To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Samochodzik na baterie!

Uwex - 22-01-2022, 11:15

joujoujou napisał/a:
mam na to plan

dodatkowe akumulatory !

Fred.X - 22-01-2022, 12:08

Krzyzak napisał/a:
Technicznie pewnie jest przepaść, ale gdyby tylko można było zamienić skorupy... KIA jest tak brzydkim autem i to w większości swoich modeli... Ale nie martw się - mój sąsiad ma model soul - to dopiero jest pokraka... gdyby nie fakt, że do prowadzenia auta potrzebne są badania okulistyczne, to bym pomyślał, że jest ślepy
Oczywiście życzę zadowolenia!
hmm czegoś nie rozumiem , popatrz na Proceed i Xceed ..., Stnger , sorry ale inne marki odstają troszeczkę
joujoujou - 22-01-2022, 13:52

Uwex napisał/a:
dodatkowe akumulatory
Akurat. :P

Plan - wywalić plastiki i styropian, dorobić nową podłogę i odzyskać te zmarnowane sto litrów.

Wracając do "spalania" - podróż pierwsza, 187 km, doładowane 44.21 kWh, wychodzi zużycie 23.6 kWh / 100 km, co przy tutejszej cenie energii (0.24 € / kWh nie licząc opłat stałych) daje ~5.66 € / 100 km.

Podróż druga, 273 km, doładowane 60.32 kWh, zużycie 22.09 kWh (uczymy się jeździć oszczędnie ;) ), koszt 5.3 € / 100 km.

Średnia łączna 22.72 kWh / 100 km, koszt 5.45 € / 100 km.

Rzeczywiste koszta zapewne spadną latem, przy ładowaniu z paneli słonecznych.

Krzyzak - 22-01-2022, 15:05

joujoujou napisał/a:
wywalić plastiki i styropian
w sumie to ciekawe, czy to takie wypełnienie bo podwozie jest uniwersalne i mieści różne pojemności baterii czy jest inna przyczyna
pamiętam jak kolega z Tczewa miał jakąś toyote hybrydę i co jakiś czas, potem nawet dość regularnie coś się działo z bateriami (komunikat na desce)... aż doszedł wreszcie - z tyłu, tam gdzie nogi na pasażer jest jakiś wywietrznik czy wentylator od baterii a tam właśnie kładł się na podłodze jego pies powodując brak odpowiedniej cyrkulacji i w efekcie przegrzewanie :)

Krzyzak - 22-01-2022, 15:10

Fred.X napisał/a:
popatrz na Proceed i Xceed ..., Stnger
patrzyłem...
stinger może i całość jest ciut ładniejsze od jakiegoś audi na podstawie którego jest zrobione, ale przednie światła to ktoś upośledzony robił
proceed - tak samo przednie światła kupa a tył i słupek C to znów jakby miał downa...
o przodzie xceed to nawet w ogóle nie chcę pisać - szkoda patrzeć na tego zeza...

mi się podobają auta jak BMW E38 czy Galant EA sedan - to ma proporcje i pazur, tu nie ma miejsca na najmniejszy stylistyczny brak, z wyglądu są doskonałe...

Fred.X - 22-01-2022, 19:11

Czy My napewno mówimy o tych samych autach ???

deejay - 22-01-2022, 19:42

Darek nie obraz się, ale strasznie marudzisz 🤦‍♂️
sampler - 22-01-2022, 20:28

[quote="joujoujou"]
Uwex napisał/a:

Średnia łączna 22.72 kWh / 100 km, koszt 5.45 € / 100 km.

Rzeczywiste koszta zapewne spadną latem, przy ładowaniu z paneli słonecznych.

No to tyle średnio wychodzi w testach autek bateryjnych. Czyli około 300 km można zrobić. Jeszcze pytanie jaką macie teraz temperaturę?

Krzyzak - 22-01-2022, 20:56

deejay napisał/a:
Darek nie obraz się, ale strasznie marudzisz
ktoś musi marudzić - jak mawiała moja polonistka: krytyk jest po to, aby ..... (tu wstaw co krytykuje) się rozwijało :D
ja się nigdy nie obrażam :) - bo mnie nie można obrazić słowami :)

Fred.X - 22-01-2022, 22:16

Krzyzak napisał/a:
deejay napisał/a:
Darek nie obraz się, ale strasznie marudzisz
ktoś musi marudzić - jak mawiała moja polonistka: krytyk jest po to, aby ..... (tu wstaw co krytykuje) się rozwijało :D
ja się nigdy nie obrażam :) - bo mnie nie można obrazić słowami :)

Ale pamiętaj też , żeby zostac krytykiem nie trzeba żadnej szkoły skończyć :wink:

joujoujou - 23-01-2022, 08:27

sampler napisał/a:
jaką macie teraz temperaturę?
5-6 stopni na plusie.
Krzyzak napisał/a:
czy to takie wypełnienie bo podwozie jest uniwersalne i mieści różne pojemności baterii czy jest inna przyczyna
Kia twierdzi że użytkownikom bardziej zależy na braku "progu" w bagażniku niż na jego pojemności. Wersje spalinowe i hybrydowe (niezależnie od wersji) w Europie i północnej Ameryce też mają tak okaleczony bagażnik. Ale już w Australii np. nie.

Tak wygląda bagażnik z korytkiem:

Tak bez:

Tak po zdjęciu podłogi:

"Kubełki" są przykręcone, styropian nie. Po jego zdjęciu naszym oczom ukazuje się...

...drugi styropian! :shock:

Na dokładkę wygląda jak wzięty na szybko z innego, dużo mniejszego auta - pomiędzy nim a blachą wokół jest 4-5 cm szpara. Porażka po prostu.

=====================

Bonus - kabina i komora silnika. Zdjęcia marne, bo i pogoda marna.

jacek11 - 23-01-2022, 11:01

Co to za materiał na fotelach ?
deejay - 23-01-2022, 11:04

jacek11 napisał/a:
Co to za materiał na fotelach ?

Skóra ekologiczna zapewne 😉

jacek11 - 23-01-2022, 12:04

Częściowo na pewno jest eko skóra, ale chyba nie cały fotel jest z tego zrobiony. Dość ładnie wyglądają.
deejay - 23-01-2022, 14:16

Osobiście też rozważam zakup auta typu Plug In, bo 90% jazdy u mnie w tygodniu to miasto.