[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Temat brania oleju
Rafal_Szczecin - 04-07-2007, 20:47
hehe galant ma znane mi 250 000 km ( licznikowo 230 ) , nie wiadomo ile przekrecone ( na moje oko to tak 100 - 150 tysi ) i jezdzi na valvoline max life 10w40 czyli na polsyntetyku i od wymiany do wymiany nie ma potrzeby dolewania oleju
Anonymous - 04-07-2007, 21:34
Jak już muwimy o zużyciu.... Mój Colcik ma 172000 przebiegu i jeździ na PEŁNYM syntetyku ELF EVOLUTION SXR 5W-40. Od wymiany do wymiany zreo dolewek czy ubytków.
Kokos - 04-07-2007, 23:48
no to nhasuwa mi sie tylko jedno pytanie- dlaczego u mnie trzeba dolewac?
Hugo - 05-07-2007, 01:42
Kokos napisał/a: | chybaa nic mu nie bedzie?? | Spokojnie. Nic złego się nie stanie, ale generalnie tak się nie robi.
Anonymous - 22-08-2007, 12:32
Silnik sprawdzony - wycieków brak. Za to po kilku "testach" okazało się, że faktycznie troszeczkę kopci z rury... Nie kto wie jak, ale delikatnie. Ponadto zmierzyłem ponownie i ubyło mi ok 0.25-0.3l oleju na 1000km.
Teraz proszę o podpowiedzi - ile kosztuje komplet (dobrych) uszczelniaczy. Co dodatkowo musze kupić (chyba uszczelka pod pokrywę...?). Ile może kosztować robótka?
Havoc - 18-11-2010, 14:16
W jaki sposób mierzycie zużycie oleju w ml? 1cm na bagnecie odpowiada jakiejś konkretnej ilości czy coś? Przelałem za dużo, ponad max po wymianie i płukance. Teraz na bagnecie pokazuje mi prawie min. Jednak wymieniłem właśnie przy okazji robienia rozrządu i pompy wody, 2 uszczelniacze przy rozrządzie które się bardzo pociły. Chciałbym jakoś sobie wymierzyć, skontrolować po czasie czy coś uciekło.
Anonymous - 18-11-2010, 15:00
Dolewasz do poziomu jaki miałeś wczesniej i wiesz ile włałeś.Innego sposobu nie znam.W twoim przypadku raczej tego nie sprawdzisz bo jak piszesz przelałeś,więc musiałbys znowu przelać.
Miroslaw1305 - 18-11-2010, 19:24
havoc jeśli przelałeś olej to należało upuścić .Za duży poziom oleju to prawie pewny wyciek w czasie eksploatacji .Puszczają uszczelki lub uszczelniacze .Zrobiło się większe ciśnienie i nieszczęście gotowe. .Prawidłowe napełnienie silnika olejem gwarantuje jego właściwe ciśnienie w układzie. Napełnia się olej dwuetapowo najpierw napełnia się do kreski na miarce ,odpala się silnik aby olej rozprowadzić po silniku i zalać nowy filter oleju . Po 2-3 minutach wyłączamy silnik ,odczekamy 3-5 minut i dolewamy do poziomu max na bagnecie .Dolewamy po trochę żeby nie przelać .Jeśli to się zdarzy to koniecznie spuszczamy przez korek spustowy do właściwego poziomu.Myślę że opisałem tą czynność wystarczająco [jak przysłowiowej blądynce] Dolej olej do poziomu max na bagnecie i kontroluj poziom. Przypominam że wg książki serwisowej silnik ma prawo zużyć nawet do 1l oleju na 1000 km .Na razie uzupełnij i kontroluj .
|
|
|