To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [ALL] Rezerwa

Anonymous - 25-05-2007, 13:18

Powinna. Zaczyna świecić, gdy wskazówka znajdzie się w okolicach czerwonego pola. Jeśli mimo to lampka się nie zapala, do sprawdzenia termistor w pływaku.
Anonymous - 25-05-2007, 13:23

w moim widziałem tylko dwa razy jak sie zaświeciła ale poniżej czerwonej kreski
Anonymous - 25-05-2007, 13:41

u mnie tez ponizej kreski czerwonej :) mialem juz obawy ze nie dziala
Anonymous - 25-05-2007, 16:41

u mnie zapala sie czasem jak jest już mało w baku, w szczególności przy przyspieszaniu, ale na dłużej to mi się zapaliła raz - trzeba oszczędzać pompę paliwa :twisted:
Anonymous - 13-10-2007, 21:36

a ja dodam jeszcze jeden fakt, stan paliwa wedlug wskazowki bylo ok 1-2 kreseczki na czerwona kreska, czyli nie wiele, dolalem rowno 25l (czyli polowa baku) i wskazowka ustawila sie na 1 kreseczke wiecej niz 3/4 calosci, tak wiec patrzac u mnie to jak wskazowka jest na czerwonej kresce to w baku mam jeszcze sporo ponad 10 litrow
Jogurt - 14-10-2007, 17:09

tankujac na czerwonej kresce weszlo mi ostatnio 40.6 l pod sam korek a rezerwa tylko raz mrugnela.
Anonymous - 14-10-2007, 19:09

jak chcesz sprawdzić czy działa kontrlka to weź baniaczek 5 l paliwka do bagaja i wyjeździj wszystko jak sie nie zaświeci to znaczy że nie działa heheh :D
Jogurt - 15-10-2007, 12:05

furman88, czlowieku wez sobie sam banieczke i pojezdzij a nie dawaj komus glupich rad. niewiesz ze mozesz uszkodzic katalizator i pompe wyjezdzajac paliwo do zera ?
Marcin-Krak - 15-10-2007, 12:25

Ja bym prosił o opanowanie emocji ;)
I z banieczkami (jakkolwiek to rozumieć) też zalecam ostrożność :P

Poza tym czy to taka wielka przyjemność w trakcie jazdy myśleć czy braknie mi paliwa już w tym lesie, czy może dopiero na drodze na zakręcie gdzie nie bardzo można się zatrzymać :?:
Uważam że powinno się tankować auto z odpowiednim wyprzedzeniem - np jak się zbliża wskazówka do czerwonego pola.

Anonymous - 15-10-2007, 17:19

No i tu muszę się zgodzić z Marcinem dane techniczne są jasne 50 litrów zbiornik a ile spala to zależy od stylu jazdy,a rezerwa starcza na około 100km . Sam z głupoty doświadczyłem niezaplanowanego postoju :/, nic fajnego drałowanie pieszo po baniak i paliwko :( . Na moje szczęście było gdzie zatrzymać.
Ale do sedna czy ważne jest czy wskazówka zatrzymuje się na,przed czy za czerwoną kreską ??? Jak dla mnie nie ma znaczenia :P zapala sie rezerwa stacja wita, a w sytuacjach kryzysowych po paru kilometrach ....

drum_n_bass1 - 23-04-2010, 18:47

Witam. Jestem tu nowy i od paru dni posadam Colta. Moze to zabrzmi glupio ale czy caly czas powinno pokazywac ile mam benzyny nawet gdy zaplon nie jest przekrecony? Pozdrawiam
Anonymous - 23-04-2010, 20:47

drum_n_bass1 napisał/a:
Moze to zabrzmi glupio ale czy caly czas powinno pokazywac ile mam benzyny nawet gdy zaplon nie jest przekrecony?
Tak.
Krisslaff - 08-07-2014, 20:30

Witam,
w swoim Colcie 96r. 1.6 mam problem z rezerwą, w ogóle się nie pali...
Mianowicie:
-sprawdziłem ścieżki,
-sprawdziłem żarówkę,
-sprawdziłem połączenie między pływakiem, a deską rozdzielczą
-sprawdziłem sam pływak.

Problem występuje dalej, a ja pomysłów już nie mam.
Jeżeli chodzi o pływak, to sterując ręcznie wszystko działa.
Jak ustawię pływak na 0 to czy powinna się wtedy zapalić kontrolka? Teoretycznie tak, prawda? (Jak podnoszę pływach, wskazówka też idzie w górę).

Macie jeszcze jakieś pomysły co mogę sprawdzić samemu? Czy mam się poddać i oddać to w ręce specjalisty?

robertdg - 09-07-2014, 10:48

Jeżeli sterując ręcznie wszystko działa to albo nie wyjeździłes paliwą dotąd aby zaświeciła się rezerwa, albo np przegięta jest nózka pływaka przez co jest błedne wskazanie
Krisslaff - 09-07-2014, 11:33

robertdg napisał/a:
Jeżeli sterując ręcznie wszystko działa to albo nie wyjeździłes paliwą dotąd aby zaświeciła się rezerwa, albo np przegięta jest nózka pływaka przez co jest błedne wskazanie

Aha, ale nie powinno być tak, że jeżeli ręcznie ustawię pływak na "zero" to powinna świecić się kontrolka?
W jaki sposób ona działa? Kiedy nóżka od pływaka styka się z resztą, to się załącza kontrolka?
Jesteś w stanie mi to jakość opisać? W ogóle gdzie się znajduje kontroler od kontrolki, który decyduje, kiedy ma się ona włączyć?

Przepraszam, jeżeli jakieś pytania Ciebie/Was śmieszą. Mój pierwszy samochód, dopiero się zagłębiam :)