To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] Sworzeń wahacza i łożysko amortyzatora przód

MSS_FAN - 09-02-2020, 15:12

Ok, a polecicie producentów, których produkty kupić? Nie chcę, żeby za pół roku się okazało się, że kupiłem jakieś drążki z plasteliny.
Krzyzak - 09-02-2020, 15:23

555, CTR - to z tych lepszych
MSS_FAN - 09-02-2020, 15:42

Nie muszą być najlepsze tylko z średniej półki. Chodzi mi o to bardziej jakich marek części mam typowo unikać. Denckermann, NTY, Lemfo i Denso zawsze są ok?
Janq - 09-02-2020, 17:17

Denckermann, NTY to najtańsze badziewie, nie mające nic wspólnego z jakością i trwałością.
Lemforder - jakość produktów poleciała w dół i to srogo.
Yamato - nawet, nawet jest
Delphi - nie warto.....

555 jak najbardziej, TRW jeszcze jakoś się trzyma. Do tego może być jeszcze MOOG.
CTR - miałem sworzeń, potem jak go wymieniałem to okazało się, że nowy wpadał mi w miejsce gdzie był CTR, nie musiałem nawet prasy brać - rozepchało otwór o jakieś 2mm......

Jak masz gdzieś możliwość to znajdź oryginał.....

Łączniki stabilizatora - gumy są tak dziadowskie, że po 10-15kkm Ci się rozsypią. Załóż poli, będziesz miał spokój.

Sworznie - patrząc na stan jednej strony, to można się domyślać, że druga wygląda podobnie :] Wymień od razu komplet. Jak będziesz robił końcówki, to sprawdź od razu stan osłon maglownicy, aby za jednym razem zrobić.

MSS_FAN - 09-02-2020, 19:20

A jak się ma do nich Febi Bilstein i Kamoka?
Krzyzak - 09-02-2020, 20:26

kamoka to w Czechach robi - jakość różna, ale np ich amortyzatory to śmieci, wysypały się po roku
kup 555, nie żałuj, 5-10zł więcej a spokój na 20 lat

Janq - 09-02-2020, 20:53

Kamoka - to samo co Denckermann, NTY. Do kosiarki nawet bym tego nie założył......

Przyoszczędzisz 5-15zł na elemencie/części, a za chwilę będziesz robił drugi raz..... Niestety, to się mści.....

AidsD - 11-02-2020, 08:28

MSS_FAN, ja sworznie zakładałem a Asiki.
Łączniki stabilizatora z TRW ale od razu zamawiałem czerwony poliuretan w Olkuszu.
Jeden z wahaczy tylnych z Oyodo.

Hugo - 11-02-2020, 16:14

A ja zamontowałem 6 lat temu łączniki stabilizatora Blueprint, koszt 18 zł/szt., przebieg 80 000 km i wszystko w jak najlepszym porządku. Sworznie wahaczy najpierw miałem hiszpańskie rts za ok. 70 zł/szt., wytrzymały kilka lat i zaczęły walić, później abs za ok. 35 zł/szt., wytrzymały rok, teraz mam Meyle za ok. 40 zł/szt. i zobaczymy co są warte.
Krzyzak - 11-02-2020, 19:38

bo w pudełki Blueprint to nie wiadomo co jest - u mnie ich tarcze pogięły się tego samego dnia :)
być może łączniki zapakowali lepsze

Bizi78 - 12-02-2020, 00:03

Kiedyś w pudełku paska rozrządu Blueprint siedział pasek SUN a ostatnio już jakiś ich produkt oznaczony logo Blueprint :? .
Pewnie zaczęli produkować (kupować) produkt ze swoim logo u Chińczyka :doubt: .

MSS_FAN - 14-02-2020, 20:54

Mam jeszcze takie pytanko. Też macie takie ślady spawów po wyjęciu schowka czy mam auto spawane z dwóch?

Przy okazji, żeby nie robić nowego tematu. Czy jest jakiś punkt, w którym zbiegają się wszystkie kable głośnikowe?
Przy radiu jest wtyczka z kolorowymi przewodami, natomiast przy samym głośniku czerwone i czarne. Jeżeli chcę wymienić głośniki na lepsze i kabelki np. na 2,5mm to jak to zrobić? Przecież do kostki ISO ich nie wcisnę.

AidsD - 18-02-2020, 09:05

MSS_FAN napisał/a:
Przecież do kostki ISO ich nie wcisnę.

to utnij zaraz za kostką :) i dolutuj bądź złącz nowe kable

MSS_FAN napisał/a:
lepsze i kabelki np. na 2,5mm

Ale to chcesz membranę wielkości drzwi zamontować że taki przekrój potrzebujesz?

Patrz jaki jest przekrój kabla na kostce. Wczoraj przyszedł do mnie zestaw nowych głośników i tam kabel do podłączenia zwrotnica -> wofer czy zwrotnica -> kopułka ma co najwyżej przekrój 0,5 mm2.

MSS_FAN - 21-02-2020, 18:56

Ok. Tak mogę zrobić, ale czy wtedy ten kawałeczek nie będzie w jakiś sposób wąskim gardłem?
AidsD - 03-03-2020, 14:12

MSS_FAN, ja Ci proponuję sprawdzić na zestawie domowym. Jeżeli masz taką możliwość to puścić kolumnę na przekroju 0,5 i na 2,5 i będziesz mieć odpowiedź