[02-06]Lancer CS0 - DTC P0170 okazjonalny błąd
bobinho - 24-02-2018, 10:12
Istotne jest w jakim momencie błąd się pokazał. Czy odrazu po odpaleniu na zimnym silniku, czy też w trakcie jazdy. Odpowie Ci to na pytanie czy to coś z czujnikami temperatury (silnika bądź powietrza dolotowego).
Co ciekawe mi też po wymianie filtra powietrza wyskoczył ten błąd, ale po skasowaniu 2 miesiące temu się nie pojawił. Z tym że ja mam LPG, więc to trochę inaczej wygląda.
B0RYS - 24-02-2018, 12:38
Błąd u mnie był przywieziony podczas jazdy po mieście, zapalił się w trakcie jazdy. Zobaczymy, czy częstotliwość jego występowania będzie się zwiększać. Przepłuczę jeszcze układ tankując vpowera i czekam na pojawienie się błędu.
[ Dodano: 26-02-2018, 22:32 ]
Zacząłem płukanie vpowerem100, pojeździłem z podlączonym interfejsem i wszystko wydaje się być wzorcowe. Powiedzcie mi czy jeśli mapa wskaźnika AFR to była podczas jazdy tylko prosta kreska na 14,7 to wszystko jest idealnie czy czytalem nie ten parametr? Chciałbym wykluczać powoli układy mające wpływ na dtc i paliwowy wydaje się najłatwiejszy do odrzucenia.
W@sio - 01-03-2018, 09:54
Pięknie czytałeś, tyle tylko, że nie masz szerokopasmowej sondy lambda, żeby odczytać AFR
cobretti - 11-03-2018, 15:16
A ja tak w ciemno strzelił bym w uszczelki wtrysku na kolektorze. Czytając ten wątek jak bym siebie opisywał. Ale nie tak do końca, albowiem mi się to działo dużo szybciej z racji wyjazdu na wakacje i naprawdę sporego przebiegu,i nie tak samo z siebie a po ingerencji mgaziarzy. Otóż przy wykonaniu nawiertek pod wtryski LPG ruszyli wtryskiwacz bp i właśnie pod tym wtryskiem ciągną lewe powietrze.
Co smieszniejsze to ce wywalalo dopiero jak naprawdę się zgrzał, jak jechałem spokojnie wszystko grało. Plakiem i reizol załatwiłem sprawę. Tutaj również szukał bym małej nieszczelności w dolocieplenie.
B0RYS - 27-03-2018, 12:15
Błąd wrócił. Zamrożona ramka pokazała jak wyżej.
zbychu74 - 27-03-2018, 14:34
Szukaj nieszczelności na dolocie.
B0RYS - 27-03-2018, 18:01
Ale jeśli dobrze rozumiem, to korektę „robi” s.lambda czyli nieszczelność byłaby za przepływomierzem?
zbychu74 - 27-03-2018, 18:06
Oczywiście.
Bzyk_R1 - 27-03-2018, 18:42
U la la. Krótkoterminowa w granicy korekcji +25. Strasznie ubogo masz, też obstawiam dolot. Sprawdź najpierw w jakim stanie jest filtr powietrza i ewentualnie sprawdź jakie będą ST po wyjęciu całkowicie filtra z obudowy. Potem kup benzynę do sprawdzania nieszczelności i psikaj po kolei cały dolot. Sprawdź czy ST zmniejsza się i dąży do 0 lub na minus.
plecho1 - 27-03-2018, 20:04
Szukaj po między przepustnicą a głowicą lub po między głowicą a sondą. Nie pamiętam czy pisałeś czy masz LPG ale jeśli tak to reduktor też jest wpiety w podciśnienia więc jak jest to też warto to sprawdzić.
B0RYS - 27-03-2018, 20:13
Nie mam LPG. Filtr był wymieniany, pierwszy raz to DTC było na starym filtrze. Korekty na żywo są książkowe, coś powoduje ten chwilowy błąd średnio raz na 1,5 mca (3 raz od pół roku). Co ciekawe z ramki wynika, że było to na wolnych obrotach przy zamkniętej przepustnicy, więc skąd nagle tyle powietrza na tak dużą korektę.
Czy może być to wadliwy odczyt pierwszej sondy, która ma pół roku i nie była zbyt droga (wtedy DTC wskazywało na jej wymianę)?
plecho1 - 27-03-2018, 21:14
Może faktycznie wina sondy bo to głównie na podstawie jej odczytów wprowadzane są korekty dodatkowo kiedy silnik pracuje na biegu jałowym to dawka paliwa i powietrza jest minimalna więc nawet niewielka nieszczelność lub przekłamanie sondy może spowodować potrzebę wprowadzenia takiej korekty.
zbychu74 - 27-03-2018, 21:58
Sprawdź korekty przy obciążeniu,bo silnik4 g63 ma dwa stany korekt tj.małe obciążenie i duze obciążenie.U mnie wygląda to tak,że na wolnych jest np.+8% a pod obciążeniem ok. 0 do +3%mówię tu o korekcie długiej.
B0RYS - 03-04-2018, 11:41
Miałem chwilę i posprawdzałem, dolot wygląda ok, ale wyjmę go jeszcze całkowicie, ewentualnie profilaktycznie owinę na harmonijkach izolacją. Widzę tylko jedną odmę spod pokrywy zaworów przy samej przepustnicy. Puszka na filtr cała, przepływomierz również (profilaktycznie też go wyciągnę i przeczyszczę, ale raczej działa ok, odpięcie wtyczki powoduje normalne objawy jak wzrost obrotów i DTC P0110+P0100+P0105). Korekty na żywo wyglądały ok. Długa co prawda sporo na plusie 7-9%, ale to z racji rozgrzewania silnika. Krótka startowała z poziomu -17% i przy ustabilizowaniu obrotów dążyła do 0. Wahania krótkiej przy wyjmowaniu filtra niewiele się zmieniały, natomiast lewe powietrze z odmy czyli już za przepływką spowodowało korektę 5%, więc wcześniejsze 25% musiałoby pochodzić z wielkiej dziury. W pamięci zachował się jeszcze kolejny DTC P0420, ale czy ma to związek...?
zbychu74 - 03-04-2018, 12:28
Z korektą krótką to jest tak,że np mamy korektę +20% i ona tak sobie oscyluje w okół tej wartości jakiś czas,potem jest wyliczana średnia z krótkiej i zmienia się w długą,po tej zmianie krótka będzie oscylowała w okół zera.
Może zrób jakiś filmik jak to wszystko oscyluje w czasie jazdy.
A ten błąd p0420 informuje o zbliżającej się śmierci katalizatora.
|
|
|