Space Star Ogólne - JAKI MACIEPRZEBIEG W SWOICH AUTACH I JAKIE USTERKI MIELISCIE
Anonymous - 27-09-2007, 22:47
Witam mój pierwszy wpis na forum.
Mam MSS z 2001 roku 1.6 Family zakupiłem go w zeszłym roku przy przebiegu 184 tys.km i do chwili obecnej wymiana klocków hamulcowych, szczotki na rozruszniku i łączniki stabilizatora zaw. przedniego. czeka mnie jeszcze wymiana paska roz. Nadmieniam iz od przebiegu 200 tys gaz sekwencja bez zadnych problemów obecnie przebieg 250 tys. Świec jeszcze nie wymieniałem a leję olej Mobil 10W-40. Spalanie na trasie 7,5 gazu w miescie litr więcej. pozdrawiam
Anonymous - 30-09-2007, 13:57
witam,
ja mam MSS z 2000 LPG, przebieg 182 000km, kupiłem go 2 miesiące temu bo znajomy w swojej firmie budowlanej ma całą flotę MSS i robią one bez większych remontów po 350 000 km!!! dlatego ten przebieg tak bardzo mną nie wstrząsnął.
Co innego MSS DiD...widzę że z nim są o wiele większe problemy ale jak na razie mój Misiek spisuje się naprawdę bardzo dobrze i oby tak dalej
Pozdrawiam
Anonymous - 01-10-2007, 15:27
Mam misia od roku - rocznik 2002 , silnik 1,6 comfort - trochę był przytyrany jak go kupiłem. Przebieg 163 tys - zrobiłem na nim ok 10 tys - szczotkotrzymacz wymieniony, klocki, filtry - ale to standard. Poza tym pompa paliwa też była zmieniana. Na razie spokój - i oby tak dalej... Ostatnio na przeglądzie orzekli, że gumy podłużnych wahaczy tylnych są już kiepskie... Ale ogólnie jest ok. Spalanie na trasie ok 7 l - w mieście 8,2 l.
Anonymous - 03-10-2007, 15:59
175000km, osobiscie zrobilem 20tys. km i bylo do zrobienia:
- sonda lambda
- mocowanie amortyzatora prawy przód (280zl z robocizna w Auto TW)
- klawisz podnoszenia szyb
- rdza pod tablica rejestracyjna na tylnej klapie
Anonymous - 06-10-2007, 00:30
juz po wymianie rozrządu kosztowało mnie to całe 470 zł ale spokój na 90 tys. tylko zmana płynów i filtry oby tak dalej pozdrawiam użytkowników misków
jacek z płocka - 17-01-2008, 21:39
Witam, mam MSS 1,3 z 2000 przebieg 120 tys. wymieniłem tarcze po 10 tys (gwarancja) klocki po 60 tys. i 3 nakładki zderzaka przód ( po walnięciu w zwierzaki). Oprócz purchli na progach działa jak by był nowy!!!!!!!!!!. W drugim MSS 1.6 2002 70 tys. mam gaz i chodzi jak bomba. Też nic się nie dzieje. Tylko lakier ma miękki.
Anonymous - 18-01-2008, 05:17
Tomass33 napisał/a: | juz po wymianie rozrządu kosztowało mnie to całe 470 zł ale spokój na 90 tys. tylko zmana płynów i filtry oby tak dalej pozdrawiam użytkowników misków
|
Tomass gdzie wymieniałeś rozrząd że tak tanio? Na pewno wymieniłeś wszystkie części? Pytam bo mam już 90 tys przejechane i za jakieś 5 tys planuje wymianę
Anonymous - 20-01-2008, 18:24
Mam MSS 1,8 GDI od ponad roku (rocznik 1999), teraz na liczniku 175.000. Na starcie zmieniłem pasek rozrządu i rolki.
W czasie jego użytkowania wymieniłem akumulator, kabinowy filtr powietrza, klima była napełniana od nowa, a ostatnio zmieniłem olej (Mobil1 5W50). No i 2 razy żarówki przednie (osramy). To chyba tyle.
Na wymianę czeka praktycznie od roku obudowa alternatora - mechanik powiedział, ze jest pęknięta, ale do tej pory nie może skołować innej obudowy (może ktoś ma na zbyciu???).
Na przeglądzie facet stwierdził, że tylne hamulce są już słabe.
Narzekam na sprzęgło, które należy dodusić do podłogi, żeby biegi nie chrzęściły, trzeba też coś zrobić z zamkami tylnych drzwi (zablokowały się i drzwi można otworzyć tylko od środka), a także naprawić przednią lewą szybę (blokuje się przy otwarciu do końca).
pozdr, burz
Anonymous - 23-01-2008, 15:15
Kolejne 5000 km przejechane
MSS 1.9 DI-D 2003 Box Office, przebieg 80000:
- dolewka oleju Mobil1 5W50
- złamany przycisk od podnoszenia szyb od strony kierowcy (do wymiany)
- zaczep do podwieszania tylnego środkowego pasa nie działa (niby wszystko jest w porządku, ale pas się nie trzyma)
Przy 90000 do roboty rozrząd i olej.
Anonymous - 30-01-2008, 20:07
1,6 Comf. 65k przebiegu- klocki przod, 2x zarowka H4
Anonymous - 10-02-2008, 14:50
Moim Misiem (1,3 GLX 86 KM r.prod.2000) przejechałem 191.000 km. Kpiłem go nowego w polskim salonie. Od ponad 7-miu lat dość skrupulatnie notuję każde zaistniałe wydarzenie eksploatacyjne oraz koszty. Jest tego sporo, więc podzieliłem materiał na 3 części.
Poza wymianą podnośników szyb, pozostałe usterki to przysłowiowe pierdoły, ale jednak niektóre dość upierdli... Jak dotąd Misiek nigdy mnie nie zawiódł.
A oto fakty:
/niestety tabela nie skopiowała się i wyszedł jednolity tekst/
Może coś jednak odczytacie.
Część I.
Przebieg
[km] Czynności wykonane dodatkowo (samoróbki)
100 Obcięto zbyt długi wylot (plastikowy)ciepłego powietrza na nogi kierowcy, bo podczas przekładania nogi z pedału przyspieszenia na pedał hamulca zawadzało się o niego butem.
2.000 Założono osłonę komory silnika od spodu z blachy ocynk. 1mm.
2.000 Założono siatkę stylonową na wlot powietrza do komory filtra powietrza.
2.000 Założono drobną siatkę drucianą przed chłodnicą.
2.000 Akumulator obłożono dość dokładnie styropianem.
12.000 Uszczelniono (uszczelkami do okien i gumą) szpary pod klapą silnika, tak by podczas jazdy (zwłaszcza przy złej pogodzie) syf nie leciał do komory silnika.
12.000 Wygładzono krawędzie w komorze filtra powietrza (wewnątrz).
135.500 Założono po jednym wkładzie gumowym na sprężyny tylnego zawieszenia w celu usztywnienia go.
Część II.
Czynności eksploatacyjne (wymiany, regulacje, czyszczenie)
Nazwa Częstotliwość wymiany /stan licznika/ [w km]
Olej w silniku i filtr oleju (Mobil 1 5W50) co 15.000
Olej w skrzyni biegów (Tranself 75W80W) po: 187.000
Filtr powietrza co 50.000, a co 10.000 czyszczenie
Świece zapłonowe (NGK BKR 5E11) po: 36.000, 90.000, 147.000, 185.000
Klocki hamulcowe (TRW -GDB1198) po: 53.000, 143.000, 174.000
Tarcze hamulcowe (TRW -DF4081) po: 174.000
Płyn hamulcowy (DOT-4) po: 30.000, 75.000,
Pasek i rolka rozrządu (Mitsuboshi) po: 187.000 (to nie pomyłka)
Filtr pyłkowy (kabinowy) po: 187.000 (trzeba było jednak dużo częściej)
Pióra wycieraczek szyb (Motgum) po: 164.000
Żarówka reflektora lewego po: 104.000, 126.000, 165.000, 182.000
Żarówka reflektora prawego po: 112.000, 129.000, 145.000, 181.000
Żarówka światła STOP po: 149.000 (lewa)
Żarówka światła pozyc. po: 149.000 (obie)
Żarówka światła kierunk. jeszcze nie wymieniano
Żarówki oświetl. wewnątrza po: 128.000
Żarówki ośw. tablicy rejestr. po: 127.000
Podnośnik szyby po: 20.000 (lewy), 62.000 (prawy)
Pojemnik na okulary po: 500
Kierownica sterowania nawiewem po: 25.000
Regulacja zaworów po: 30.000
Płyn w chłodnicy jeszcze nie wymieniano - pomiar w 2007 r. wykazał temp. pracy płynu do minus 50 st. C
Opony letnie (Continental po: 137.000 (czyli po przebiegu 80.000
Opony zimowe (Kormoran S-100) jeszcze nie wymieniano, ale już ostatni sezon (7-my)
Bateria pilota po: 160.000
Więcej nic nie wymieniano, np.: filtru paliwa, elementów zawiesz., akumulatora, alternatora.
Część III.
Przebieg U s t e r k i
500 Otwiera się samoczynnie pojemnik na okulary - wymieniono w ramach gwarancji.
10.000 Mało skuteczne odparowywanie przedniej szyby na wysokości wzroku kierowcy (chyba nieprawidłowo zaprojektowano nawiewy powietrza na szybę). Klima poprawia sytuację, ale i tak za długo trzeba czekać.
12.500 Czasami licznik prędkości blokuje się przy minusowej temp. powietrza "na starcie" (czyżby podmarzał ?)
13.000 Ułamałem górny uchwyt nad prawym tylnym oknem (jak cofałem kanapę, przytrzymałam się za niego i pękł). Nie uznano gwarancji, a przecież uchwyt służy do podtrzymania się np. przy wysiadaniu!!!
16.000 Listwa plastikowa przy prawym słupku wyszła częściowo z zaczepów w czasie jazdy, przy gwałtownym podmuchu wiatru. W ASO poprawili jej zaczepienie.
20.000 Szyba boczna przy kierowcy czasami zacina się i nie można jej podnieść - wymieniono w ASO na nową w ramach gwarancji.
21.000 Znowu listwa plastikowa przy prawym słupku wyszła częściowo z zaczepów – w ASO potraktowali ją klejem.
25.000 Zacina się pokrętło regulatora nawiewu powietrza w środkowej części konsoli - w ASO wymienili na nową cały nawiew w ramach gwarancji.
31.000 Przy rozruchu ssanie jakby blokowało się i silnik za długo trzyma podwyższone obroty (1500-2500 obr/min). W ASO przeczyszczono przepustnicę szmatą i jest OK!
38.000 Znowu wyrwało od podmuchu wiatru listwę z krawędzi przedniej szyby przy prawym słupku. Tym razem całkowicie wypadła na szosę i przejechał po niej inny samochód. Teraz to już się wkur..... W ASO nie chcieli uznać naprawy gwarancyjnej, ale po ostrzejszej rozmowie uznali i wymienili.
52.000 Nadmiernie grzeje się lewe przednie koło. Zewnętrzny klocek hamulcowy całkowicie zużyty (grubość liścia) - powód: zakleszczenie w prowadnicy klocka z powodu zanieczyszczenia.
60.000 Przewody WN "łapią" wilgoć (w czasie lub po opadach deszczu) i sporadycznie, ale występuje przedłużone uruchomienie silnika – nawet dopiero za 2 razem. Ostatni raz zjawisko to wystąpiło przy stanie licznika ok. 80 tys. km i więcej nie powtórzyło się.
62.000 Wymieniono w ASO podnośnik prawej szyby w ramach gwarancji.
63.500 Wymieniono wyłącznik (ten w drzwiach) oświetlenia wnętrza samochodu (poza gwarancją).
75.000 Czasami piszczy kierownica przy głębszych skrętach.
115.000 Podnośniki teleskopowe pokrywy bagażnika przy temp. ok. 0 st.C zaczynają nie otwierać jej do końca.
127.000 Wyłącznik sterowania prawej szyby wyłamał się podczas próby otworzenia jej.
150.000 Czasami, na nierównościach stuka w drzwiach kierowcy dzyndzel do ich ręcznego zamykania.
151.000 Korozja (burchle) na klapie bagażnika nad wnęką tablicy rejestracyjnej.
163.000 Pasek klinowy alternatora czasami popiskuje. Naciągnięto go i jest OK.
165.000 Fotel kierowcy ma połamanych kilka drutów siedziska.
170.000 Popsuł się wyłącznik lampy podsufitowej. Naprawiono samemu.
180.000 Silnik jakby głośniej warczał.
184.400 Zapaliła się kontrolka usterki silnika, a po ok. 50 km sama zgasła. W ASO stwierdzono niesprawność sondy lambda. Zużycie paliwa wzrosło o 2 l./100 km, czyli do ok. 7,5-8 l./100 km
184.800 Znowu zapaliła się lampka kontroli silnika (pomarańczowa), ale po 5 km zgasła. Stwierdzono nieszczelność łącznika tłumika (harmonijki) i wymieniono ją na nową. Zużycie paliwa zmalało, ale jeszcze jest większe o 1 litr niż było (bo dochodzi do 7 litrów/100 km).
186.000 Czasami po uruchomieniu zimnego silnika słychać jakby bulgotanie połączone z rzęzieniem dochodzące z komory silnika (może z aparatu zapłonowego?). Bulgotanie po chwili ustaje, a rzęzienie nie zawsze (reaguje na zmianę obrotów silnika).
189.050 Znowu zapaliła się kontrolka usterki silnika, ale po przejechaniu 100 km sama zgasła. Jest to jednak niepokojące.
190.000 Czasami I bieg trzeba zdecydowaniej wkładać. Coś się chyba rozregulowało.
Jeśli są pytania do tego materiału, to chętnie odpowiem.
Byłbym wdzięczny za podpowiedź, co do wymienionych tu w moim Miśku ostatnich niepokojących zjawisk.
Pozdrawiam!
a.
JCH - 10-02-2008, 20:43
andre186 napisał/a: | Pasek i rolka rozrządu (Mitsuboshi) po: 187.000 (to nie pomyłka) | Odważny jesteś!
andre186 napisał/a: | 151.000 Korozja (burchle) na klapie bagażnika nad wnęką tablicy rejestracyjnej. | Rozumiem że nie uznali tego w ramach gwarancji.
Anonymous - 11-02-2008, 01:33
Gwarancja na blaszki była na 6 lat (chyba), a burchle wyszły ciutkę po tym czasie. A tak prawdę mówiąc, to zapomniałem o tej gwarancji.
Co do paska rozrządu:
Gdy na znaku drogowym jest określona nośność mostu np. 30 ton, to faktycznie musi on wytrzymać ciężar 300 ton.
Na pasek dają gwarantowany przebieg 90 000 km, to z pewnością przy normalnej (nie sportowo-szalonej) eksploatacji powinien on wytrzymać znacznie więcej.
Trochę przestraszyli mnie w ASO ceną wymiany rozrządu (ok. 1200-1400 zł) i tak zwlekałem. Po drugie, nie widomo było, czy ten silnik nie jest zabezpieczony przed zniszczeniem zaworów podczas zerwania paska. Poza tym, znajomy mechanik stwierdził, że koszt naprawy głowicy (zaworów) wyniesie mnie ok. 2000 zł (więc pomyślałem, że nie wiele więcej od wymiany rozrządu w ASO -hehe).
Zrobiłem na tym pasku dwa przebiegi, a podejrzewam, że wytrwałby on kolejne 90 tys. km. Dokładnie go obejrzałem przez lupę i nie miał najmniejszych śladów pęknięć, zadrapań, rys itp.
Taki ze mnie filozof - tym razem się udało
A jako ciekawostkę podam, że całkowity koszt wymiany zaworów wyniósł mnie 355 zł = robocizna 150 zł + pasek 103 zł (ponoć całkiem dobrej firmy Mitsuboshi) + rolka 102 zł (a nie brałem najtańszych części), zaś operacja wymiany trwała 1 godzinę.
[ Dodano: 11-02-2008, 01:35 ]
andre186 napisał/a: | A jako ciekawostkę podam, że całkowity koszt wymiany zaworów wyniósł mnie 355 zł |
oczywiście nie zaworów tylko rozrządu!
Anonymous - 11-02-2008, 10:33
witam. mam miśka z 2003 1,9 DID od nowości co robiłem-klocki tył po 45 tyś przód 60 tyś,przycisk otwierania szyb przód,zajechałem turbine ale to moja wina wymienili jeszcze na gwarancji na szczescie i nie dogrzewał mi sie silnik wymieniłem termostat i jest ok poza tym standartowe przeglądy olej filtry co 15 tyś usterek jak narazie nie ma. pozdrawiam
Anonymous - 02-05-2008, 15:46
Mitsubishi Space Star 1,6 benzyna family. Przebieg 120.000km. Regularne przeglądy w ASO.
Witam, auto to kupił w salonie mój ojciec i używał jakieś 4 lata. Od nie dawna jest moje.
Co się psuło (opisuję też to co wymieniał ojciec) :
- Nie długo po kupnie auta zepsuła się sprężyna w rolecie zasłaniającej bagażnik. Dali na gwarancji nową. Ta trzyma się do dzisiaj.
- Z uchwytów na drzwiach zlazła warstwa gumy. Wymienili uchwyty na gwarancji.
- Plastiki wewnątrz auta nie są barwione w masie tylko malowane na czarno. Farba musiała być nałożona zbyt cienko bo poprzecierała się tam gdzie często się dotyka. Wymienili te platiki na gwarancji, nowe już się nie przecierają.
- Wymiana amortyzatorów
- Wymiana klocków hamulcowych
- Wymiana paska rozrządu
- Wymiana jakiejś plastikowej tulejki przy dźwigni zmiany biegów.
- Wymiana gumowych elementów zawieszenia.
----------tyle wymienił mój ojciec...teraz ja:
- Rozsypała się skrzynia biegów Co ciekawe nie było kompletnie żadnego zdarzenia, które mogłoby to spowodować (np. stłuczki). Nie sądze też abym nieprawidłowo używał skrzyni biegów. Nie jestem początkującym kierowcą, wcześniej jeździłem starym Mercedesem i Oplem i nie było problemów ze skrzynią biegów. Ponadto nie pominąłem żadnego okresowego przeglądu technicznego. Wyglądało to w ten sposób, że trochę ciężko mi wchodził wsteczny bieg i dochodziły niepokojące odgłosy, ale auto jeździło. Gdy pojechałem z tym do ASO Mitsubishi to mechanik powiedział, że skrzynia jest tak uszkodzona, że nie opłaca się jej naprawiać. Wymieniłem ją na nową co trochę walnęło mnie po kieszeni
- Wymiana sprzęgła. Przy wymianie skrzyni biegów mechanik powiedział, że zawsze razem ze skrzynią powinno się zmieniać sprzegło. Tak też zrobiłem.
- Wymiana przedniej szyby. Mój ojciec jeszcze gdy używał tego auta, przy wymianie wycieraczek uszkodził przednią szybę (puścił na nią ostro zakończone ramię wycieraczki). Zrobiło się małe punktowe pęknięcie. W stacji diagnostycznej powiedzieli mi, że jak nie zmienię szyby to nie zaliczą mi przeglądu. Musiałem wymienić
- Zepsuł się przycisk otwierania szyby kierowcy. To znaczy działa ale niewygodnie się nim steruje bo chyba pękła w nim sprężyna.
Co do mojej oceny auta:
Fajnie się jeździ, jest bardzo dynamiczne. Jest lekkie, a przy tym ma mocny silnik i dobre hamulce. Pozostawia wiele do życzenia jakość wykonania elementów wnętrza - są zbyt delikatne. Przegięciem jest wykonanie tych elementów z popielatego plastiku pomalowanego na czarno. Jak się jedzie to na dziurach skrzypią jakieś plastiki.
|
|
|