To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - [1.6] jak aktywować alarm?

brylekVFR - 08-01-2018, 15:51

zako7 napisał/a:
a może nie wolno go aktywować (Wielki Szogun tego zabronił w Europie) :mrgreen: .

Raczej tak skoro ASO ma tą opcję w MUTcie zablokowaną

Arteck - 10-01-2018, 21:55

Może to głupie pytanie, ale jak sprawdzić czy mam alarm? Czujników ruchu nie zauważyłem, a przecież nie będę się włamywał do własnego auta, bo jeszcze włączy się cholerstwo i nie zechce wyłączyć?
apikus - 11-01-2018, 07:32

Zostaw otwarte drzwi lub klapę, zamknij auto z kluczyka i poczekaj chwilę
RomanK61 - 11-01-2018, 16:32

Też nie mam alarmu /chyba że jest nieaktywowany przez dealera /Kolega Tyku wie wszystko na ten temat. Ale chciałem napisać że nie da się zamknąć samochodu z kluczyka jeżeli coś nie zostało zamknięte, sprawdzałem u siebie.
tyku - 11-01-2018, 21:07

Cytat:
Kolega Tyku wie wszystko na ten temat
Coś tam wiem, ale pytania zadawajcie tokyo :wink:
https://forum.mitsumaniaki.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=26592

kaskiz - 04-06-2018, 12:12

Witam, odgrzeję trochę temat alarmu, Jak rozpoznać czy alarm jest czy go nie ma? Na fakturze jest, ale brak jakiegokolwiek oznak (migającej diody) aktywacji i działania alarmu. Instrukcja ASX 2018 w rozdziale 3 opisuje działanie alarmu. Nie chcę włamywać się do własnego auta, żeby to sprawdzić, ale chcę się upewnić czy jest czy nie ma.
zako7 - 04-06-2018, 14:48

kaskiz napisał/a:
Na fakturze jest

Zapytaj tego co wystawił fakturę, powinien wiedzieć (chyba :) )

jan1994 - 04-06-2018, 16:38

kaskiz napisał/a:
... Nie chcę włamywać się do własnego auta, żeby to sprawdzić, ale chcę się upewnić czy jest czy nie ma.

To jak sprawdzisz bez włamywania się do auta ? Zamknij auto pilotem, a zrób włam używając do tego ... kluczyka :lol:

kaskiz - 05-06-2018, 09:26

Po kilkudziesięciu próbach udało mi się dodzwonić do człowieka z serwisu (może był na urlopie długim|) Powiedział żeby przesłać mu zdjęcia przestrzeni na lewo od kolumny kierowniczej (?), a na pytanie jak sprawdzić powiedział "otworzyć okno, zamknąć drzwi z pilota i po TRZECH minutach machać w aucie łapami". Sprawdzę ja wrócę do domu.
- jan1994- z kluczyka próbowałem "się włamywać" i efektu nie było, acz czekałem 30 sek.

Bizi78 - 05-06-2018, 09:52

kaskiz napisał/a:
po TRZECH minutach machać w aucie łapami

Tylko machaj w okolicy lampki oświetlenia kabiny, bo według manuala tam są sensory 8) .
http://mmc-manuals.ru/man...5559AB00ENG.pdf

kaskiz - 05-06-2018, 09:58

Bizi78 napisał/a:
Tylko machaj w okolicy lampki oświetlenia kabiny

Dzięki, sprawdzę :mrgreen:

jan1994 - 05-06-2018, 21:42

kaskiz napisał/a:
Po kilkudziesięciu próbach udało mi się dodzwonić do człowieka z serwisu (może był na urlopie długim|) Powiedział żeby przesłać mu zdjęcia przestrzeni na lewo od kolumny kierowniczej (?), a na pytanie jak sprawdzić powiedział "otworzyć okno, zamknąć drzwi z pilota i po TRZECH minutach machać w aucie łapami". Sprawdzę ja wrócę do domu.
- jan1994- z kluczyka próbowałem "się włamywać" i efektu nie było, acz czekałem 30 sek.

W tej "przestrzeni na lewo od kolumny kierowniczej" powinna znajdować się dioda sygnalizująca uzbrojenie alarmu. Poczekaj dłużej niż 30 sek, a z Twojego opisu wnioskuję, że raczej alarmu w Twoim aucie nie ma. Alarm powinien reagować na zmianę poboru prądu - otwarcie drzwi za pomocą kluczyka zwiększa pobór co powinno skutkować wyzwoleniem alarmu.

kaskiz - 05-06-2018, 22:57

Poczekałem 3 minuty i przez otwarte okno machałem że prawie nie odleciałem, niestety nic nie zawyło. Alarm, zdaje się mam tylko na fakturze. Jutro raz jeszcze zatelefonuje do serwisu i posłucham co fachowiec techniczny mi powie. :twisted:
tokyo - 20-06-2018, 01:58

w instrukcji jest opisany alarm fabryczny ale nie wystepuje on w ver eurpejskiej - nie jest aktywowany
ver angielska posiada taki alarm nawet w najprostrzej ver z czujnikami UDS oraz dodatkowa syrena/klakson
U nas oficjalnie doklada sie alarmy jako element dodatkowy

kaskiz - 20-06-2018, 15:19

Dzięki "Tokyo", wysłałem zdjęcia do serwisu, gdzie stwierdzili iż nie ma montowanego przez servis alarmu.
Szef poprosił o cierpliwości iż ma dużo pracy. Jutro przypomnę się telefonicznie, Wszak na fakturze jest info, że alarm jest.