[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Wymiana oleju w skrzyni biegów
cadavar - 03-12-2010, 21:27
Mógłbym prosić o fotkę miejsca, gdzie można skontrolować poziom płynu w skrzyni biegów lub wyjaśnić, gdzie jest ten korek pomiarowy, bo w instrukcji nie ma zaznaczonego miejsca.
Kamilofone - 04-12-2010, 11:39
Z tego co mi wiadomo w skrzyniach nie ma jako takiego bagnetu czy korka pomiarowego.
Powinny być dwa karki jeden spustowy od dołu, drugi na wlewania bardziej z boku skrzyni i
odkręcając ten korek można sprawdzić czy olej jest równo z tym korkiem zalany.
Taką procedurę zapamiętałem podczas ostatniej wymiany oleju w skrzyni u znajomego mech.
KlaudiuszBdg - 04-12-2010, 12:58
A ja chetnie sie dowiem czy wymiana oleju po 150 tys moze pomoc skrzyni w odzyskaniu plynnosci i lekkosci dzialania - szczegolnie kiedy jest zimna
Znajomy mechanik twierdzi ze oleju sie od tak, bez przyczyny nie wymienia bo skrzynia zacznie wtedy glosniej chodzic ?
macieekg - 04-12-2010, 17:49
KlaudiuszBdg, instrukcja zaleca wymianę oleju w skrzyni co 75tys km lub 60miesięcy.
Pewnie gdy będziesz zmieniał to wypływająca ciecz nie będzie przypominała oleju.
Na pewno nowy syntetyczny olej powinien lepiej ją smarować.
Ja wymieniałem olej w skrzyni i nic się wielkiego nie stało. Wiele osób tego dokonało i poprawa była raczej na lepsze. Bez przesady to nie fiat 125p żeby się miała rozpaść skrzynia po wymianie. No chyba że już teraz jest trup i działa tylko dzięki gęstemu olejowi i polepszaczom
P.S. Zwróć uwagę tylko aby zalać właściwy olej czyli 75W90 GL-4, wchodzi 1,8 litra.
kuban - 30-01-2011, 01:06
Krzyzak napisał/a: | na mojej WWW masz pokazana wymiane
a tych 3 srub nie ruszaj - chyba, ze chcesz miec problemy ze wszystkimi biegami |
a co konkretnie by sie stalo jesli probowalbym wlac olej do skrzyni wlasnie przez jeden z tych otworow???
krzys78 - 30-01-2011, 18:55
macieekg napisał/a: | KlaudiuszBdg, instrukcja zaleca wymianę oleju w skrzyni co 75tys km lub 60miesięcy... |
Chyba przesadziłem... mój przejechał 320 tysięcy z czego 130 tysięcy pod nogą moją i mojej kobiety...i przez te 130 na pewno nie był zmieniany. Chyba będę musiał to ogarnąć.
KlaudiuszBdg - 31-01-2011, 14:07
A ja ciagle mysle nad ta wymiana, przy temperaturach do -5 dziala dobrze, zreszta kazda skrzynia na takiej pizgawicy dziala odrobine wolniej...
Lepsze wrogiem dobrego
No i sie rzeczywiscie obawiam ze zacznie glosniej chodzic (ja rozumiem ze olej traci wlasciwosci, ze opilki plywaja jak sie pare razy zgrzytnie - a sie zdarzylo)
krzysieg - 09-10-2011, 15:26
Witam
Mam przebieg 180K olej w skrzyni pewnie nie był nigdy wymieniany , skrzynia chodzi w porządku jednak bym wolał wymienić olej .
Wiem że ma być 75W90 GL4 lub uniwersalny GL4/5, ale z tymi oznaczeniami widziałem pół syntetyki i fullsyntetyki trochę dziwne ...
Jaki olej polecacie dobry i żeby nie przepłacać ?
Najlepiej żeby ktoś napisał kto zmieniał olej w colcie .
pozdrawiam
mkm - 09-10-2011, 19:29
Valvoline Durablend 75W-90 GL-4
krzysieg - 10-10-2011, 17:22
Tu polecają pełen syntetyk
[ Dodano: 10-10-2011, 18:56 ]
Decyduje się na :
Syntetyczny olej przekładniowy Mobil Mobilube SHC 75W90 1L
Specyfikacja:
Klasa jakości: API GL-4/GL-5/MT-1.
Myślałem też np nad Elfem i Motulem ale coś nie jasne jest dla mnie czy to są pół syntetyki
czy full syntetyki , "synthetic" , "technosynthese (motul)" - nie oznacza że jest to pełen syntetyk .
Ten mobil1 jest konkretnie opisany jako fullsynthetic i cena 40zł/litr ujdzie , poza tym w silniku też mam mobila
Castrol Taf-x jest częściej wybierany ale drogi...
ludinho1 - 30-05-2012, 10:41
witam. to ile w końcu wchodzi do tej skrzyni w CJ1A. i wymiana polega na odkręceniu 2 śrub? do spuszczenia i nalania. dajcie jakies namiary na te śruby gdzie są dokładnie. bez kanału ogarnę? bo u mnie chyba nie był wymieniany nigdy a 230tyś na szafie jest. dziękuję.
krzysieg - 30-05-2012, 20:33
Śruba 24 na dole służy do zlewania oleju, jak się poci, to do wymiany miedziana uszczelka na niej
śruba 17 jest do wlewania oleju - poziom z gwintem oznacza dobry poziom - mimo, że wygląda, że mniej niż pół skrzyni jest zalane - wystarczy
jak się leje z niej, to znaczy, że jest dużo za dużo
Tu sobie poczytaj jeszcze :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=67768
Wchodzi 2,1 L .
Jak wejdziesz pod zderzak to zobaczysz te śruby i leżąc na ziemi sięgniesz ale bez kanału to masakra .
mani4c - 03-06-2012, 18:23
No właśnie - ja też zmieniałem 3 tygodnie temu olej. Wlałem Mobila, zgodnie z zaleceniem AutoTW, które tez mi ów olej wymieniło. Miałem 2L.
Czy są jakieś zmiany w pracy skrzyni? Zmian zero.
|
|
|