To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Brzydkie kaczątko czyli Outlander 2.0T

Oley - 07-02-2024, 19:03

Bzyk_R1 napisał/a:
Przy takim spalaniu to ja bym jak najszybciej to zdiagnozował bo wywalasz bene na darmo i co za tym idzie mnóstwo sianka. Ściągnij torque pro i kup jakiś Elm327 na bluetooth i do roboty, pisz nam tutaj wszystko po kolei. Na co patrzeć mówiłem w filmach albo na technicznym dziale forum.

yyyy to na co patrzeć? :mrgreen: Bo wczoraj tak wstępnie zostały przejrzane wszystkie parametry z obd i nic nie odbiegało od normy. A pytanko mam jeszcze czy nasze outlandery posiadają MAP sensor jakiś?

Bzyk_R1 - 07-02-2024, 21:11

Posiada MAF sensor w dolocie zaraz za filtrem powietrza..
Oley - 07-02-2024, 22:08

Bzyk_R1 napisał/a:
Posiada MAF sensor w dolocie zaraz za filtrem powietrza..

Pytam bo jak przeglądaliśmy parametry silnika, była pozycja nie pamiętam dokładnie jak się nazywała... Map sensor ciśnienie doładowania i tam była wartość zero....

Czyżby ten czujnik był dead?

Bzyk_R1 - 08-02-2024, 21:19

Ciśnienie doładowania jest przeliczane przez MAF. Bardziej interesuje mnie wartość masowego przepływu powietrza w g/s na biegu jałowym. Powinno wskazywać około 4g/s. Prawidłowa wartość doładowania na biegu jałowym to około - 0,7b
Tiamat - 19-02-2024, 13:38

Oley napisał/a:
u mnie poniżej 20 litrów nie schodzi

Jak tam ? Ucywilizowałeś to kosmiczne spalanie ?

Oley - 24-04-2024, 01:35

Sorki za zwłokę ale świętowałem przybycie drugiego potomka :mrgreen:

Tiamat napisał/a:
Oley napisał/a:
u mnie poniżej 20 litrów nie schodzi

Jak tam ? Ucywilizowałeś to kosmiczne spalanie ?

Obecnie kształtuje się ono na poziomie 16.5 l przy jeździe w koło komina.
Także nie wiem czy to dużo czy mało na uturbionego outka :?:

A żeby nie było to zanabyłem takie oto dywaniki eva :)

tościk - 24-04-2024, 06:38

Oley napisał/a:
Obecnie kształtuje się ono na poziomie 16.5 l przy jeździe w koło komina.

Moim zdaniem dużo. Ja na staniu w poznańskich korkach i gonitwie do kolejnych świateł doszedłem max do 15 na lpg.

Tiamat - 25-04-2024, 11:17

Zdecydowanie dużo. Mam O1T od czerwca 2018 roku i najwyższe średnie jakie miałem to 12.8l jakoś po zakupie. Obecnie średnie to 11.2l, przy czym Outek jeździ miasto/poza miastem w relacji jakieś 35/65. To "pozamiasto" to nie drogi szybkiego ruchu, tylko codzienne dojazdy do pracy powiatówkami, ale bez korków i świateł. Ostatnio zrobiłem 600Km drogami szybkiego ruchu, średnie wyszło 9.7 dla prędkości 115 - 130km/h.
Oley - 10-05-2024, 20:38

Bzyk_R1 napisał/a:
Ciśnienie doładowania jest przeliczane przez MAF. Bardziej interesuje mnie wartość masowego przepływu powietrza w g/s na biegu jałowym. Powinno wskazywać około 4g/s. Prawidłowa wartość doładowania na biegu jałowym to około - 0,7b

Zakupiłem sprzęt i dziś porobiłem pomiary. Przepływ powietrza na jałowym wynosi 3,4 g/s, doładowanie -0.7.

Natomiast trzymałem scanner podczas całego powrotu do domu i na wykresie doładowania podczas "buta w podłodze" ciśnienie wywaliło do 1,8 bara. Czy to normalne ?

A po drugie jest jakiś sposób by sprawdzić sondy czy działają poprawnie ?

Tiamat - 11-05-2024, 22:40

Przepływ powietrza i doładowanie na jałowym się zgadza
Czyli doładowanie przy WOT 0.8b. Powinno być trochę więcej.
Może się nie obciążył jak trzeba albo bieg niski.