To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Śmietnik - To może uratować Twoje życie...

Aga - 12-07-2007, 09:29

hmm, ciekawe to co piszesz
słyszałam ostatnio w teleekspresie, że oznaczenie grupy krwi trwa ok godz
a w przypadku wypadku, gdy liczy się czas, dobrze mieć zapisaną grupę krwi, i że lekarze z tego korzstają

Hubeeert - 12-07-2007, 13:08

Aga napisał/a:
że oznaczenie grupy krwi trwa ok godz
Pol godziny.
Przed podaniem krwi i tak ZAWSZE robi sie tzw "probe krzyzowa".

Anonymous - 12-07-2007, 21:48

Wiecie co pytałem sie dziasiaj czy te naklejki sa od zgodne z prawem (od strony prawno-formalnej) i niestety NIE SĄ !!!! Wszelkie naklejki naklejane na dowód powodują ze trzeba wyrobić nowy.......wiec chyba zły pomysł z tymi naklejkami :doubt: :doubt: szkoda bo uwazam ze to bardzo dobry pomysł :!: :!:
Anonymous - 21-07-2007, 14:01

polecam też http://www.przeszczep.pl/ z tej stronki za darmo zamówiłem sobie kilka oświadczeń woli, mozna je tez wydrukować z tej stronki
Jackie - 21-07-2007, 21:54

No cóż, temat się rozrósł do narządów...I dobrze, to ważna sprawa. Nie będę nikogo namawiał i mówił, że jak nie to źle, niemniej bliska mi osoba żyje tylko dlatego, że dotstała wątrobę (swoją drogą taki przypadek zgodności jakichś parametrów, co nie wiem jakich, występuje raz na 10 tysięcy przypadków - tym razem się udało) i powiem Wam, że każda osoba w mojej rodzinie ma mój osobisty zakaz protestu przed pobraniem narządów gdyby co, ba mam taką kartkę od notariusza (nie wiedziałem, że jest takie oświadczenie... :oops: )w portwelu coby mogli polukać jak gdzieś kipnę ;) W moim odczuciu jest to ratowanie innego życia i to nawet już nie kosztem swojego... Temat pod rozwagę dla każdego. Decyzja pewnie nie łatwa ale może warto?
Pozdrawiam

Anonymous - 21-07-2007, 22:26

też nosze w portfelu takie oświadczenie, jakbym gdzies zginął to wole dać zycie jakiemuś człowiekowi a nie głodnym robakom :lol:
Aga - 27-07-2007, 10:41

dm17 napisał/a:
Wszelkie naklejki naklejane na dowód powodują ze trzeba wyrobić nowy.......wiec chyba zły pomysł z tymi naklejkami

e no nie przesadzaj...
w razie gdyby się kto czepiał zawsze można je odkleić, to folia i łatwo zchodzi

Jackie napisał/a:
ba mam taką kartkę od notariusza

od notariusza pewnie jest jeszcze bardziej wiarygodna

w mojej rodzinie na szczęście nie było jeszcze takiego prypadku jak u ciebie, ale również nie wyobrażam sobie aby bezsęsownie chronić swoje ciało po śmierci, jeśli jeszcze komuś mogłoby się przydać
szanuję odmienne podejście choś go nie rozumiem

chrystian87 napisał/a:
polecam też http://www.przeszczep.pl/ z tej stronki za darmo zamówiłem sobie kilka oświadczeń woli, mozna je tez wydrukować z tej stronki

właściwie różni się ono od tego wklejonego przeze mnie na poprzedniej stronie tylko cytatem wypowiedzi Papieża
ja myślę, że słowa Papeża przemawiają do ludzi....

Anonymous - 27-07-2007, 11:12

Aga napisał/a:
Jeżeli ja ściągniesz po 2 latach bez uszczebku dla oryginalnej folii to stawiam Ci wielkie PIWO :mrgreen:
Aga - 27-07-2007, 11:25

dm17 napisał/a:
Aga napisał/a:
Jeżeli ja ściągniesz po 2 latach bez uszczebku dla oryginalnej folii to stawiam Ci wielkie PIWO :mrgreen:

tu nie chodzi o uszczerbek dla folii tylko dla dowodu
jeśli wladza mi karze wyrabiać nowy dowód bo przykleiłam na nim foliową naklejkę, to wolę zerwać i zniszczyć naklejkę niż dowód
chyba się ze mną zgodzisz :)

Anonymous - 27-07-2007, 11:41

Tak oczywiście ale na foli dowodu są znaki które zostaną zniszczone ;)
Ja wiem o co Ci chodzi...... ale naklejka bedzie przyklejona nie do dowodu (czytaj plastik) tylko do naklejki laminującej posiadającej znaki szczególne :wink:
Dla mnie to bez różnicy- napisałem tylko jak to wygląda od strony formalnej!!!!

Pozdrawiam

Aga - 30-07-2007, 09:34

"Życie Warszawy": Po tragicznym wypadku pielgrzymów we Francji lekarze apelują, żeby do telefonów komórkowych, oprócz numerów do najbliższych osób, wpisywać też grupę krwi. W razie wypadku ta informacja może ocalić nam życie.

i co Wy na to?
jednak okazuje się, że lekarze korzystają z takich informacji

Jackie - 30-07-2007, 09:45

Prawda jest taka, że jeśli zaangażujemy się w propagowanie systemu ICE to jest szansa, że osiągniemy sukces. Nawet jeśli na 1000 przypadków tylko 1 pomoże ICE to i tak już warto - jedno życie do przodu. Tak to rozumiem. Dlatego proszę Was o jak naszersze propagowanie pomysłu, przecież nic nas to nie kosztuje a poświęcenie kilku minut, żeby rozesłać informację do znajomych mailem, nie jest przecież jakimś strasznym wyzwaniem. Z resztą zaraz puszczę info do wszystkich o tym wątku.
Pozdrawiam

seba77 - 30-07-2007, 10:02

Wprowadzone w telefonik oby nigdy sie nie przydalo :|
Anonymous - 30-07-2007, 10:14

Ludzie!!! ten wątek jest o powiadamianiu najbliższych, nie o grupie krwi.... Jeśli po wypadku wasze rzeczy wylądują kilka metrów obok i nie da się po zdjęciu poznać czy ten we krwi to pan A czy pan B informacja o grupie krwi w dowodzie średnio się przyda, a telefon do kogoś bliskiego, kto powie np: ten konus 154 cm to mój mąż Jan K. - tak;
wystarczy zapisac ten numer z prefiksem +48 i z głowy... gdzie nie pojedziesz będą wiedzieli, gdzie dzwonić!!!

Aga - 30-07-2007, 10:35

jeśli uważnie śedzisz wątek to wiesz, że temat rozwinął się w kilka kierunków
i każdy z nich jest ważny
zresztą cytowany przeze mnie artykuł mówi właśnie o ICE, jednak ja wybrałam fragment o krwi, ponieważ na forum była mowa o tym, że zapisanie grupy krwi nie jest istotne
a jednak jest ważne! tak samo jak wpisanie do telefonu numeru ICE, co już dawno zrobiłam

uważam, że nie można lekceważyć niczego co mogłoby pomóc w razie wypadku

ostatnio chodzi mi po głowie myśl, jak zabezpieczyć 3-letnie dziecko
ono przecież nie ma dowodu osobistego ani telefonu, gdzie możana by wpisać dane
a zdarza się, ze nie jedzie z rodzicami tylko np. z opiekunką, czy babcią....

macie jakieś pomysły?