Galant - Ogólne - [EAx 97-04] Galant 2.5v6 - wyciek z okolic rozrządu
Hugo - 05-05-2019, 19:13
Krzyzak napisał/a: | Ja daję bez. Na dirco. | Ja też.
piolek3 - 07-05-2019, 21:30
Witam wszystkich ponownie.
Rozkręciłem wszystko od strony rozrządu.
Na początku myślałem ze faktycznie , uszczelnienie pompa - blok było słabe i to było główną przyczyną. Ale po obejrzeniu dokładnie pompy myślę że to pompa jakimś cudem siadła.
Podczas czyszczenia pompy zauważyłem że jednak ciecz uchodziła z otworu technologicznego.
A wy co o tym sądzicie ?
[ Dodano: 12-05-2019, 08:05 ]
Po wymianie pompy na nową, brak wycieków z tamtej okolicy.
Hugo - 12-05-2019, 12:12
Po prostu pompa padła. Jakiej była firmy?
piolek3 - 15-05-2019, 19:22
GMB. Oddana na reklamację, uznano i zwrócono pieniążki
Bizi78 - 15-05-2019, 19:30
A było wytłoczone na pompie GMB Japan czy samo GMB
piolek3 - 16-05-2019, 06:47
Raczej samo GMB.
Bizi78 - 16-05-2019, 08:36
piolek3 napisał/a: | Raczej samo GMB. |
To mnie trochę postraszyłeś, bo w swoim bolidzie też mam GMB .
Dodam, że kiedyś na pompie byo wytłoczenie GMB Japan.
Pewnie klepią już gdzieśna na dalekim wschodziie i jakość spadła .
piolek3 - 19-05-2019, 21:47
Myślę że mój to był losowy przypadek. Teraz założyłem termotec, zobaczymy na jak długo
Pajda1980 - 17-04-2022, 20:53
Dzień dobry Kolegi i Koleżanki.
Podpinam pod temat , tyle, że z 2.4 gdi. Cieknie mi z okolic rozrządu, nic strasznego, kilka kropel się pojawiło. Pojechałem do mechanika i to u niego dostałem powyższą diagnozę. Zasugerował mi wymianę rozrządu wraz z simmeringami i rzucił ceną 2145PLn (dwa tysiące sto czterdzieści pięć złotych - części plus robocizna).
Moje pytanie brzmi: Czy faktycznie wymieniać cały rozrząd i skąd taka wysoka cena?
Krzyzak - 17-04-2022, 21:25
Pajda1980 napisał/a: | skąd taka wysoka cena? | koszt części w najszerszej wersji 850zł, reszta to robocizna
GDI to DOHC - trzeba znać specyfikę tego silnika, żeby wszystko poprawnie ustawić
można same uszczelniacze zmienić - pytanie czy na rozrząd nie jest już czas?
robertdg - 18-04-2022, 12:02
Pajda1980 napisał/a: | Zasugerował mi wymianę rozrządu wraz z simmeringami i rzucił ceną 2145PLn (dwa tysiące sto czterdzieści pięć złotych - części plus robocizna).
Moje pytanie brzmi: Czy faktycznie wymieniać cały rozrząd i skąd taka wysoka cena? | Ma na tyle roboty i nie chce grzebc przy wynalazkach które sa mu obce wiec wali cene, albo bierze pod uwage mozliwosc wymiany dodatkowych czesci typu paski osprzetu, etc (kalkulacja nie obejmujaca zakresu czesci jest nic nie warta) do tego marza na czesciach, przeciez nie bedzie robił dobrze klientowi blokujac sobie stanowisko pracy i zamawiajac czesci z neta które moga byc trefne, zamawia na miejscu i reklamacje na ewentualne czesci ogarnia od reki. Jak olej leci rozrzad powinno sie zmienic w zwiazku z zasada raz sciagniety pasek wiaze sie z jego wymiana.
Pajda1980 - 18-04-2022, 19:01
Dziękuję Panom za odpowiedź. rozrząd był robiony 40kkm temu więc może i czas, choć wg forum i naszych kolegów powinno być 60kkm (auto głownie jeździ po mieście, rocznie może 10-11kkm zrobi). Krzyzak co rozumiesz prze z najszerszą wersję - mógłbyś rozwinąć dokładnie?
A z postu robertdg zrozumiałem, że cena podana przez mechanika jest z grubym narzutem...
Ile wg Was powinno to kosztować? Podajcie choć widełki bo skoro Krzyzak pisze, że 850 najszersza wersja części, to by wychodziło około 1300 za robociznę i mam niejasne przeczucie, że chcą mnie naciągnąć... I o ile na częściach nie oszczędzam to nie lubię być dymany tam gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę...
robertdg - 18-04-2022, 19:15
Pajda1980 napisał/a: | A z postu robertdg zrozumiałem, że cena podana przez mechanika jest z grubym narzutem... | Sa 2 scenariusze, jeden z nich zakłada ze cena jest adekwatna do naprawy, druga ze mechanikowi nie chce sie meczyc z autem które jest mało znane i stad cena, jezeli nie przedstawisz wyceny, to sie nie dowiesz skąd wziela sie cena
Pajda1980 - 18-04-2022, 20:15
Jutro będę w warsztacie i poproszę o dokładną wycenę to ją przedstawię tutaj. Spokojnej nocy.
Krzyzak - 19-04-2022, 09:39
Pajda1980 napisał/a: | Krzyzak co rozumiesz prze z najszerszą wersję - mógłbyś rozwinąć dokładnie? |
paski + rolki napinające + pompa wody + uszczelniacze 3 szt. + zamiennik napinacza paska (aczkolwiek to wolałbym zostawić, wtedy cena spada o 300zł).
Zapytaj tego pana z warsztatu jak się ustawia pompę oleju w tym silniku - jak odpowie, to warto mu zostawić, w innym wypadku lepiej szukaj kogoś innego.
Mogę też napisać ile ja brałem kiedyś za wymianę rozrządu w GDI - 300zł. Ale ostatni robiłem jakoś w 2015, teraz pewnie z 500.
Jeśli masz pewność, że pompa wody była zmieniana, to kolejne 150zł można z części zdjąć.
Jeśli chodzi o zakładanie używanego paska - w swoim aucie już wielokrotnie go zakładałem, ale przebieg był mały, kilka tys km. Ważne, by pasek nadal kręcił się w tę samą stronę.
|
|
|