[02-06]Lancer CS0 - [CS9 2.0DOHC] Drgania kierownicy przy przyspieszaniu
B0RYS - 21-02-2018, 19:38
Hornet napisał/a: | A sprawdź przewody zapłonowe. Podobne objawy miałem jak padły moje w poprzednim miśku, ale tam to było zależne od obrotów silnika. Może akurat... |
Tyle, że na drugim biegu do 5-6 tys rpm objawy nie występują.
systalon - 21-02-2018, 19:58
A więc tak, jest duża szansa (90%), że to przegub wewnętrzny. Poczytaj a zobaczysz.
Objawy są zależnie nie od obrotów silnika, lecz od obciążenie układu napędowego jak i prędkości. Jadąc pod górkę i przyśpieszając np. od 80km/h w zwyż z wdepniętym pedałem do dechy na np 4 lub 5 biegu objawy powinny zacząć występować i nasilać się wraz z wzrostem prędkości. Odwrotnie - jadąc z górki w podobnej sytuacji objawy mogą być już mniej odczuwalne. U mnie tak było: 1 z łożysk na Tripodzie (krzyżaku) się rozsypało i takie były właśnie objawy. U Ciebie mogą być wyczuwalne przy wyższych prędkościach dopiero, bądź też nie stale, ponieważ możliwe, że u Ciebie nie rozsypało się całe łożysko, a tylko wypadła igiełka lub kilka i zależy jak się ułożą xD Dodam, że u mnie objaw nie występował także na 1 i 2 biegu, dopiero na 3 lekko zaczynało, więc najlepiej (jak pisałem) testować na 4 i 5 biegu.
Jak sprawdzić/wykluczyć tą hipotezę: Kanał, złapać za półośkę i szarpać góra-dół lub na boki. tak samo z 2 strony. jeśli z jednej strony luz będzie większy niż z 2-giej to masz winowajcę.
Pozdrawiam
B0RYS - 21-02-2018, 20:33
Mechanik mówił coś o przytartym jednym kamieniu przegubu. Obrócenie go nic nie dało, ale trop jest skoro jest widoczne uszkodzenie.
Radowan - 28-02-2018, 09:12
Ja bym jeszcze sprawdził zawieszenie a dokładniej łożysko górne na McPhersonie.
W starym Focusie występowało u mnie coś takiego przy prędkościach 90-100km/h.
Po wymianie problem zniknął.
W sumie kilka razy szukaliśmy przyczyny i gdyby nie przypadek, to przeoczylibyśmy.
Otóż po wjechaniu na szarpaki otworzyłem przez przypadek maskę jeden mechanik wlazł do kanału i szukał luzów w zawieszeniu. Drugi z petem stał na górze i zaglądał sobie do silnika.
W pewnym momencie zauważył (co dał poznać w dosadnych słowach) że tłoczysko amortyzatora lata jak głupie po mocowaniu.
Drugi przypadek miałem w swoim Miśku.
Podczas jazdy czasami mocno zadrgała kierownica. przy różnych prędkościach. Czasem na starcie z niskich obrotów auto podskakiwało jak durne.
Byłem na badaniach. Amortyzatory 68%... I wszystko w porządku.
Ale postanowiłem wymienić wszystkie amorki jak zauważyłem, że odbojnik jednego jest rozerwany a moim autem buja niemiłosiernie.
Problem z drganiami został wzbogacony o efekty świetlne w postaci iskier spod auta na pofałdowanej drodze.
Po wymianie wszystkich amorków (prawy wylany całkowicie i nie dawał oporu, lewy prawie taki sam stan, tylne w miarę ale dobite), odbojników i łożysk problem zniknął.
Poszukaj może w tą stronę i nie daj się zwieść opiniom diagnostów. Z drugiej strony nie wiem jak badają, że wylane amory mają prawie 70%? Jak nie masz zaufanego diagnosty poszukaj porządnego zakładu.
B0RYS - 06-03-2018, 17:19
Problem w końcu rozwiązany. Wymiana wewnętrznego przegubu z lewej strony rozwiązała sprawę. Niestety na rynku dostępny był tylko chiński zamiennik NTY, więc zobaczymy na jak długo wystarczy.
Bizi78 - 06-03-2018, 18:28
B0RYS napisał/a: | Niestety na rynku dostępny był tylko chiński zamiennik NTY, więc zobaczymy na jak długo wystarczy. |
Słabo szukałeś .
https://e-pajero.pl/przeguby/3964-przegub-wewnetrzny-przedniej-polosi-lewy-lancer-2000-cs9-mr581872.html
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3217311521201-G75020PC-przegub-napedowy,scr_dItems.html
|
|
|