To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Służba w Państwowej Straży Pożarnej

Jaro1974 - 26-09-2017, 22:34

Jak ten Star Man się sprawuje pod kątem mechanicznym? Pytam bo zaczynamy naciskać nasze władze na zakup nowego pojazdu.
Bzyk_R1 - 26-09-2017, 23:06

Chociaż już wiekowy to zdecydowanie najlepszy samochód w garażu. Nisko zawieszony środek ciężkości bardzo stabilny, i wystarczająco mocny żeby sprawnie bujać te 18 ton. Mieliśmy kłopoty jedynie z manualną 8 stopniową skrzynią biegów. Kiedyś coś zgrzytnęło i był problem z dwoma biegami. Nie wiem co padło ale już naprawione i wszystko działa. Największy minus to właśnie ta skrzynia, za krótkie biegi zdecydowanie lepsza była by 6 biegowa bez przebitki. I jeszcze nasz ma kaganiec na 85km/h, niby wystarczająco ale jak jeździłem takim samym bez to było o wiele lepiej. Są miejsca gdzie można bezpiecznie pocisnąć takim 100 km/h do akcji.
Jaro1974 - 26-09-2017, 23:15

A jaki tam silnik siedzi: mana czy star? Bo jeździłem star manem z 6-cio biegową skrzynią i do 100 km/h i ni grama więcej. A silnik mana 4,5 litra pojemności.
Bzyk_R1 - 28-09-2017, 22:29

Jaro1974, zabij nie wiem jaki silnik, w sobotę mam służbę to sprawdzę ;)

System mojej pracy na podziale bojowym to 24h/48h. Po pełnej dobie następuje przerwa dwu dniowa od służby. Jest jeszcze tzw. dyżur domowy 3 razy w miesiącu kiedy to nie jestem w pracy ale jestem pod telefonem w razie osłabienia stanu osobowego na zmianie ruszam niezwłocznie do jednostki i wypełniam stan osobowy.
Codziennie o godzinie 8.00 następuje zmiana służby która trwa 30 minut. Następuje czytanie rozkazu dziennego. Zmiana przyjmująca sprawdza stan techniczny i kompletność wyposażenia, samochody, wypełnienie kart przebiegu, oświetlenie, działanie sprzętu spalinowego, czystość na garażu, w rejonie zakwaterowania i na kuchni i wiele wiele rzeczy. Potem mamy czas na śniadanie i cały dzień wykonujemy zadania zgodnie z miesięcznym planem doskonalenia zawodowego oraz rozkazem dziennym. Są pewne dni w tygodniu do których przypisane są stałe niezmienne elementy jak piątek - dzień techniczny garaż, auta i warsztat na błysk oraz sobota - sprzątanie rejonu zakwaterowania, świetlice kuchnia, sale sypialne kibelki prysznice wszystko.

Coś z serii BMW. W zasadzie mógłbym zrobić z tego osobny wątek bo powiem szczerze zajmują sporo miejsca w mojej galerii z akcji. Nie wiem sam...nie mnie oceniać dlaczego.

[ Dodano: 07-10-2017, 22:14 ]
Będzie trochę aktualnie. Nie sięgnę do historii opiszę ostatni czwartek/piątek. Wszyscy słyszeliśmy i być może doświadczyliśmy skutków huraganu jaki nawiedził Polskę. To był szczególny dla mnie dzień. Przywiozłem żonę i synka ze szpitala. Pierwsza noc w domu. Niestety był to również dzień mojego dyżuru domowego. Gdy tak sobie siedziałem i słyszałem wiatr za oknem a potem kolejne wozy które opuszczały jednostkę wiedziałem że nie będzie spokojnej nocy. W naszej dzielnicy brakło prądu, o 23.00 zadzwoniła komórka, szybki dojazd na JRG i usuwanie całonocne skutków wichury. Dyżur trwał do 9.00 rano a Ksawery odebrał mi oprócz snu, pierwszą noc z Maksem ;-)

[ Dodano: 11-10-2017, 20:32 ]
Dzisiaj coś mocniejszego. Zdarzenie z 13.08 br. Wypadek śmiertelny, wyprzedzanie na wzniesieniu. Auto na pierwszym planie należało do sprawcy. Natomiast na drugim planie auto poszkodowanego - ofiara śmiertelna. Celowo nie podaję marek, spróbujcie odgadnąć co to za samochody?

jacek11 - 11-10-2017, 21:41

To są samochody niebieskie.Niewiele na zdjęciu można rozpoznać,ale wydaje mi się,że ten bardziej rozbity to BMW,a ten w tle,to Audi.
Bzyk_R1 - 13-10-2017, 19:59

Brawo jacek11, ! Jedynym elementem zdradzającym markę są tak na prawdę felgi. 316 w kompakcie i a4 awant.

19.11.2016. O godzinie 8.30 otrzymaliśmy zgłoszenie o mężczyźnie przyciśniętym przez ciągnik rolniczy. Mężczyzna całą noc pracował w polu żeby na 7 móc pójść do pracy. Lekarz stwierdził że przebywał pod traktorem od około 4 rano! Potrzebna była koparko-ładowarka bo nasza hydraulika nie miała solidnego podparcia. Mężczyzna żyje, niestety nie obyło się bez defektów neurologicznych.

jacek11 - 13-10-2017, 22:04

Bzyk_R1 napisał/a:
Jedynym elementem zdradzającym markę są tak na prawdę felgi. 316 w kompakcie i a4 awant.

BMW ma charakterystyczną budowę kielichów :wink: Audi,to tak jak napisałeś 8)

pamar - 16-10-2017, 19:23

W zdecydowanej większości, ominęły mnie przypadki motoryzacyjne, nie te lata :) Pamiętam jednak przesuwanie Magirusem Fiata 125P blokującego podjazd do 10 piętrowego wieżowca. Ogniomistrz, kierowca, bez zastanowienia przepchnął fiacisko blokujące wjazd i podjechał pod balkony, wysunęliśmy drabinę do ósmego piętra (max) i okazało się, że to mieszkanie sąsiada, (potężne zadymienie) nie było czasu na przestawianie i obaj z szefem zmiany Jurkiem K przeszliśmy na sąsiedni balkon, wywaliliśmy balkonowe okno i władowaliśmy się do kuchni - zdobyliśmy wspaniały aluminiowy garnek z czarnym przypalonym serdelkiem w środku!
Ciekawy jestem jak w teraźniejszych czasach potraktowała by szefa góra? :twisted:

Bzyk_R1 - 16-10-2017, 21:47

pamar, kolega też z czerwonych? ;-) dzisiaj dowódca pisał by notatki wyjaśnienia i tonę papierów. Każdy ze zmiany pisał by raport a potem rozmowa z 01 lub 02. Dzisiaj nie przepychamy aut, nasze wozy są z plastiku a mamy ubezpieczenie do max 3 krotności pensji miesięcznej więc nie stać nas na kolizję. Jeżdżę podnośnikiem za 1.200.000zł jak nie da rady wjechać to nie podkładam tyłka. Dzisiaj mamy uświadomione społeczeństwo. Sami prawnicy albo mądrusie z forumprawne.org mają potężne wydajne smartfony i ogromne tablety, jeździmy w najlepszym wypadku we 4 osoby, nie jesteśmy w stanie wydzielić strefy. Mamy wkurzonego wariata który się nie dostał do pracy i jeździ za nami z teleobiektywem i statywem a potem wrzuca do sieci i hejtuje. Tak w dużej pigułce się dzisiaj służy ;-)
Olivia - 17-10-2017, 09:15

Jaro to model MAN-a L2000E. One występowały jedynie z silnikiem sześciocylindrowym o pojemności 6.9l i mocy 220 PS. Wytwarzały je zakłady Steyr z Austrii. W Polsce z tego co kojarze one jedynie były polonizowane. Akurat ten ze zdjęcia tego procesu nie przeszedł. To protoplasta modelu TGM. DMC to 12 - 18 ton.
Bzyk_R1 - 21-10-2017, 10:20

Olivia, odrobiła lekcje widzę ale nie do końca. Silnik rzeczywiście ma 6,9l ale to konstrukcja Mana i ma 280KM.

To jak lecimy z ostrymi tematami? Mózg, galki oczne wnętrzności na jezdni czy zostajemy na garażu? Z drugiej strony nie wiem czy mogę tutaj wstawić takie rzeczy, czasem dzieci oglądają...

Sunderland86 - 21-10-2017, 11:20

Bzyk_R1 napisał/a:
To jak lecimy z ostrymi tematami? Mózg, galki oczne wnętrzności na jezdni czy zostajemy na garażu? Z drugiej strony nie wiem czy mogę tutaj wstawić takie rzeczy, czasem dzieci oglądają...

Ja widziałem mnóstwo takich zdjęć ale to jednak byłby za duży szok dla niektórych oglądających, nie tylko dzieci.

Krzyzak - 21-10-2017, 11:34

Bzyk_R1 napisał/a:
nie wiem czy mogę tutaj wstawić takie rzeczy