Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Chłodnica przecieka.
Piwor - 01-12-2008, 21:43
siwek, będę robił własnymi dłoniami. Udało mi się zamontować nadkola. Czeka mnie klepanie miski olejowej, zmiana oleju i filtrów a do tego ta przeklęta uszczelka, chyba, że znacie inny pomysł na znikanie płynu chłodzącego. Mianowicie nic nie kapie, wszędzie sucho, a płynu ubywa. Dolałem po raz kolejny do wyrównawczego, nie jeździłem i już jest połowa tego, co wlałem.
MAłY - 01-12-2008, 22:41
Piwor napisał/a: | Mianowicie nic nie kapie, wszędzie sucho, a płynu ubywa. Dolałem po raz kolejny do wyrównawczego, nie jeździłem i już jest połowa tego, co wlałem. |
Troche to dziwne, jeśli układ jest odpowietrzony i wszędzie jest sucho to jedyne co mi przychodzi do głowy to to, ze byc moze płyn dostaje sie do oleju. Sprawdz stan oleju czy sie nie zwiększył.
Piwor - 01-12-2008, 23:23
Mały, nie mam możliwości, bo mi trochę miską ubywa, dlatego ją muszę klepać. Co najwyżej olej może mieć mleczny odcień. Prawdopodobnie płyn chłodzący jest spalany. Może to powodować jakieś złe następstwa z silnikiem, pomijając niski poziom chłodzenia?
MAłY - 02-12-2008, 17:42
Moze byc spalany, ale wcześniej napisałeś, ze dolałes i nie jeżdziłes a stan płynu sie zmniejszył. Chodziło mi o to zebys sprawdził stan oleju czy sie nie zwiekszył skoro nigdzie płynu nie widac. A jesli płyn będzie przepalac to bedzie bardzo dymił na biało(tylko wez małą poprawke, ze jest zimno i troche moze dymic-ale troche).
Jak lubisz płyny to odpal samochód i przyłóż rękę do wydechu i jeśli to co Ci sie skropli na ręce będzie miało słodkawy smak to będzie płyn chłodniczy.
Piwor - 02-12-2008, 18:32
Nie ma to jak organoleptyczne badanie spalin. Tak czy inaczej uszczelka do roboty.
loki7777 - 03-12-2008, 13:26
Z tego co sie dowiedzialem uklad mialem totalnia zapowietrzony - mechanik stwierdzil jak to oni kur.... zrobili. Potwierdze pozniej lub jutro jak sprawdze autko.
siwek - 03-12-2008, 17:05
loki7777 napisał/a: | Z tego co sie dowiedzialem uklad mialem totalnia zapowietrzony - mechanik stwierdzil jak to oni kur.... zrobili. P | dziwne, wymieniałem płyn chyba ze 3 razy i za każdym razem poprostu wlewałem nowy i nie miałem objawów zapowietrzenia... Cari sama się odpowietrza....
loki7777 - 03-12-2008, 17:35
Tylko ze poprzedni mechanicy wlali 5 litrow plynu na pusty zbiornik a wejsc powinno ok 7L(obecny dolal 2 litry). Teraz wcale nie jest dobrze, temp na 3/4 i schladza sie do polowy - mowia ze moze czujnik temp. bo termostat jest dobry. Postaram sie kupic termostat i samemu go wymienic (szkoda ze karta klubowa jeszcze nie doszla bo bym pojechal do inter car'u;) Czy na postoju moze byc 3/4 wskaznik - nie moze a jest - mechanik nie dal sobie wytlumaczyc ze caly czas bylo ponizej polowy i ani drgnela w gore!
Jedyny plus to to ze wiem gdzie jest odpowietrznik i obok niego czujnik temperatury.
I ponawiam pytanie jakiej firmy termostat:
HERTH+BUSS JAKOPARTS
TAKATO
VERNET
Nie wiem ktory bedzie dostepny w IC w Pile.
Poszedlem wyczyscilem czujnik temperatury i zobaczymy jak bedzie- chociaz widze ze to i tak nie jego wina, bo temperatura szybko podniosla sie na 45% (no tak w przyblizeniu) ale odziwo stala na tym punkcie.
Teraz szukam tylko jak zdemontowac termostat i bede sam sie bawil, bo z czujnikiem temperatury nie bedzie wiekszego problemu;)
Piwor - 03-12-2008, 18:31
Niektórzy mechanicy są c***a warci. Dolej odpowiednią ilość płynu do zbiornika wyrównawczego i wszystko się samo odpowietrzy. Mi zawsze wskazówka siedzi tak na 45% właśnie. Więc w takim razie loki7777 napisał/a: | temperatura szybko podniosla sie na 45% | wszystko jest ok.
Masz może LPG? Dzięki temu jest sposób, żeby sprawdzić układ, jeśli chodzi o odpowietrzenie.
MAłY - 03-12-2008, 18:42
loki7777 napisał/a: | Teraz szukam tylko jak zdemontowac termostat |
Kwestia odkręcenie dwóch srub. dzisiaj wymieniłem u siebie
siwek - 03-12-2008, 18:45
loki7777, nic nie kombinuj tylko jak radzi Piwor, dolej płynu i tyle, zawsze jak wlewasz nowy płyn to po przejechaniu kilku km należy uzupełnić poziom płynu po odpowietrzeniu układu...
i skoro ci ładnie stoi na 45%to nie wymieniaj termostatu bo szkoda kasy niepotrzebnie wydanej
loki7777 - 03-12-2008, 18:47
Tylko musze znalezc, bo workshop manual mi malo mowi(oprocz tego ze to ten dolny waz). Gazu nie mam (na szczescie?:) Jutro postaram sie kupic termostat, albo zamowic w sklepie w Pile to przywioza mi do pracy;)
@Piwor - za szybo sie podniosla, praktycznie po uruchomieniu silnika wskoczyla na 45% - zajelo to z 2 minuty!
@Mały -trzeba bylo fotki dla potomnych porobic;)
Tzn na postoju stalo na 45% (jutro bede jechal do pracy to sie wyjasni) - niby po odkreceniu odpowietrznika az syczalo.
A to ze mechanicy sa gowno warci to juz wiem - ale powoli koncza sie mozliwosci wyboru.
Poziom plynu jest tak z 3 cm powyzej empty (skoro do gory jest full;). A stan byl ok full zanim oni ruszyli i dolali 2L(wczesniej przejechalem ze 100km, to sie powinno odpowietrzyc itp.
Piwor - 03-12-2008, 18:59
loki7777, to dziwne, mimo to, poczekał bym i ogarnął czy temperatura się podnosi i czy wentylator się włącza.
loki7777 - 03-12-2008, 19:13
Jak bylem u mechanika, to wentyaltor sie wlaczyl, ale wtedy na postoju mial 80% i jak dodal gazu to pewnie do 100% doszedl. Czyli za pozno reaguje albo czujnik albo termostat - wole w sumie zainwestowac w te 2 rzeczy i miec spokoj niz dac zarabiac na sobie mechanikom. Zapomnialem jeszcze dodac, obroty nie sa na normalnym poziomie - zimny silnik ok 2000 (jest 1500) a cieply z 500-600 a nie z 700-800
Piwor - 03-12-2008, 19:20
W takim razie, skoro jesteś już pewien, to wymieniaj, co do obrotów, to spróbuj zresetować komputer i "naucz" go niskich obrotów. Może to coś pomoże.
|
|
|