[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] sonda lambda w Galancie EAxx
swinks_UK - 11-09-2007, 23:30
Coś mi się jednak widzi, że obie sondy mogą być zastąpione 4-przewodówką uniwersalną. O ile w tej z przodu wystarczy przełożyć wtyczkę, to w tylnej trzeba ciąć kable i zaciskarką/zgrzewarka sztukować.
W każdym razie w EA3 o ile pamiętam tak właśnie jest. Sam w przyszłym miechu odświeżam układ wydechowy i już wstępnie się rozglądałem. Wyszło mi, że na uniwersalnych NGK się skończy (tutaj wydatek 18 GBP za sztukę).
Anonymous - 13-09-2007, 17:32
nie, jest tak jak napisalem w poprzednim poscie, nie ma takiej universalnej sondy do EA5 na rynku, wg MMC Japan, Denso Japan no i pytalem wczesniej Japaneze. Denso ma w ofercie sonde uniwersalna zdaje sie 0234002112, juz nie pamietam ale tez nie pokrywa sie z 655-3951. Mozna wsadzac uniwersalne do EA5 ale skutki jak napisalem wczesniej choc jest szansa ze na malych obrotach podczas pomiaru normy beda zachowane, mala. Btw. ten numer co spisywalem z mojego auta to byla sonda przednia nie tylnia a sonde juz znalezlismy orginalna.
JaGrab3 - 14-09-2007, 00:21
Cos mi tu nie pasuje, gdzies kiedys szukalem po necie, ale pewnie najlepiej sprawdzic pod samochodem, obie sondy są identyczne (przynajmniej w 2.0), czteroprzewodowe. Nie widze powodu dlaczego mialy byc inne, 2 sonda służy do korekcji składu mieszanki, dlatego nie widze powodu dlaczego np ta 2 sonda miała by mieć wiekszą czułość czy pracować w innym zakresie napięciowym.
Anonymous - 14-09-2007, 01:07
Fajnie by bylo gdyby tak bylo, fajniej dla nas.
Gdyby nie bylo katalizatora to mogly by byc takie same, czyli mogla by byc tylko jedna. Chodzi o to ze sklad gazow przed katalizatorem jest diametralnie rozny od skladu po katalizatorze, zakladajac ze katalizator spelnia swoje zadanie. Czujniki tlenu uzywane przed i za katalizatorem maja po prostu inne zakresy dzialania aby powiekszyc dokladnosc odczytu. Sonda przed katalizatorem nie jest w stanie poprawnie odczytac zawartosci dla gazow za katalizatorem, bariera technologiczna. Oko tez nie moze odczytywac jednoczesnie z jednakowa ostroscia obiektow w roznych zakresach odleglosci. I znalazlem nawet na temat podmianek:
Cytat: | There are downsides of modifying the signal that the oxygen sensor sends to the engine computer. When the engine is under low-load conditions (such as when accelerating very gently, or maintaining a constant speed), the engine is operating under 'closed-loop mode'. This refers to a feedback loop between the fuel injectors, and the oxygen sensor, to maintain stoichiometric ratio. If modifications cause the mixture to run lean, there will be a slight increase in fuel economy, but with massive nitrogen oxide emissions, and the risk of damaging the engine due to detonation and excessively high exhaust gas temperatures. If modifications cause the mixture to run rich, then there will appear to be a slight increase in power, again at the risk of overheating and destroying the catalytic converter, and dramatically decreasing fuel economy while increasing emissions. |
JaGrab3 - 14-09-2007, 11:21
W takim razie trzeba by sprawdzic, pomierzyc sygnał z tej 2 lambdy i by moze sie cos dobrało.
Anonymous - 14-09-2007, 20:22
Jakby dalo sie gdzies dorwac wykresy sond Denso to mozna by porownac z uniwersalnymi i moze ludzie by cos skozystali.
saphire - 14-09-2007, 21:07
Jedyne możliwe dobre porównanie dwóch różnych sond może być wyłącznie gdy obie naraz wsadzisz w wydech by pracowały w tych samych warunkach równocześnie i z obu będziesz zczytywał równocześnie napięcie - wtedy i tylko wtedy możesz sobie porównać te wykresy.
mandro33 - 23-10-2007, 19:57 Temat postu: [EA2A 2.0] sonda lambda od nie dawna spala mi o 1.5 do 2 litr. paliwa wiecej i wolne obroty jakby nieteges.Po przeczytaniu kilku postów wskazuje na sonde 4 przewodową którą się znajduje w moim typie GALA.Chciałbym sprawdzić jedną i drugą z tym że nie wiem jaki kolor przewodu ma przewód sygnału i czy są to kolory takie same w obydwóch sondach.Nastepna sprawa czy zakres pracy jest taki sam od 0-1V, i chyba najważniejsza sprawa mam wstawioną strumienice zamiast kata czy przy pomiarze spalin za strumienicą wyniki sondy będą cos warte?Konkludując czy gdyby właśnie ta druga będzie walnięta to jest sens ją wymieniać odrazu dodam że kontrolka od błędów check engine gaśnie prawidłowo.
czekoladka_1981 - 23-10-2007, 20:07
zobacz tu:
http://www.mitsubishi-gra...ht=sonda+lambda
Anonymous - 23-10-2007, 23:19
Jakie kolory sa w sondach to nie ma wiekszego znaczenia dla pomiarow, mozesz miec juz wymieniona na nieorginalna sonde ect.
Konektory na obie sondy sa takie same, jeden zaraz obok fotelu kierowcy, drugi blisko ECU. Pin 1 kabel bialy to wyjscie czujnika, pin 2 czarny jest wspolny dla czujnikow, pin 3 zolty zasilanie do grzalki, pin 4 masa do grzalki. Kolory przewodow jak i sygnaly zgodne dla obu sond-konektorow. Sondy maja zakres pracy 0 do 1V ale ich odpowiedzi sie nie zgadzaja (nie sa kompaktybilne), jedna jest na inne pasmo druga na inne pasmo zawartosci. Z reguly wyniki pomiarow beda nic nie warte.
swinks_UK - 23-10-2007, 23:44
Ta za katem jest od korekcji, czyli jeśli już go nie masz to i spaliny mają inny skład niż powinny. Faktycznie pracuje w innym zakresie niż przednia, choć teoretycznie można je zastąpić uniwersalnymi 4-przewodówkami. Osobiście jednak poszukałbym czegoś z Denso (tutaj chyba bez VINu się nie obejdzie), lub z Boscha (łatwiej dostać, bo szerszy zakres pracy).
Więc:
... jeśli kupiłeś Gala ze strumienicą, to ktoś wcześniej mógł dobrać sondę by podawała prawidłowe wskazania do ECU...
... jeśli sam zakładałeś strumienicę, bez wymiany (dobierania sondy), lub emulatora, to załatwiłeś tą sondę i teraz twój silniczek jeździ na ustawieniach domyślnych.
Tak poza tym, przecież strumienica "lepiej odsysa" spaliny, więc ECU koryguje to zaciąganiem większej ilości mieszanki do cylindra. Równowaga musi być... W końcu strumienice nie są po to by oszczędzać na spalaniu ale by mieć te naście bhp więcej.
Anonymous - 17-12-2007, 22:42
Może jeszcze ja się zapytam parę spraw?
Mam Galanta [EA2A 2.0] 2000r. i chciałbym sprawdzić czy sondy działają poprawnie bo podejrzewam, że coś jest nie tak /CHECK ENGINE nie świeci się/.
Czy mogę prosić o dokładną lokalizacje obydwu sond (słyszałem, że są dwie)? Poże jakieś fotki z lokalizacją?
Jak to sprawdzić i może jakieś inne sugestie?
PROSZĘ O POMOC !
JaGrab3 - 18-12-2007, 00:11
znajdz katalizator. Przy wlocie masz 1 sonde przy wylocie masz 2 sonde. Bedziesz widzial wiązki kabli odchodzące od nich, sądy są zwrócone do góry samochodu, tak ze nie wystaja z dołu. Katalizator to 1 pucha na drodze spalin, zaraz za silnikiem
Anonymous - 04-06-2008, 10:58 Temat postu: [EA5A 2.5] Jaki zamiennik sondy lambda? Padła mi sonda lambda znajdująca się w kolektorze od strony chłodnicy. Jej oznaczenie to Denso 234000 8191 07C20 ma 4 przewody- 2 czarne, 1 niebieski i 1 biały. Nigdzie nie mogę znaleźć orginalnej sondy ani zamienników do tego modelu. Czy może ktoś się orientuje jaki zamiennik jest odpowiedni do silnika 2.5 V6 ?
Bartek - 04-06-2008, 11:44
Zamiennik Walkera 4-ro przewodowy bez flangi ma nawet te same kiolory kabli
Zamiennik NGK 4-ro przewodowy.
|
|
|