To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Citroen C5 2.2 HDI

Fragu - 18-09-2018, 09:35

Hugo, ostatnio oglądałem e36 compact, które kumpel rozbiera do przebudowy....podłoga ma 5-7cm pianki :mrgreen: ...I jak to się ma do wszystkich Mitsu w których jest trochę filcu i cieniutki dywan? :mrgreen: :mrgreen:
Krzyzak - 18-09-2018, 11:38

sampler napisał/a:
Aż przeszukałem z ciekawości bo pierwsze słyszę o czymś takim.

np. na naszym forum: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=105683

sampler - 18-09-2018, 13:05

Tak jak pisałem temat dotyczy silnika MMC a nie PSA.
W HDI wałki też są ale nie słyszałem żeby się komuś rozsypały

Krzyzak - 19-09-2018, 12:44

Przecież nie było diesla 2.2 robionego przez MMC. wszystkie są od PSA. Czy się mylę?
Fragu - 19-09-2018, 12:47

Krzyzak, mylisz się:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_4N1_engine

sampler - 19-09-2018, 13:34

Krzyzak napisał/a:
Przecież nie było diesla 2.2 robionego przez MMC. wszystkie są od PSA. Czy się mylę?

Jest filmik od użytkownika z tym problemem. Na 100% to nie wałki z 2.2 HDI. Pozatym MIVEC to raczej system z MMC

Tak wyglądają wałki wraz z pompą oleju z HDI

A tak z 2.2 MIVEC

2.2 DID MIVEC walki balansowe

Bartekkita - 19-09-2018, 22:42

sampler, jak chcesz to w temacie mojego Galanta, masz fotki z renowacji tapicerki skórzanej produktami colourlocka. W skrócie polecam.

Co do nieruchomego środka to ja jestem zachwycony. Świetne rozwiązanie jak stacyjki w Saabie szkoda, że się nie przyjęło szerzej :/

Jeśli chodzi o 1.6THP to ja bym go nie skreślał, zgodzę się, że jest to silnik podwyższonego ryzyka, ale patrząc na ceny napraw, oraz za ile te samochody są wystawiana to jest co ciekawa oferta. Natomiast jeżeli chodzi o kulturę pracy, osiągi i spalanie to ten silnik jest super.

PS. Gratuluje zakupy C5 są super :) bezawaryjności :!:

sampler - 20-09-2018, 07:49

No niestety nie jest tak różowo. Już bym wolał 100 razy sławnego 2.7 V6 HDI.
Otóż łańcuch czytaj rozrząd z THP to początek wydatków. Poczytaj o tym jak trzeba jeździć na czyszczenie nagarów. Już są firmy które się specjalizują w tych silnikach ( czyszczenie bez ściągania głowicy :) ).
Następny problem to padające pompy WC tego już nikt się nie tyka nawet.
Zgadzam się, że ten silnik jak jest sprawny to ma osiągi całkiem niezłe ale mnie rozciągający się łańcuch po 30 tyś i drwiny z właścicieli w serwisie przeraziły.
Na szczęście PSA już go nie wstawia bo zrobili swojego 1.6 Pure Tech.

Będe wysyłał kawałek fotela co colourlocka w celu dobrania odcienia i mam zamiar zrobić tą farbą kilka rys na fotelach.
Mequiarsa Golda już mam na weekend zaplanowana akcja czyszczenia i impregnowania skóry :)

Bartekkita - 20-09-2018, 09:41

sampler, ja akurat znam 3 samochody z 1.6THP, od ponad 3 lat, różne przebiegi różne pochodzenie, z żadnym nie ma problemów :)
sampler - 20-09-2018, 12:22

Ja też miałem Galanta z 1.8 td, który jest uważany za tragiczny a ze mną jeździł :)

Niemniej jeżeli po drugiej wymianie na gwarancji W ASO łańcucha serwisanci mówią że za następną już Pan zapłaci to nie jest fajne.

Krzyzak - 20-09-2018, 14:50

sampler, film niedostępny
to inne pytanie - czy ten 2.2diesel był montowany w jakimkolwiek Outku? - bo wg mnie są tam tylko silniki PSA

sampler - 20-09-2018, 19:55

jasne że był. Przecież tym motorem zastąpiono powoli silnik od PSA.

Tutaj masz informację
https://moto.onet.pl/aktualnosci/22-did-mivec-mocny-i-oszczedny/bwgjtt3

Szkoda że autor filmu usunął filmik widać jakiego babola trzasnęli inżynierowie z mitsu...

sampler - 20-09-2018, 20:02

znalazłem gdzie indziej:

https://www.youtube.com/watch?v=WV09q5k8_Ec

luz tworzy się na połączeniu napędu wałka balansowego od pompy oleju za pośrednictwem połączenia na kwadrat.

sampler - 22-09-2018, 20:05

Bartekkita napisał/a:
sampler, jak chcesz to w temacie mojego Galanta, masz fotki z renowacji tapicerki skórzanej produktami colourlocka. W skrócie polecam.

Przeczytałem Twoją relację i piszesz tam, że nie wszystko jest potrzebne.

Mam zamiar nabyć ten zestaw 50 ml za 49 zł. To wystarczy? Przetarcia mam niewielkie.

W tym zestawie jest rozpuszczalnik, farba, utrwalacz, gąbka i jakaś szmatka.

Wyciąłem też próbkę skóry do doboru koloru.

Bartekkita - 27-09-2018, 00:44

sampler, spokojnie, mi na prawie całą tapicerkę poszło około 100ml farby. Na resztę masz odpowiedź na PW :)