ASX Techniczne - [1.8DI-D] Dioda powiadamiania o wypalaniiu DPF
nightfly - 27-02-2020, 13:05
Witam
Ja wczoraj próbowałem podłączyć się do przekaźnika od szyb/lusterek, z tym że u mnie były 4 piny. Do każdego próbowałem, niestety dioda nie świeciła, a na koniec zrobiłem chyba jakieś zwarcie z masą i mam teraz mega problem
Wyskoczyły mi dziwne błędy z komunikacją pomiędzy ECU, a skrzynią biegów, napędu, ABSu, poduszek powietrznych.
Błędy z serii "U" czyli problem komunikacji po szynie CAN.
I nie mogę ich usunąć interfejsem, bezpieczniki wszystkie posprawdzane - są ok.
Nie mogę nawet wrzucić biegu "D" po odpaleniu.
Podejrzewam, że padł ECU
edit
Jednak okazało się, że padł bezpiecznik nr 12 (7.5A) - "Przyrządy pomiarowe" z rysunkiem licznika. Normalnie nie było widać że się przepalił, dopiero miernik pokazał.
I wszystko wróciło do normy... całe szczęście...
Więc niech to będzie mała przestroga dla planujących montaż diody
Pozdrawiam
Fredi1 - 01-03-2020, 17:54
Kolego może porostu pomyliłeś przekaźnik,bo wywnioskowałem z tego co napisałeś że podłączyłeś się do przekaźnika szyb ,lusterek to chyba od opuszczania i składania ,bo podgrzewan jest tylko jedna tylna szyba i lusterka no chyba że ci się wkradła literówka .Ja też podłączyłem sie do przekaźnika 4 pionowego pin 87 pojawia sie napiecie po włączeniu ogrzewania szyby ,minus dajesz do masy i musi świecić.Całe szczęścia że tylko bezpiecznik się spalił.
tomalik - 22-06-2020, 14:37
Fredl1
Wlasnie siedzę i nie moge tego podpiąć. Ywoje zdjęcia juz nie są wyświetlane . W insreukcjavh jest rozmie opisywany ten przekaźnik . czy jak włączę recznie pogrzewanie szyby to dioda ma świecić ? Bo nie świeci . I teraz już nie wiem co robic . Pomóż . ..
[ Dodano: 22-06-2020, 14:38 ]
Przepraszam,za literówki . Piszę z telefonu przy rozgrzebanym aucie..
[ Dodano: 08-07-2020, 19:40 ]
Po długich męczarniach zamontowałem. Mam pytanie:czy ma ktoś taką diodę zamontowaną przy silniku 1.8 Did ? I jak tak czy zapala sue podczas wypalania ?
wojk2 - 09-07-2020, 02:43
Ja mam i działa
tomalik - 09-07-2020, 09:16
Wojk2 , Napisz coś więcej , jak często włącza ,Jak długo trwa (mój silnik to ten o mniejszej mocy). Jak sprawdzić czy u mnie ta dioda zaświeci.
Pytam bo mam wątpliwości, byłem w niedzielę w niewielkiej trasie , nawet jechałem na wyższych obrotach by się zagrzał . Nie uruchomiło się (tzn nie wiem ,ale dioda nie zaświeciła) A znajomy mi napisał ,że u niego, to się bardzo często włącza ,że w mieście po 200 km (ale okazało się ,że ma silnik HDI). Ja głównie w mieście jeżdżę. Zastanawiam się czy w moim modelu na pewno podczas wypalania załącza się ogrzewanie tylnej szyby? A dlatego się martwię ,że (stąd moje nagłe zainteresowanie wypalaniem ) podniósł mi się nieznacznie poziom oleju. W poprzednich autach miałem problemy z FAP i DPF dlatego tak panikuję.
Marcino - 09-07-2020, 09:16
Ja tam mam DPF i nie zawracam sobie głowy wypalaniem. TO się robi automatycznie, Zona zrobiła prawie 15 tyś km w tym 2/3 po miescie i nawet nie zauwazyła ze cos ma się wypalać. Co prawda mam inny silnik z Adblue ale naprawde szkoda głowy sobie zawracać. Jak kiedyś wyświeltli komputer to bede czekał moze na wypalenie.
tomalik - 09-07-2020, 09:21
Marcino - jak nie zawracać głowy -a sprawdzasz stan oleju,Przecież jak przerwie wypalanie (np zgasi silnik ) to paliwo dostaje się do oleju . A to nie jest już obojętne
Piszesz ,że jak komputer wyświetli ,Komputer wyświetli Ci dopiero jak będzie usterka DPF (czyli po ptokach). A wypalanie nie jest w żaden sposób sygnalizowane ,stąs ten cały wątek na forum.
Fredi1 - 09-07-2020, 20:41
Marcino napisał/a: | Ja tam mam DPF i nie zawracam sobie głowy wypalaniem. TO się robi automatycznie, Zona zrobiła prawie 15 tyś km w tym 2/3 po miescie i nawet nie zauwazyła ze cos ma się wypalać. Co prawda mam inny silnik z Adblue ale naprawde szkoda głowy sobie zawracać. Jak kiedyś wyświeltli komputer to bede czekał moze na wypalenie. |
U każdego to się robi automatycznie ,wątpię żeby ktoś miał taki kaprys ,a dzisiaj sobie wypalę FAP albo DPF .Chodzi o to żeby wiedzieć kiedy to się dzieje i żeby nie przerwać wypalania bo po kilku niedokończonych próbach wypalania można spodziewać się wizyty u mechanika .Wiadomo w nowszych autach filtry FAP,PDF są mniej problematyczne niż te z przed kilku lat .Kiedyś czytałem taki artykuł że Australijczycy się zbuntowali i zmusili Toyotę do montowania kontrolki informujące o rozpoczętym procesie wypalania FAP,PDF .
pablo diablo - 16-07-2020, 16:35
najważniejsze prócz jakości i częstości wymiany oleju w silniku 1.8 DiD jest właśnie pilnowanie dokończenia wypalania w trasie.
w naszych silnikach Japończycy montowali wysokiej jakości dpf i obserwując swój model od nowości mam 10 lat i 160 tys , nigdy nie miałem problemów z dpfem ale zawsze pilnuje wypalania.
tomalik - 16-07-2020, 16:57
A skąd wiesz kiedy wypala ? Mówisz,że pilnujesz.
[ Dodano: 17-07-2020, 08:37 ]
Brak odpowiedzi i reakcji to odpowiem sam ,Może się garść informacji komuś przydać. Załączyło mi wczoraj to wypalanie (silnik 1,8 DID 4N13). Nie jest prawdą ,jak wyżej ktoś pisał ,(przynajmniej w moim przypadku) ,że trzeba gonić auto na autostradę na wysokich obrotach. U mnie załączyło się jak pojechałem do sklepu . Ledwo się zagrzał . Wracjąc do domu dioda odpaliła , więc pojechałem dalej ,ale na spokojnie ,jak normalnie jeżdżę ,często zatrzymując się na skrzyżowaniach. Wypalanie trwało koło 14 minut. Co ciekawe ,nawet nie słyszałem by załączyły się wiatraki chłodnicy i temperatura nawet nie drgnęła do wzwyż. Reasumując ,bez diody nie ma szans wiedzieć o wypalaniu. A takie życiowe : ja akurat kupiłem lody ,musiałem z nimi jeździć i do wyrzucenia .a jak ktoś się śpieszy np do pracy . Musi przerwać wypalanie . Bez sensu to wszystko rozwiązane :):).
apikus - 17-07-2020, 13:25
tomalik napisał/a: | Reasumując ,bez diody nie ma szans wiedzieć o wypalaniu. |
Jeśli obserwujesz spalanie chwilowe to wyłapiesz wypalanie filtra. Spalanie idzie w górę, a po zdjęcie nogi z pedału przyspieszenia dalej wskaźnik pokazuje zużycie paliwa.
tomalik - 17-07-2020, 14:00
Możlwe ,ale to niuanse, ciężkie do obserwacji
pablo diablo - 18-07-2020, 10:16
tomalik napisał/a: | Reasumując ,bez diody nie ma szans wiedzieć o wypalaniu |
kolego nie pisz takich informacji bo to nieprawda, widocznie nie jesteś na tyle uważny.
Użytkuje ten silnik 10 lat i ta dioda nie jest mi w ogóle potrzebna.
Kiedy zaczyna sie wypalanie słychać w tyknięcie sterownika, odgłos ten takie pykniecie słychać tez jak proces wypalania sie kończy. to pierwszy objaw,
2, drugi objaw to obroty podnoszą sie, można tego nie zauważyć tylko na autostradzie jak obroty są prze dłuższy czas bardzo wysokie.
3 objawem jest chwilowe spalanie gdy puścimy na luz w normalnym cyklu powinno pokazywać 0 gdy wypalanie trwa kreska pokazuje jakieś tam spalanie.
4. gdy jedziesz wolno czuć spalanego diesla.
podczas spalania nie trzeba go gonić po autostradzie wystarczy zwykła jazda nawet przez miasto z utrzymaniem trochę wyższych obrotów. i jak sie długo stoi w miejscu, np w korku warto co pare minut wrzucić bieg i podjechać troszkę wtedy wypalanie sie nie przerwie winnym przypadku gdy auto stoi wypalanie zostanie przerwane.
tak że cos o tym wiem
tomalik - 18-07-2020, 11:31
"kolego nie pisz takich informacji bo to nieprawda, widocznie nie jesteś na tyle uważny.
Użytkuje ten silnik 10 lat i ta dioda nie jest mi w ogóle potrzebna"
Witam serdecznie ,Ja nie pisałem ,że dioda jest Tobie potrzebna Ty jesteś uważny ,ja nie , więc mi jest potrzebna, Dodatkowo mam wyłączone na wyświetlaczu spalanie by nie dekoncentrować się. A pykanie w silniku ,wybacz.Nie słucham .
Myślę ,ze 90 % kierowców tak ma, A dioda to jasny przekaz ,że wypalanie się zaczęło. tyle w temacie diody. To forum pomogło mi w tym i to jest sens takich stron.
pablo diablo - 18-07-2020, 12:05
tomalik napisał/a: | ,bez diody nie ma szans wiedzieć o wypalaniu |
na drugi raz po prostu nie stwierdzaj czegoś, co dla innych możne być oczywiste
|
|
|