Forum ogólne - Organizujemy protest, przeciw wysokiej akcyzie na paliwa!!!
Robson86 - 16-05-2007, 23:59
Ja rowniez jestem za
Pozdroo
akbi - 17-05-2007, 08:38
Niech "światli" tego forum skrobną jakiegoś krótkiego maila i zrobimy spam po Polsce ... ja też roześlę info po swoich klientach (mam ich w bazie blisko 1500).
Dodatkowo warto by info rozesłać po innych klubach motoryzacyjnych.
... aby taki Post nie był "z nie wiadomo skąd" to myślę, że warto by się podpisać ... mp jako Klub Mitsumaniaki, Klub Subaru itd ... nie sądzę, aby ktoś coś nam mógł zrobić.
Z mojej strony w tym przypadku proponuję aby ignorować dwie największe polskie rafinerie Orlen (+Bliska) i Rafineria Gdańską i na nich nie tankować.
... ale jak będziecie chcieli dodatkowo zablokować kacze-ministerstwo własnymi Miśkami to ja też się na to piszę
roch_27 - 17-05-2007, 08:48
akbi napisał/a: | Z mojej strony w tym przypadku proponuję aby ignorować dwie największe polskie rafinerie Orlen (+Bliska) i Rafineria Gdańską i na nich nie tankować. | nie wiem czy wiesz ale największym dostawcą (sprzedawcą) paliw na Polskę, jest grupa LOTOS Wszystkie inne "zachodnie" stacje w większości kupują właśnie od nich
wracając do idei pomysłu - jestem na tak
pozdro
akbi - 17-05-2007, 09:04
roch_27 napisał/a: | nie wiem czy wiesz ale największym dostawcą (sprzedawcą) paliw na Polskę, jest grupa LOTOS Wszystkie inne "zachodnie" stacje w większości kupują właśnie od nich |
wiem o tym ... ale aby ich całkowicie zbojkotować to prawie nigdzie nie moglibyśmy tankować
pisząc Rafineria Gdańska miałem właśnie na myśli grupę Lotos ... wiesz ... jakoś bliżej mi do tej nazwy
Poza tym chyba mimo wszystko od Lotosu więcej paliwa dostarcza jednak Orlen
roch_27 - 17-05-2007, 10:23
akbi napisał/a: | Poza tym chyba mimo wszystko od Lotosu więcej paliwa dostarcza jednak Orlen | Orlen może ma więcej stacji ale paliwa najwięcej sprzedaje Lotos , bo ponad 65% na Polskę.
pozdro
Anonymous - 17-05-2007, 10:26
Panowie nie wazne kto dostarcza najwiecej paliw , wazne zeby dzialac
Anonymous - 17-05-2007, 10:44
roch_27 napisał/a: | akbi napisał/a: | Poza tym chyba mimo wszystko od Lotosu więcej paliwa dostarcza jednak Orlen | Orlen może ma więcej stacji ale paliwa najwięcej sprzedaje Lotos , bo ponad 65% na Polskę.
pozdro |
ORLEN!! Nie Lotos. Rurociąg idzie do Płocka, nie do Gdańska. Orlen jest de facto monopolistą na krajowym rynku, ponieważ jest dostawcą surowca do właściwie wszystkich innych sieci, a przede wszystkim dlatego, że jest w zasadzie jedynym z dostępem do surowca. Polska nie posiada porządnego terminala naftowego co by pozwoliło na znaczący import surowca drogą morską. Ilości jakie można importować przez ląd (ale nie rurociąg) są znikome. Dlatego są dwa główne czynniki wpływające na wysoką cenę:
1. Monopol Orlenu
2. Wysokie podatki
Oczywiście musimy też pamiętać o tym, że ceny ropy na rynkach światowych są teraz rekordowo wysokie.
Ale na czym ta akcja miałaby polegać?
roch_27 - 17-05-2007, 10:55
Może i masz racje ale takie info jakiś czas temu przekazał mi mój kuzyn, który pracuje w tej branży już parę lat
Tak jak napisał Meteo nie ważne kto ważne żeby powstrzymać potentatów od tak szybko rosnących cen paliw Nijak mają się takie wysokie ceny do przeciętnych zarobków w Polsce
pozdro
Anonymous - 17-05-2007, 11:20
minimus taka akcja mialaby byc cos na wzor braci za oceanu czyli np w wybranym dniu nikt nie tankuje paliwa na stacjach benzynowych i nie zaleznie czy to Orlen , Lotos czy BP , trzeba tylko ustalic odpowiednia date , powiadomic jak najwiecej rodakow i do dziela .
Mitsumaniaki maja duza sile motoryzacyjna bo ok 4tys nas jest , wiec jak kazdy rozesle na gg do znajomych o takiej akcji to moze sie to przeksztalcic w akcje ogolno krajowa i o to by nam wszytkim przeciez chodzilo
szczeslaw - 17-05-2007, 11:22
minimus napisał/a: | Oczywiście musimy też pamiętać o tym, że ceny ropy na rynkach światowych są teraz rekordowo wysokie. |
No i co w związku z tym? Ceny na świecie są wysokie owszem, ale w stanach litr benzyny kosztuje w przeliczeniu jakieś 2.60zł a u nas 4.40. Z czego to wynika? Z wysokich cen na rynkach światowych? Nie - przede wszystkim z akcyzy.
minimus napisał/a: | Ale na czym ta akcja miałaby polegać? |
Chciałbym, abyśmy właśnie to ustalili wspólnie w tym wątku, zanim informacja pójdzie w świat.
Możemy bojkotować stacje (ale do tego trzeba by wciągnąć duuuuuuuuużo więcej kierowców, żeby było to zauważalne), może jechać protestować pod sejm (IMHO to może być najbardziej skuteczne). Wczoraj kolega podrzucił mi też inny pomysł - blokujemy na parę minut ważniejsze węzły komunikacyjne w miastach. Jak np. 50 samochodów zablokuje jakieś ważne rondo, to musi to zostać zauważone.
Ale ja osobiście skłaniam się ku protestowi pod sejmem.
EDIT: Oczywiście akcję powinniśmy też odpowiednio nagłośnić.
Anonymous - 17-05-2007, 11:27
Vitam
Zabiore głos, jakoże pracuje "blisko branży" ) ORLEN Robi wiekszość paliwa na Polske to pierwsze primo. Po drugie primo jeśli bedziecie tankować np na BP czy Shellu to również bierzecie paliwo z Orlenu ))) Większość zachodnich korporacji CPNowych w naszym kraju bierze tzn benzyne bazową właśnie z ORLENU a dolewa tylko swoje dodatki i uszlachetniacze. Po trzecei primo rura owszem idzie do Płocka... ale z Płocka m.in. do Gdańska Przy czym to nie ma znaczenia. Tak naprawde chodzi o moce przerobowe - PKN jest nieporownywalnie większą firmą i ma większą produkcje paliw niz Lotos, który ma jedną nitke technologiczną. No to tyle tytułem wyjaśnień kto większy....
W związku z tym osobiście uważam ze lepszym rozwiązaniem (bardziej medialnym, bardziej uprzykrzającym życie decydentom) jest blokada czegoś np Wiejskiej, Belwybiegu czy czego tam jeszcze. Rzucajdzie datę a biore urlop i jade
zdrówka
cieplul
Adaho_krak - 17-05-2007, 11:31
Ja też jestem za, mogę blokować, protestować, nosić transparenty i wogóle co trzeba to mogę
Anonymous - 17-05-2007, 11:32
szczeslaw nie wiem czy protest pod sejmem cos da , chociaz moga troche zaczac myslec ....
Co do blokad jakichs wazniejszych rond czy czegos tam jak najbardziej za
Ale jak dla mnie to najlepszym rozwiazaniem byloby jakbysmy :
- nie tankowali na stacjach w danym dniu
- protest pod sejmem
- blokada rond i drog
i jest to jak najbardziej mowzliwe bo jest nas 4tys i kazdy niech wysle wiadomosc na gg do znajomych i zobaczcie jaka z tego robi sie juz liczba osob niech kazdy ma na gg 100 kontaktow .... 100*4000 = 400000 osob !!
Anonymous - 17-05-2007, 11:36
szczeslaw napisał/a: | minimus napisał/a: | Oczywiście musimy też pamiętać o tym, że ceny ropy na rynkach światowych są teraz rekordowo wysokie. |
No i co w związku z tym? Ceny na świecie są wysokie owszem, ale w stanach litr benzyny kosztuje w przeliczeniu jakieś 2.60zł a u nas 4.40. Z czego to wynika? Z wysokich cen na rynkach światowych? Nie - przede wszystkim z akcyzy. |
Nie no, nie zrozumiałeś prostego tekstu. Czarne na białym stoi. O akcyzie pisze bezpośrednio przed.
O tu:
minimus napisał/a: | Dlatego są dwa główne czynniki wpływające na wysoką cenę:
1. Monopol Orlenu
2. Wysokie podatki |
Anonymous - 17-05-2007, 11:38
Panowie przejdzmy do sedna sprawy a nie sprzeczajmy sie z czego wynika cena benzyny , bo wazne jest to ze jest zdecydowanie za droga a nie kto ma monopol a kto nie
|
|
|