To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Opuszczanie szyb pilotem w kluczyku.

lyczko - 06-09-2018, 13:07

Ok, potwierdzam, że w 4007 2010 działa otwierania z pilota.
m4rud3r - 10-09-2018, 18:56

tokyo napisał/a:
zaleznie od rocznika auta:
od 2007 - 2010( niektore 2011)
- podnoszenie szyb przod i tyl
- opuszczanie szyb przednich
- domykanie szyberdachu
od 2010 - 2012
- domykanie szyberdachu
- szyby za pomoca specjalnego modulu

Za pomocą MUTa czy czegoś innego ?

lyczko - 11-09-2018, 09:58

m4rud3r napisał/a:

Za pomocą MUTa czy czegoś innego ?

Za pomocą MMCS'a w samochodzie, w jego ustawieniach

m4rud3r - 11-09-2018, 16:24

Niestety nie mam MMCS :(
Molo - 12-09-2018, 01:26

m4rud3r napisał/a:
Niestety nie mam MMCS
no to zostaje MUT albo darmowy etacs dekoder albo....
umów się na browarka z kimś na podłączenie na chwilę jego MMCSa, przełącz nim tą funkcję i też będzie git ;)

tokyo - 12-09-2018, 11:08

MUT III ale rozblokowany o opcje dlugiego kodowania

a z programow stabilnych LEXIA w ver expert i zamiast outlandera wybierasz crossera lub 4007/4008 - stabilna transmisja i na pewno nie wysypie sie etacs

nightfly - 13-02-2019, 14:16

tokyo napisał/a:

a z programow stabilnych LEXIA w ver expert i zamiast outlandera wybierasz crossera lub 4007/4008 - stabilna transmisja i na pewno nie wysypie sie etacs

Potwierdzam, że Lexia/Diagbox ładnie się łączy z Miśkiem jako C-Crosser :D

Mam pytanie za 100 pktów :D
Jak w Lexia/Diagbox ustawić, żeby licznik średniego zużycia paliwa był na stałe jako M-manual, a nie A-auto.
Ostatnio szukałem, ale nie znalazłem.
A przestawianie ręczne w menu przy każdym odpaleniu silnika już mnie męczy trochę :shock:

lyczko - 14-02-2019, 14:37

nightfly napisał/a:
tokyo napisał/a:

Potwierdzam, że Lexia/Diagbox ładnie się łączy z Miśkiem jako C-Crosser :D

Mam pytanie za 100 pktów :D
Jak w Lexia/Diagbox ustawić, żeby licznik średniego zużycia paliwa był na stałe jako M-manual, a nie A-auto.
Ostatnio szukałem, ale nie znalazłem.
A przestawianie ręczne w menu przy każdym odpaleniu silnika już mnie męczy trochę :shock:

To i ja mam pytanie, używasz Lexii czy Diagbox'a ? Mam akurat diagboxa zainstalowanego do obsługi swojego c5

sławek s - 14-02-2019, 15:22

tokyo, Witam, czy diagboxem od citroena c5 da się podpiąć do outlandera i wyłączyć automatyczne składanie lusterek :?: ( wchodząc jako do citroena c-crossera) oczywiście żeby nic nie schrzanić pozdr.
nightfly - 14-02-2019, 19:59

lyczko napisał/a:
To i ja mam pytanie, używasz Lexii czy Diagbox'a ? Mam akurat diagboxa zainstalowanego do obsługi swojego c5

Używam tylko DIAGBOXa, z LEXIĄ mam trochę problemów z łączeniem się (może przez WIN7 64bit). Do drugiego auta: C4 Picasso też tylko DIAGBOX.

sławek s napisał/a:
tokyo, Witam, czy diagboxem od citroena c5 da się podpiąć do outlandera i wyłączyć automatyczne składanie lusterek ( wchodząc jako do citroena c-crossera) oczywiście żeby nic nie schrzanić pozdr.

Dzisiaj znalazłem fajny wątek o używaniu LEXI/DIAGBOXa w Mitsubishi na:
https://mitsubishiforum.com/forum/mitsubishi-outlander-10/etacs-options-customization-40223/

Ponoć da się dużo rzeczy poustawiać, może uda mi się zmienić licznik średniego zużycia paliwa był na stałe jako M-manual i spróbuję włączyć blokowanie/zamykanie drzwi po ruszeniu auta (tak jak to jest np. w Cytrynach/Pugach itp.)
W weekend będę próbował, dam znać czy się udało :D

[ Dodano: 18-02-2019, 12:20 ]
sławek s napisał/a:
tokyo, Witam, czy diagboxem od citroena c5 da się podpiąć do outlandera i wyłączyć automatyczne składanie lusterek :?: ( wchodząc jako do citroena c-crossera) oczywiście żeby nic nie schrzanić pozdr.

Z tego co widziałem to da się, jest to w ustawieniach kluczyka co ma robić po naciśnięciu przycisków: otwórz/zamknij. Można nawet włączyć domykanie szyberdachu jak ktoś ma :D

[ Dodano: 18-02-2019, 12:20 ]
W weekend udało mi się za pomocą DIAGBOXa wyłączyć automatyczne przełączanie licznika średniego zużycia paliwa z M-manual na A-auto po zgaszeniu silnika. Teraz mam na stałe M, a w menu można dalej zmieniać M/A.
I włączyłem automatyczne blokowanie/zamykanie drzwi powyżej 20km/h.
Generalnie jest tam bardzo dużo różnych funkcji i możliwości zmiany parametrów, tak jak to opisują na mitsubishiforum.com

potentator - 18-02-2019, 12:40

jakie np.?
Tresher - 17-05-2019, 16:02

Molo napisał/a:
kajos napisał/a:
ale pewnie szyberdachu nie biedzie zamykal
- będzie :)

aby uciąć spekulacje:
W OII jest:
- domykanie wszystkich szyb z pilota (z wyjątkiem szyberdachu*)
- otwieranie przednich szyb z pilota - aktywuje się w menu MMCS lub kompem

* - etacs decoder (alternatywny interface) umożliwia aktywowanie domykanie szyberdachu wraz z szybami (mam aktywne). MUT nie obsługuje tej funkcji gdyż istnieją gdzieś w świecie wersje ETACSa które tego nie potrafią. Dlatego producent usunął oficjalnie taką możliwość aby nie dyskryminować tych posiadaczy OII ;) - takie moje podejrzenie.
U mnie włączyłem i działa. Należy ustawić : Sun Roof Type: Type S1 (fabrycznie było S0)

Mógłbyś powiedzieć coś więcej o etacs decoderze? Jakiego interfejsu potrzeba do połączenia z komputerem pokładowym? Zwykłe OBD wystarczy?

Molo - 17-05-2019, 17:41

Tresher napisał/a:

Mógłbyś powiedzieć coś więcej o etacs decoderze? Jakiego interfejsu potrzeba do połączenia z komputerem pokładowym? Zwykłe OBD wystarczy?

Ja mam mini vci i dziala. A o etacs dekoderze poczytaj na ich stronie. Cos tam sie pozmienialo bo nie moglem sie zalogować ostatnio

pozioma1 - 27-06-2019, 19:33

Witam,
to ja spytam dziebko inaczej ;-)
Mam Outlandera II z japońskim silnikiem 2.2 177KM i by sprawdzić błędy używam ELM327 i TORQUE, ale już nie wiem czym mam się łączyć by zmienić ustawienia np lustaerka/oświetlenie etc. Piszecie o LEXI/DIAGBOX i wyborze przy próbie łączenia Citroena/Peugeota.... ale ten silnik nie jest z grupy PSA, ma to znaczenie ?

nightfly - 02-07-2019, 13:26

pozioma1 napisał/a:
Witam,
to ja spytam dziebko inaczej ;-)
Mam Outlandera II z japońskim silnikiem 2.2 177KM i by sprawdzić błędy używam ELM327 i TORQUE, ale już nie wiem czym mam się łączyć by zmienić ustawienia np lustaerka/oświetlenie etc. Piszecie o LEXI/DIAGBOX i wyborze przy próbie łączenia Citroena/Peugeota.... ale ten silnik nie jest z grupy PSA, ma to znaczenie ?

Nie ma znaczenia ponieważ lusterka/oświetlenie czy co tam chcesz zmienić nie są w "dziale" silnika, a BSI.
Jak byś chciał coś zmieniać w silniku to wtedy rodzaj silnika miałby znaczenie.

Po połączeniu przez DIAGBOX wchodzimy w:
NAPRAWA > BSI > TELEKODOWANIE > TELEKODOWANIE Z UWIDOCZNIENIEM PARAMATRÓW > TELEKODOWANIE RĘCZNE > KONFIGURACJA SAMOCHODU > PARAMETRY WEDŁUG BŁĘDU --- TUTAJ NACISKAMY X --- > i zmieniamy parametry które chcemy (jest ich sporo) np.
RYGLOWANIE/ODRYGLOWANIE > "Automatyczne ryglowanie drzwi przy prędkości" > AKTYWNY