To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Nowy OIII - przegląd po 2000 km

Bizi78 - 13-07-2019, 18:49

Cytat:
jak odbierałem w salonie to sprzedawca wręcz zniechęcał do takiej wczesnej wymiany mówiąc, że o kompletnie bez sensu. Zresztą plan przeglądów nic nie mówi o wcześniejszej wymianie tylko tej na 20 tyś.

Pierwsza wymiana oleju po 3kkm na pewno silnikowi nie zaszkodzi.
Właśnie ta wymiana co 20kkm jest bez sensu 8) .
Jak chcesz dłużej jeździć autem to najlepiej wymieniać olej jak kiedyś co 10kkm.

Tomizi - 13-07-2019, 19:42

To jest tylko Twoje subiektywne zdanie. Jeszcze kilka/kilkanaście lat temu nie było w programach przeglądów takich szybkich wymian oleju a samochody jeżdżą bez problemu setki tysięcy km, tym bardziej, że obecne oleje znacząco różnią się od tych sprzed lat. Niektóre ASO wywęszyły możliwość dodatkowego dochodu i narzuciły wcześniejsze wymiany oleju. Nie twierdzę natomiast, że jest to złe, ale moim zdaniem zbędne.
Bizi78 - 13-07-2019, 20:04

Tomizi napisał/a:
Jeszcze kilka/kilkanaście lat temu nie było w programach przeglądów takich szybkich wymian oleju a samochody jeżdżą bez problemu setki tysięcy km

Mój MSS z 2001r. miał takowy przegląd po 1kkm :P .
Ogólnie nie porównywałbym aut nowych (świeżych) do powiedzmy kilkunastoletnich aut, bo obecne to projektują księgowi tak aby wytrzymał tylko do końca gwarancji :wink: .
Oczywiście w ASO nie musisz kupować ich filtrów i oleju.

artisan - 14-07-2019, 00:44

Ja bym jednak wymienił. Tak robiłem w każdym aucie kupionym z salonu (różne marki ale zawsze japońskie :) ) . Nikt mnie nigdy na to nie namawiał. Podobnie zamierzam wymienić wcześniej olej w skrzyni automatycznej niż 80 tyś. Nigdy nie miałem problemów z żadnym autem, być może dlatego że dbałem o wymiany materiałów eksploatacyjnych.
mkm - 14-07-2019, 23:04

Tomizi napisał/a:
Jeszcze kilka/kilkanaście lat temu nie było w programach przeglądów takich szybkich wymian oleju a samochody jeżdżą bez problemu setki tysięcy km

Oczywiście, że były tylko wtedy nazywano takie auta sportowymi/wyczynowymi i było ich mało, a u nas prawie wcale.
Zwróć uwagę na różnice w mocach i w wadze, a co za tym idzie w ilości "czystego metalu"w silnikach sprzed kilkudziesięciu lat, a współczesnymi.

Przed identycznym dylematem stałem ostatnio w innej marce - pierwsza zalecana po 5000km.
Obserwowałem olej i uznałem, że pora na niego przyszła przy 7500km.
Zauważalne "nagłe" pogorszenie się wyglądu oleju - testów laboratoryjnych niestety nie przeprowadzałem.
Zbyt dużo części w nowych silnikach "rusza się" (i nie piszę tu o tarciu) przy pomocy ciśnienia oleju.
Wydatek praktycznie żaden, więc ja bym wymienił.
Szkoda nawalić nagaru zaraz na początku eksploatacji silnika.

jacek11 - 15-07-2019, 00:16

Jeszcze nie widziałem takiego filtra, który by wychwycił wszystkie opiłki... Nowy silnik musi się dotrzeć.
TytusObibok - 21-02-2020, 10:02

hej to ja się wypowiem bo się nie znam ;-)
na poważnie. Jestem nowy na grupie. chwilę temu wsiadłem do Oiii 4x2 2, ale przesiadłem się z Hondy.
- pamiętam że w H komputer zgłosił na początku konieczność wymiany po kilku k km a potem co około 12-15k km.
- w M zamierzam bez względu na opinie wymienić olej/filtr po 2-2,5k i mam pytania:
1) czy wymiana na własną rękę u mechanika lokalnego zrywa warunki gw.?
2) jaki jest orginalny filtr oleju (part number) bo i tak to zrobię tyle że chciałbym użyć identycznej części jak fabrycznie założona (żeby nie było pretekstu jak by co) Za cholerę nie mogę tam zajrzeć wcześniej, płyta pod silnikiem zasłania

kotakot - 21-02-2020, 14:23

Ja wymieniłem. Nawet jeśli rzeczywiście współczesne silniki tego nie wymagają to raczej na pewno w fabryce nie zalali pełnym syntetykiem. A koszt operacji vs. koszt zakupu auta jest mały.
Marcino - 20-03-2020, 08:16

WItajcie
Ile kosztuje przeglad na 60tyś Outlandera i co wchodzi w skład:
- wymiana oleju
-filtry
- Regulacja czy tam sprawdzenie luzów
coś jeszcze?

Chcą za to 1900pln u wojtanowicza i Auto na 7h

Bizi78 - 20-03-2020, 09:01

-olej w mechanizmie różnicowym (LSD hybrydowy) co 60kkm*

*Info z książki serwisowej MY2015.

Marcino - 20-03-2020, 10:57

Bizi78 napisał/a:
-olej w mechanizmie różnicowym (LSD hybrydowy) co 60kkm*

*Info z książki serwisowej MY2015.

A skrzynia CVT?

Bizi78 - 20-03-2020, 11:17

A poszukaj sobie :wink: .
Tylko jak napisałem, jest to dla MY2015 a jak jest w nowszych to nie wiem.