[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Kupiłem Colta i po 2 dniach problemy się zaczęły
Anonymous - 15-04-2007, 13:14
Co do wstecznego to potwierdzam ! U mnie też czasami pojawia się ten problem, a wracając do twojego problemu to proponuje Ci abyś podłączył diodkę i zobaczył czy ECU ma błędy.Co do twojego wyścigowego charakteru to opanuj i poznaj furkę w 100% a potem do przodu !
Anonymous - 15-04-2007, 15:18
he he
ja tak to odbieram ze kolega Levyspor przypadkowo sprawdzał jak Colcik przyspiesza kolejno 1,2 i 3 bieg tak jak sie to robi aby wyczuc jak zwyczajnie auto przyspiesza i zaowazyl tam jakies... a tu chlopaki przylatali mu odrazu łatkę rajdowca
Anonymous - 15-04-2007, 16:36
Levyspor ja mam dokladanie takiego samego colta jak ty i historie mocno podobna do ciebie.
Jak kupilem mojego Colta to za 50 pln ( a wtedy wacha byl ajakos po 3.80 ) jezdzilem chyba caly tydzien. I zastanawialem sie jak on malo pali.
To jest moj pierwszy samochod i mimo ze prawko mialem juz dosyc dlugo to poprostu nie jezdzilem.
Wszystko minelo, tzn spalanie wzroslo w momecie gdy zobaczylem ze ten samochod ma moc i jak na 1.3 to jest rakieta.
i nagle 50 pln starczalo na na dwa dni jazdy
Wiec tu jest pewnie twoj problem ze spalaniem, w trasie jak sie nie spieszysz to tak jak piszesz 5.5 /100 mi tyle wlasnie wyszlo jadac ze Szczytna do Warszawy.
A co do ruszania ze swiatel to mimo ze to jest 1.3 to daje innym popalic glownie chyba dlatego ze nikt sie nie spodziewa ze to taki maly wariat. Porostu daj mu 4 tys obrotow a zobaczysz jak idzie.
Pozdrawiam
I uwazaj na drogach bo moj Colt z dziwnych nie wyjasnionych okolicznosci przyciaga obce pojazdy zwlaszcza na kuper, moze dlatego ze taki zgrabny.
Ps.
Potwierdzam przedmówców - u mnie tez jest problem z 1 i R a czasem z 3 w najmniej oczekiwanym momencie
Jogurt - 15-04-2007, 16:45
o checku i wstecznym juz wiesz to ja Ci powiem tyle ze jak zalejesz benzynki 98 nic nie poczujesz procz wiekszego luzu w kieszeni. co do dzwiekow spod rzorzadu nie czekaj tylko smigaj na warsztat wymienic rolke i pasek. kup pasek mitsuboshi, nie szukaj niczego innego. pasek + rolka do 1.6 to ok 250 pln, z 1.3 powinno byc podobnie + robocizna (to juz w zaleznosci od warsztatu. pzdr
Hugo - 15-04-2007, 17:07
Co co? W Mitsubishi pompa paliwa podaje paliwko po przekręceniu kluczyka (w np. VW po otawarciu drzwi kierowcy) i choćby z tego jednego powodu trzeba czekać aż Check Engine zgaśnie i dopiero odpalać auto. U mnie jest tak, że gdy nie poczekam aż zgasnie CE to silnik musi 2 razy więcej obrócić aby zapalić. Gdy czekam i zgaśnie wtedy raz obróci i już śmiga.
Anonymous - 16-04-2007, 15:24
Wymieniłem świece i przewody wysokiego napięcia do świec i problem dużego spalania paliwa się rozwikłał dzięki temu (oby znów nie było to tylko jakieś moje wrażenie), Colcik nabrał też troszę mocy dzięki temu. Teraz czeka mnie wymiana oleju w skrzyni bo mechanik powiedział że ten który mam jest już zbyt rzadki (tj. przepracowany chyba). Powoli sobie będę kolejne rzeczy na spokojnie w nim robił. I oczywiście aktywizował się na forum
[ Dodano: 18-04-2007, 17:35 ]
Przygód Białego Misia ciąg dalszy. A w kolejnym odcinku będzie o spalaniu paliwa i wskaźniku jego poziomu. Jestem pewien, że mój misiowy silnik 1.3 za dużo miodq (czyt. benzynki) wypija Nie wiem czy mogę się sugerować podziałką wskaźnika poziomu paliwa na tablicy rozdzielczej, ale przed wczoraj zatankowałem za 50 zł i strzałka sugerowała połowę baku, przejechałem 100 km i jest na 1/4, dolałem za 50 zł i znów strzałka na 1/2 i znów 100 km i strzałka na podziałce oznaczjącej 1/4. Jeżeli bak jest 50 litrów to każda z podziałek powinna wskazywać jakieś 12 litrów, więc spalanie 12l/100 w silniku 1.3 to chyba nieporozumienie !!! Wymienione zostały świece i przewody wysokiego napięcia oraz zmienione oponki na letnie - ale poprawy w zminimalizowaniu spalania nie widać !!! O co może chodzić ??? Pomóźcie !!!
PiotrekSL4 - 18-04-2007, 22:05
Hugo napisał/a: | Na te niedomagania polecam sprawdzić poziom oleju w skrzyni (zrobisz to sam) i jeśli będzie mało to dolać. Dolewasz tylko i wyłącznie olej API GL-4 75W-85W lub 75W-90W. Producent nieistotny. Polski Hipol kosztuje ok. 25 zł/litr (tyle napewno Ci wystarczy). |
! sprowadzilem auto rok temu i teraz zacząlem słyszec ze skrzynia troche głośniej pracuje wiec pomyślalem ze doleje olej i moze pomoze. Jutro sprawdze czy w ogole go brakuje a tymczasem moje pytanie czy to co napisal Hugo to prawda. Czy jeśli nie znam pochodzenia oleju w skrzyni to jesli wleje Hipol o takich parametrach nie zarzne skrzyni???
Hugo - 19-04-2007, 00:15
Ja jutro kupuję Hipol. Oczywiście GL-4 75W 90. Ma parametry odpowiednie więc nie może zaszkodzić. Sprawdzałem poziom oleju w skrzyni i brakuje, ale nie wiem ile. U mnie skrzynia póki co pracuje cicho, ale biegi się "haczą".
Marcin-Krak - 19-04-2007, 00:33
Levyspor napisał/a: | Jeżeli bak jest 50 litrów to każda z podziałek powinna wskazywać jakieś 12 litrów, więc spalanie 12l/100 w silniku 1.3 to chyba nieporozumienie !!! |
Możesz opisać w jaki sposób liczysz średnie spalanie
Bo np u mnie nie jest tak - jak Ty napisałeś że każda podziałka wskazuje jakieś 12 litrów
Anonymous - 19-04-2007, 09:02
Nie radzę się sugerować poziomem paliwa wskazywanym strzałeczką. Zauważcie że po zatankowaniu do pełna wskazówka jest równo z najwyższą kreską dopiero po przejechaniu ok 70-100km, a rezerwa jest poniżej ostatniej kreski (a to też 8-10 litrów). A to już jest sporo.
Wg mnie najlepszy sposób na obliczenie spalania to:
1. Zatankować do pełna (bez dolewania pod korek! - zawsze do pierwszego odbicia)
2. Wyzerować od razu licznik kilometrów.
3. Pojeździć minimum 200km (im więcej tym dokładniejsza średnia oczywiście).
4. Dolać do pełna identycznie jak w pkt 1.
5. Ilość zatankowanych litrów paliwa pomnożyć przez 100 i podzielić przez ilość przejechanych kilometrów.
Spalanie=(litry*100)/kilometry
Anonymous - 19-04-2007, 09:11
mysle ze takie sprawdzanie nie jest miarodajne gdyz bak nie jest idealnym szescianem i ma jakies tam zakrzywienia, zauwaz ze paliwa najszybciej ubywa miedzy 2 a 4 podzialka ( tak jest u mnie ).
Mozesz sprobowac zrobic tak.
Poczekaj az zapali ci sie rezerwa pojedz na stacje zalej za 50 pln i jezdzij i kiedy ci znowu zapali sie rezerwa zobacz ile zrobiles km - to tylko tak orientacyjnie bo dokladanie to chyba sie nie da w ten sposob zmierzyc.
Metoda druga:
Zalac do pełna pod koreczek, zrobic 100 km zajechac na stacje i znowu pod koreczek i wtedy masz juz wieksza pewnosc ile pali
a tak pozatym to mysle ze 1.3 powinien palic na poziomie 6 trasa 7-8 miasto - no 10 tez da rade ale po co przepłacac
Krzyzak - 19-04-2007, 09:35
swistak81 napisał/a: | 4. Dolać do pełna identycznie jak w pkt 1. |
dodalbym: na tej samej stacji i tym samym dystrybutorze, bo nie kazdy odbija w tym samym momencie
a co do Hipolu - osobiscie bym tego nie zrobil (tzn. nie uzylbym go w japonskiej skrzyni)
sam zalewalem Mobil 75W90, syntetyk, GL-4 - dajcie znac po wymianie oleju czy ten Hipol do czegos sie nadaje
Anonymous - 19-04-2007, 10:31
ziutoon napisał/a: | mysle ze takie sprawdzanie nie jest miarodajne |
"takie" czyli jakie? Do kogo kierujesz swoja wypowiedź.
ziutoon napisał/a: | Poczekaj az zapali ci sie rezerwa pojedz na stacje zalej za 50 pln i jezdzij i kiedy ci znowu zapali sie rezerwa zobacz ile zrobiles km |
Bardzo niemiarodajne. Bo który moment wziąć za zapalenie się kontrolki. Jak ona miga sobie przez dobre 3 litry i więcej nawet... Wystarczy lekka pochyłość, hamowanie, przyspiesznienie itp.....
ziutoon napisał/a: | Zalac do pełna pod koreczek, zrobic 100 km zajechac na stacje i znowu pod koreczek |
To samo napisałem powyżej
Anonymous - 19-04-2007, 11:21
oczywiscie moj post kieruje do Levyspor i w 100 % sie z tobą zgadzam (równoczesnie musileiśmy pisac tylko ty wcześniej skończyłeś)
A co do rezerwy to zakładam róznice 1 litra przy takim pomiarze ale nie 4-5 jak to ma w przypadku mierzenia na kreski.
Dlatego najbardziej miarodajnym jest zalanie pod koreczek, tak mi sie wydaje ale i bardzo kosztowne
pzdr
PS.
A co do odbicia to nie tak do końca bo w Coltach to jest wiadoma przypadłośc że podczas tankowania pistolet odbija nawet przy połowie baku, trzeba umiejętnie trzymać pistolet aby można było spokojnie tankować. Więc zdecydowanie pod koreczek
Anonymous - 19-04-2007, 11:35
Cytat: | A co do odbicia to nie tak do końca bo w Coltach to jest wiadoma przypadłośc że podczas tankowania pistolet odbija nawet przy połowie baku, trzeba umiejętnie trzymać pistolet aby można było spokojnie tankować. Więc zdecydowanie pod koreczek |
Co do tzw. odbicia, to zależy ono on dobrze działających odpowietrzeń w baku i w dystrybutorze.
|
|
|