[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] (zbyt?) wysokie obroty na "luzie"
konrad1704 - 25-03-2007, 20:49
Łukasz W, moglbym liczyc na pomoc przy diagnozie kondensatorow i ich ewentualnej wymianie? bo jakos sam nie bardzo czuje sie na silach a czytajac Twoja historie wiem ze juz opanowales ten temat.
Anonymous - 25-03-2007, 21:16
Konrad kompoter w moim Colcie uratowal moj kolega z pracy
za tydz porozmawiamy na zlocie
tak jak napisalem ze moze to byc przyczyna takiego zachowania sie auta ale to nie jest na 100% powiedziane!
osobiscie zalecam wymiane kondensatorow kazdemu kto tego nie robil tak jak napisal KRZYZAK te kondensatory zostaly przewidziane na pare lat 7-9 a nasze CAO maja najmniej 12
w tej przypadlosci jaka Ty opisujesz dobrze aby wypowiedzial sie ktos wysoki ranga
POZDRAWIAM
konrad1704 - 25-03-2007, 21:31
na wymiane kondensatorow czailem sie juz dlugo tylko jakos brak umiejetnosci przeszkadzal, wiem ze wszyscy na forum zwracaja na to duza uwage i ze jest to wazne. i nawet jak by to nie rozwiazalo tego problemu to moze by rozwiazalo jakis problem z ktorego nie zdaje sobie jeszcze sprawy lub poprostu ochronilo samo ECU, co rowniez bylo by duzym sukcesem.
Hugo - 25-03-2007, 22:23
Łukasz W napisał/a: | gdy silnik jest rozgrzany to od 900 do 1100obr | Proponuję się tym zająć. Masz za wysokie wolne obroty i w dodatku jakaś dziwna rozbieżność. Prawidłowe to 750-max. 900. pawela napisał/a: | powiem tylko ze u mnie na zimnym po odpaleniu na kilka sekund wskakuje na 2000, potem utrzymuje sie na na 1300-1400 a jak sie rozgrzeje 750-800. | Tak dokładnie jest u mnie. Tylko w poprzednim poście się nie rozpisywałem w szczegółach. 2 000 obr. wskakuje na moment, a później kilkaset obrotów niżej.
A poza tym nie siejcie takiej paniki na temat kondensatorów w ECU
Anonymous - 26-03-2007, 09:24
Hugo masz racje, nie chcialem nikogo wystraszyc na temat ECU (nie mialem tego na celu) poprostu sam mialem z tym niemile przezycia
jezeli wskazowka obrotomieza w momencie odpalenia odrazu wendruje na 2000obr i nieutrzymujac tej wartosci odrazu spada nizej to jest normalna sprawa i jest wszystko ok
ja swoje wolne obroty specjalnie ustawilem wyzej bo silnik wtedy rowniutko pracuje,
gdy spadnie nizej 900 wtedy czuje delikatne drgania (jest to nieprzyjemne) ale mam zamiar wlasnie sie tym zajac poduszki
Anonymous - 27-03-2007, 14:55
BTW: może mi ktoś przypomnieć jak regulujemy obroty? Skręcenie w lewo powoduje wzrost czy spadek obrotów?
Anonymous - 27-03-2007, 18:20
w lewo - obroty rosną,
w prawo - obroty spadają
Hugo - 27-03-2007, 18:52
shortybmx napisał/a: | w lewo - obroty rosną,
w prawo - obroty spadają | Dokładnie odwrotnie. Jeśli mówimy o śrubie do regulacji znajdującej się pod zaślepką na przepustnicy.
Anonymous - 27-03-2007, 19:33
dokładnie o tej srubie mówimy i ...
kręcąc nią w prawo (tzn zgodnie z ruchem wskazuwek zegara) wkręcasz ją bardziej (głębiej) a zatem zmniejszasz dopływ powietrza przez bajpas (nie wiem jak sie to pisze) w związku z czym obroty spadają...
kręcąć ta samą srubką w lewo (czyli przeciwnie do ruchu wskazuwek zegada) wykrecasz tą srubke a za tem otwierasz bajpas i zwiękaszasz ilosc powietrza które przez ten bajpas płynie a za tem obroty rosną ...
jesli sie myle to przepraszam za wprowadzanie w błąd ale jestem na 99% przekonany ze jest tak jak napisałem...
nie moge teraz sprawdzic ale jutro zrobie to napewno...
Krzyzak - 28-03-2007, 10:42
shortybmx napisał/a: | kręcąc nią w prawo (tzn zgodnie z ruchem wskazuwek zegara) wkręcasz ją bardziej (głębiej) a zatem zmniejszasz dopływ powietrza przez bajpas (nie wiem jak sie to pisze) w związku z czym obroty spadają... |
jest dokladnie jak piszesz
Hugo - 28-03-2007, 13:09
Sorry
|
|
|