Nasze Miśki - Nasza Niebieska Sigma
wojtas - 29-07-2017, 00:35
Akurat z linką nie powinieneś mieć żadnego problemu.
Wojciech Bogacz - 31-07-2017, 10:03
wojtas napisał/a: | Akurat z linką nie powinieneś mieć żadnego problemu. |
I nie było Ręczny zrobiony - wprawdzie na szybko z tego co miałem pod ręką - więc poszły jakieś marne szczęki a wszystko zostało tylko nieco oczyszczone i zmontowane.
Ręczny więc naprawiony
Kolejna usterka z głowy to trzeci bieg. Nadal zgrzytnie przy redukcji z czwórki ale poza tym jest OK.
Niestety powyższych napraw nie mogę sobie przypisać - zleciłem mechanikowi - co do reanimacji ręcznego bez braku nowych części wolałem nie podchodzić do tematu na samodzielnie.
Sigma musi niedługo przejść przegląd więc wiadomo. Ręczny MUSI być
Wiem już, że mam na 99% sprawną sprężarkę od klimatyzacji. Muszę zakupić odpowiednie uszczelniacze i po prosu ją założyć. Dostęp jest w miarę dobry więc zabieram sięza temat jak najszybciej
Do regulacji pozostaje jeszcze gaz - jak sięsilnik dobrze zagrzeje to przy przyspieszani coś mi w okolicahc 2-2,5k rpm zaczyna "kichać"... Jutro może zajrzę do gazownika to się okaże.
Wczoraj "sprawdzałem" też przewody zapłonowe - według instrukcji - czyli ciemne pomieszczenie i przegazówka. Jak będą świecić to do wymiany. Na sczęście nic. Jedynie gdzieś w okolicach kopułki coś tam iskrzyło i nie wiem.
Generalnie - walczymy dalej !
Wojciech Bogacz - 01-08-2017, 21:59
Wizytę u gazownika zdecydowałem przełożyć z prostego powodu. Coś z zapłonem jest nie tak - to "prychanie" w okolicach 2k rpm może wynikać właśnie z tego.
Dzisiaj więc postanowiłem zmienić kopułkę (miałem prawie nową), ale w sumie ta moja co była też nie gorsza - okaże się jednak po jeździe do pracy.
Jeden z przewodów zapłonowych miał też solidnie zaśniedziały styk (wchodzący do kopułki). Oczyściłem go ile mogłem papierem ściernym.
Kable jednak będą szły do wymiany bo przynajmniej jeden zaczyna świecić (minimalnie ale jednak) w okolicach świecy... Wczoraj zdawało mi się, że to kopułka a tutaj kabel...
Trzeba więc zakupić nowe i przełożyć.
Z drobiazgów - założyłem wreszcie te plastikowe nakładki progów
Wojciech Bogacz - 02-08-2017, 22:00
Kolejny dzień i kolejne wnioski...
Sekwencyjne LPG ma jednak swoje wymagania - kijowy gaz = kichanie. Zatankowałem dzisiaj na innej stacji - auto jedzie o wiele lepiej - zdarzyło sięjedno czy dwa zająknięcia ale nie tyle co poprzednio...
To nie instalacja drugiej generacji w Lancerze - nawet gałęzie łyknie i nie zauważysz...
Wziąłem się dzisiaj jednak za wymianę siłownika centralnego (od kierowcy). Niestety. Nadal jakieś śrubki i dźwigienki trzymają. Odpuszczam temat. Zrobi mój zaufany mechanik.
Postanowiłem jednak naprawić podnoszenie tylnej lewej szyby (jak jest gorąco, bo jak auto zimne to wszystko działa). Miałem pod ręką moduł z Diamante - włożyłem. Działa Niestety podnoszenie tylnej szyby nic... opuścić się da ale podnieść - cóż...
Pojawił sięjednak mały zonk. Zamek centralny zgłupiał - z pilota nie zamkniesz. Podłączyłem oryginalny moduł i działa... Echh...
Troszkę czasu miałem to sobie rozkręciłem ten moduł heh... Trochę tam elektroniki siedzi..
Pytanie - do czego jest ten przycisk obok "window lock" - co robi ? U mnie go nie ma...
robertdg - 02-08-2017, 22:05
Wojciech Bogacz napisał/a: | do czego jest ten przycisk obok "window lock" - co robi ? U mnie go nie ma...
| Blokada obsługi szyb przez pasażerów, tylko z panelu kierowcy mozna sterowac szybami
Juiceman - 03-08-2017, 09:45
robertdg napisał/a: | Wojciech Bogacz napisał/a: | do czego jest ten przycisk obok "window lock" - co robi ? U mnie go nie ma...
| Blokada obsługi szyb przez pasażerów, tylko z panelu kierowcy mozna sterowac szybami |
A ten większy obok to zamykanie drzwi
Ale ja nie o tym... Ładna sigma : )))
Wojciech Bogacz - 03-08-2017, 16:07
Juiceman napisał/a: | Ale ja nie o tym... Ładna sigma : ))) |
Dzięki - ale do ładnej to jeszcze sporo jej brakuje - na razie jest "jako tako". Jakby porządnie wyplakować wnętrze to już będzie przyjemniej. No i muszę jeszcze założyć jakieś plastiki / osłonki - jak jest z pod lewą nogą z przodu na błotniku - tam gdzie sobie można nogę postawić...
Dzisiaj jednak nic nie robię tylko chyba szukam kabli zapłonowych - pasuje zmienić wreszcie a nie pisać heh.
mouseman - 05-08-2017, 22:00
Hehe Wojtek powiadasz że "robię to specjalnie" , jak nie bordowy Lancer C6x to teraz 3000GT w garniturze no i plecakiem Powodzenia w dopieszczaniu auta
Napisz coś więcej jaka to wersja, wyposażenie....
Wojciech Bogacz - 06-08-2017, 12:44
mouseman napisał/a: | jak nie bordowy Lancer C6x to teraz 3000GT w garniturze no i plecakiem |
Haha - coś w tym stylu
mouseman napisał/a: | Powodzenia w dopieszczaniu auta |
Dziękuję Trochę tego będzie - dziś zakupiliśmy z żonką klucz do świec, podnośnik i lampkę warsztatową. Będzie się działo
Zabieram się za wymianę świec i kabli. Świeczki będą te co wojtas polecał, kable też jakieś się znajdzie. Generalnie trzeba jeszcze kupić wszystko
Gazownik też zdiagnozował czemu auto gaśnie przy każdym przełączeniu na gaz (jak nie zrobię lekkiej przegazówki) - ktoś źle podłączył wtryskiwacze lpg - nie zgadza się kolejność zapłonu.
Dla potwierdzenia - czy kolejność wygląda tak ?
Plan pokrótce jest taki:
1. Zdjąć kolektor dolotowy - parę śrubek trzeba odkręcić ale dam radę
2. Wymienić świece i kable.
3. Podłączyć wtryski LPG w odpowiedniej kolejności (kabelki są ponumerowane)
4. Przykręcić sprężarkę klimatyzacji (wcześniej kupić pasek do niej i osuszacz...)
4. Poskładać wszystko
5. Cieszyć się jak głupi, że wszystko działa.
6. Zabrać ciężarną żonęsprawny i klimatyzowanym autem na przejażdżkę
mouseman napisał/a: | Napisz coś więcej jaka to wersja, wyposażenie.... |
Chyba najuboższa możliwa - nawet zderzaki porysowane W praktyce - silniczek 6G72 ale 12V, manual, brak ECS i TCL, obecnie także ABS (bo jeden czujnik się "zdezintegrował" ).
Transmisji na żywo z garażu nie przewiduję (za bardzo bym się skompromitował ).
Na koniec anegdota w wczoraj - kuzyn o mało szczęki nie pogruchotał o wylewkę w garażu jak przechodził koło naszej kosiarki....
Dopiero po kilku sekundach dotarła świadomość, że kolektor sobie tylko tam leży
mjsystem - 15-08-2017, 09:47
Nie wiem Wojtku, czy gratulować, czy współczuć. następne wyrzucone w błoto zaskórniaki. Wpakujesz mnóstwo kasy, wysiłku, nerwów, a satysfakcja wątpliwa. Przeżyłem to z galantem.
Wojciech Bogacz - 18-08-2017, 20:37
mjsystem napisał/a: | Nie wiem Wojtku, czy gratulować, czy współczuć. następne wyrzucone w błoto zaskórniaki. Wpakujesz mnóstwo kasy, wysiłku, nerwów, a satysfakcja wątpliwa. Przeżyłem to z galantem. |
Także przerabiałem z Galantem więc wiem co i jak. Zamierzam jednak zrobić trochę przy tym aucie ale na na prawdę minimalnym budżecie.
Ostatnio nawet sam sobie wymieniłem świece i kable. Przełączyłem też kolejność wtryskiwaczy i pomogło jak ręką odjął.
Chciałem sobie wyregulować instalację ale przez swoją nieuwagę zrobiłem zwarcie na złączu diagnostycznym i teraz auto na LPG praktycznie nie nadaje się do jazdy Trzy cylindry nie pracują prawidłowo. Umówiłem się z gazownikiem - podepniemy inny sprawny i zobaczymy co będzie
Wojciech Bogacz - 08-09-2017, 09:34
Kolejny update - wymieniłem filtr paliwa i powietrza. Dziś planuję też kupić olej i filtr.
Generalnie wymiana filtra paliwa nie pomogła jakoś w odzyskaniu mocy. Jest tak głównie dlatego, że pompka paliwa nie daje ciśnienia... Sprawdzone i też na dniach planuję wymianę.
Udało się też odnaleźć jeden uszkodzony kabelek, i teraz Sigma zasuwa na gazie. Jest nadal słaba ale postaram się w miarę szybko podjechać na regulację lpg.
Nie ma może ktoś na zbyciu skrzyni biegów ?? Rozważyłbym zakup )))
wojtas - 08-09-2017, 19:03
Szykuje się ciężka przeprawa przy wymianie pompki. Współczuję osobie która będzie to robić. Korozja robi duże spustoszenie na deklu pompy, strach dotykać przewody. Potrafią rozsypać się w dłoniach. Generalnie temat ciężki ale do zrobienia.
Wojciech Bogacz - 11-09-2017, 12:28
wojtas napisał/a: | Szykuje się ciężka przeprawa przy wymianie pompki. Współczuję osobie która będzie to robić. Korozja robi duże spustoszenie na deklu pompy, strach dotykać przewody. Potrafią rozsypać się w dłoniach. Generalnie temat ciężki ale do zrobienia. |
No i pocieszyłeś... a już miałem sam przekładać - tak na biegu, bo przecież "how hard can it be" ?
GóR3K - 24-09-2017, 20:53
Wojciech Bogacz napisał/a: | Kolejny dzień i kolejne wnioski...
Sekwencyjne LPG ma jednak swoje wymagania - kijowy gaz = kichanie. Zatankowałem dzisiaj na innej stacji - auto jedzie o wiele lepiej - zdarzyło sięjedno czy dwa zająknięcia ale nie tyle co poprzednio...
To nie instalacja drugiej generacji w Lancerze - nawet gałęzie łyknie i nie zauważysz...
Wziąłem się dzisiaj jednak za wymianę siłownika centralnego (od kierowcy). Niestety. Nadal jakieś śrubki i dźwigienki trzymają. Odpuszczam temat. Zrobi mój zaufany mechanik.
Postanowiłem jednak naprawić podnoszenie tylnej lewej szyby (jak jest gorąco, bo jak auto zimne to wszystko działa). Miałem pod ręką moduł z Diamante - włożyłem. Działa Niestety podnoszenie tylnej szyby nic... opuścić się da ale podnieść - cóż...
Pojawił sięjednak mały zonk. Zamek centralny zgłupiał - z pilota nie zamkniesz. Podłączyłem oryginalny moduł i działa... Echh...
Troszkę czasu miałem to sobie rozkręciłem ten moduł heh... Trochę tam elektroniki siedzi..
[url=https://images84.fotosik.pl/728/ea2f2c6584c75aedmed.jpg]Obrazek[/URL] [url=https://images81.fotosik.pl/727/df40c036e2a7982amed.jpg]Obrazek[/URL]
Pytanie - do czego jest ten przycisk obok "window lock" - co robi ? U mnie go nie ma...
[url=https://images83.fotosik.pl/727/ceaf3cbd5ef3a8aemed.jpg]Obrazek[/URL] |
Panel który wrzuciłeś jest z Diamante a przycisk to blokada drzwi
|
|
|