztywniejsze, dyfer dostaje mocniej po dup... | Ciekawe jakim cudem skoro czerwone tuleje z Olkusza mają taką samą twardość jak oryginalne tuleje metalowo-gumowe, czyli ok. 75 sHa. |
Dokładnie! Nie ma prawa niczego niszczyć. Niby jak to zmierzyłeś? Trzeba zerknąć w charakterystyki materiałów. Czerwone są okej. I nie przenoszą drgań na budę. Przynajmniej ja tego nie odczułem. Bardziej po dupie dają dyfrowi uszkodzone gdy metal dobija do tulei.
Ambroży - 15-02-2017, 16:51
Febest u mnie się rozleciał bardzo szybko. złożyłem polibusze z Olkusza i śmigam już dość długo. jedyny minus to rezonans przy prędkości około 90-95 na godzinę (takie buczenie w kabinie) ale nizbyt głośno i tylko w wąskim zakresie prędkości.
elektryk - 18-02-2017, 15:39
Hugo napisał/a: | elektryk napisał/a: | edług mnie niszczą, są wyraźnie sztywniejsze, dyfer dostaje mocniej po dup... | Ciekawe jakim cudem skoro czerwone tuleje z Olkusza mają taką samą twardość jak oryginalne tuleje metalowo-gumowe, czyli ok. 75 sHa. | Jak ja kupowałem to w Olkuszu robili z żółtego materiału. Jak dla mnie porównywanie twardości materiału to błąd. Tuleje z Olkusza są symetryczne, w każdą stronę tak samo sztywne, natomiast fabryczne tuleje są profilowane, w jedną stronę sztywniejsze.
Ambroży - 21-02-2017, 13:50
Tuleje pływające pracują tylko w jednej płaszczyźnie. Dlatego w zawieszeniu mostu się zrywają bo są siły przód/tył i góra/dół. Moim zdaniem most mniej obrywa na poliuretanie niż na zerwanych tulejach.
Pawel1988 - 23-02-2017, 16:04
Może za późno dla kogoś ale febest po około roku padł niedawno jeszcze dobry był, dziś schodzę pod auto a jedna tylna tuleja cała zerwana. Wiec chyba juz nie polecam jeżeli chodzi o dyfer. W zawieszeniu na razie wszystkie ok. Kupuje poliuretany. Z ciekawostki dodam że gościu doradził mi żeby dać na przód te 75 a tył twardsze 85, podobno sprawdzony zestaw.
PABLO998 - 23-02-2017, 18:54
Pawel1988 napisał/a: | Może za późno dla kogoś |
No akurat dla mnie nie Też zastanawiałem się co wybrać, ale chyba również wezmę poliuretany. Na razie tylko te przednie, bo tylne jeszcze są w miarę dobre.
Bzyk_R1 - 23-02-2017, 18:58
PABLO998, Tak jak i u mnie ta sama sytuacja. Bierzcie poliuretany jak sprawdzone rozwiązanie. Wymieniłem tylko przednie i śmiga jak trzeba. I nie mam wujka w olkuszu... ;p
PABLO998 - 23-02-2017, 19:13
Bzyk_R1 a ta podkładka od dołu montowana (między tuleją a tą gumową osłoną), czy gdzie?
mario998 - 23-02-2017, 19:24
Witaj poniżej masz linka z niemieckiego forum jak widac niemcy tez stosuja nasze poliuretany z olkusza masz fotki co i jak z tulejami
http://www.outlander-foru...altraglager.php
PABLO998 - 23-02-2017, 19:29
mario998, dzięki, ale fajnie pokazane
mario998 - 23-02-2017, 19:31
PABLO998 napisał/a: | mario998, dzięki, ale fajnie pokazane |
nie ma sprawy polecam się jak cos mnie tez czeka wymiana tych tulei nick to przypadek czy tez fireman
|
|
|