To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Radio Android z aliexpress

MiGoni - 14-11-2024, 10:14

1. Na puszce od starego radia jest naklejka z podpisem Visteon więc raczej zwykłe, gugel podpowiada że to amerykańska firma co zajmowała się nagłośnieniem.
2. Wczoraj podpiąłem wspomniany adapter z CanBusem i w sumie nie ma żadnej różnicy, bo podpinam zasilanie to nawet się nie zaświecił tablet, już miałem się poddac, ale.... postanowiłem jeszcze sprawdzić ogólne zasilanie. Podpiąłem z powrotem stare radio i to samo, nie włącza się.
3. Po pierwszym rozbieraniu fabrycznwj stacji i odkrecaniu listewki tej od świateł awaryjnych po prawej stronie idzie taśma 8 pinowa, która łączy się z panelem radia, zauważyłem że ona dotknęła masy radia i poszedł dymek, pomyślałem wtedy 'a co tam, pewnie nic takiego'. Dzisiaj po pracy będę sprawdzał bezpieczniki. :lol:
edit: Od razu po pracy zajrzałem w bezpieczniki i moja intuicja dobrze mi podpowiedziała, przepalony niebieski bezpiecznik 15A nr 7 w skrzynce bezpiecznikowej pod kierownicą.

Fred.X - 14-11-2024, 17:40

Canbusa proponuję Ci podpiąć , przyda się
MiGoni - 14-11-2024, 21:35

Właśnie podłączyłem nowe radio i działa! :lol: Może nie do końca poprawnie, bo np nie załącza kamery cofania, choć jest podłączona i działa to nie przełącza automatycznie po wbiciu biegu wstecznego. Nie działa w sumie najważniejsze jak dla mnie przypisanie klawiszy na kierownicy. Narazie nie podłączyłem CanBusa, użyłem adaptera dołączonego do radia, bo już miał kabel z opisem "back" przygotowany do zlutowania do kabelka przy konektorze od kamerki, a w CanBusie natomiast musiałbym albo od kostki zasikającej wyjąć pin 5 (próbowałem wyjąć ale nie wiem jak :? ) albo go uciąć i zlutować czego nie chciałbym robić :|
Fred.X - 14-11-2024, 22:51

Bez Canbusa sterowanie z kiery i kamera nie bedą działać
MiGoni - 16-11-2024, 00:42

Podłączyłem CanBusa - wniosek to że nie zauważyłem różnicy, troche pogrzebałem jeszcze w InfoCar czy coś takiego, jakieś aktualizacje się pościągały SYS i CAN, nie wiele to dało... ale.. pogrzebałem, pochodziłem po aplikacjach i co się okazało? była osobna aplikacja do przepisywania klawiszy, w tym na kierownicy :mrgreen: nie wiem czy to zasługa canbusa czy nie w każdym razie kierownica działa, co najważniejsze.
Natomiast kamera cofania (AHD1080 DVR)dalej nie załącza się automatycznie po wrzuceniu wstecznego, grzebałem w trybach pracy, zero reakcji (ogólnie działa i jest obraz poprzez aplikację).
Widziałem w ustawieniach fabrycznych w którejś zakładce źródła odbioru, było np Audio: TV Video: TV, przy czym Video miało możliwość przełączenia na DVR. Narazie odpuściłem to bo już późno się zrobiło :lol:

kir62 - 23-12-2024, 15:41

Cześć. Kilka dni temu kupiłem radio na Aliexpress Ruancheng 6GB/128GB i może ktoś spotkał się z czymś takim (jeżeli tak to proszę o pomoc) bo niby na radiu które zmieniłem nie było napisu Rockford to na nowym radiu nie mogę zaprogramować klawiszy z kierownicy, mogę albo zaprogramować przyciszanie albo podgłaszanie. Druga sprawa to taka że jak słucham radia to po jakimś czasie samoistnie włącza się jakiś plik muzyczny co jest nieco denerwujące i zastanawiam się o co chodzi... Proszę Was o pomoc :( Czy potrzebuje dokupić Canbusa, czy problem leży w czyms innym? Pozdrawiam
JacekPias - 28-12-2024, 19:19

Fred.X napisał/a:
Masz audio z Rockfordem czy zwykłe ?

Hejka, Podepnę się bo mam podobny problem. Radio do mnie luż leci jest to S6 ale to nieważne. Martwi mnie coś innego.
Nie mam Rockford w aucie i według tych gości mam kupić radio beż modułu CAN a to lipa. Jest to spowodowane tym że jeśli nie masz Rockford do nie masz podpiętej magistrali do Radia.
Postanowiłem zamówić takie z modułem bo gdzieś wyczytałem że Can jest blisko bo w paneli klimy więc można się podpiąć. Tylko zabijcie mnie albo jestem idiotą ale nie mogę żadnych informacji schematów co do tej wtyczki w paneli klimy odszykać BŁAGAM O POMOC-KTÓRE TOI KABELI can-h can-l.

Jeśli chodzi o radyjka mam 3 takie w samochodach VAG 2x VW i 1x AUDI., Śmigają Świetnie tylko słusznie trzeba zapłacić za wersje S przynajmniej te 4GB. Warty przycelować w S6 lub S8 bo tam też procesor szybszy.
Na koniec powiem po co mi ten can. W VAG przez CAN radio pobiera masę informacji taki jak czy dzień czy noc czy wsteczny, guziki na kierownicy, czyjniki parkowania (jest wizualizacja), i co fajne promień skrętu kierownicy co nam daje dynamiczne linie w kamerze cofania.
Choć Outlandera mam od wielu lat grzebalnictwo robiłem tylko w VW więc tym tylko jeździełem ;) Kurcze pomocy jakiś schemacik tej wtyczki, kolory przewódó, cokolwiek co pozwoli mi dobrać się do magistrali. Jak się uda obiecuję że zrobię manual ;)

krzychorna - 20-02-2025, 19:39

Witam. Nabyłem outlandera phev z 2013 i chcę zmienić radio (na chinczyka S8) zastanawiam się jak podłączyć usb w podłokietniku bez ciągnięcia kabla . Gdzie umieść antenę GPS oraz GSM ?
honda2 - 21-02-2025, 09:27

Ja u siebie usb podciągnąłem do schowka. Co do anten to podkleiłem do deski rozdzielczej tam gdzie była oryginalna antena.
grzesiopol - 21-02-2025, 10:36

krzychorna napisał/a:
Gdzie umieść antenę GPS
nad radiem jest najlepiej, tam jest montowany fabryczny.
GSM to w zależności jaką masz antenę.

krzychorna - 21-02-2025, 12:24

Witam. Obie anteny podkleiłem pod deskę nad radiem i działają (dzięki za sugestię ) nie działa mi kamera cofania oraz sterowanie z kierownicy jak by canbus nie był podłączony ale radio rozpoznaje wsteczny lecz nie ma obrazu. Wejście camera mam podłączone do wtyczki z modułu canbus, czy w outlanderze PHEV kamera cofania jest na innej wtyczce ? A przy okazji czy usb w podłokietniku jest podłączone do dużej szarej wtyczki z tylko czterema kabelkami ? Dwa usb mam w schowku.
CAN zadziałał tylko Chińczycy zapomnieli w pseudo instrukcji podać kod do ustawień fabrycznych gdzie jest inicjowanie magistrali can

[ Dodano: 22-02-2025, 12:05 ]
Witam.Mam dalej problem z kamerą cofania, jest podłączona do małej szarej wtyczki (8pin) dziwne bo część kabelków z wiązki radiowej jest w powietrzu jak by wtyczka była odwrotnie okablowana. Czy ktoś ma rozpiskę złączy do W12 ? Can pracuje pokazuje mi otwarcie drzwi oraz nastawy z klimy oraz prawdopodobnie prędkość a kamery nie aktywuje !
Witam. Orginalna kamera działa moje radio ma funkcję kamery360 którą trzeba wyłączyć i mamy obraz z kamery cofania